Kerala PSC Agricultural Assistant Grade II Examination 2005 Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Agricultural Assistant Grade II Examination 2005
Kerala PSC Agricultural Assistant Grade II Examination 2005 Details Date of Posting: 27-12-2018

Kerala PSC Agricultural Assistant Grade II Examination 2005 Previous Question Paper

Kerala PSC Agricultural Assistant Grade II Examination 2005 Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download Agricultural Assistant Grade II Examination Previous Papers.

Question Paper & Answer key of Agricultural Assistant Grade II Examination is given below.


1. Gautama Buddha was born in:

(a) Buddh Gaya (b) Pataliputram (c) Lumbini (d) Vaisali


2. The Indus Valley houses were built of:

(a) Bricks (b) Mud (c) Woods (d) Stones


3. Dayananda Saraswathy was the founder of;

(a) Brahma Samaj (b) Arya Samaj

(c) Prasthana Samaj (d) Sarvodaya Samaj


4. The language in which Sangam Literature was written in:

(a) Pali (b) Sanskrit (c) Prakrit (d) Tamil


5. The last Viceroy of British India was:

(a) Lord Wavell (b) Lord Mountbatten

(c) Lord Irvin (d) Lord Dalhousie


6. Which famous port of South India gives evidence of Indo-Roman trade?

(a) Calicut (b) Madras (c) Arekamedu (d) Cochin


7. Home rule movement was started by:

(a) Balagangadhar Tilak (b) Lala Lajpat Rai

(c) Mahatma Gandhi (d) G.K. Gokhale


8. Who was the Prime Minister of Britain when India achieved independence?

(a) Winston Churchill (b) Harold Wilson

(c) Ramsay Macdonald (d) Clement Atlee


9. Who gave the title ‘‘Mahatma’’ to Gandhiji?

(a) Gokhale (b) Tilak

(c) Rabindranath Tagore (d) J.L. Nehru


10. The Federation of Indian Chambers of Commerce and Industry (FICCI) was founded by:

(a) Singhania and Tata (b) Birla and Thakurdas

(c) Tata and Birla (d) Tata and Thakurdas


11. Which state’s tourism department’s motto ‘God’s own country’’?

(a) Assam (b) Tamilnadu (c) Karnataka (d) Kerala


12. Best Bakery case is related to:

(a) Gujarat Riot (b) Marad Riot (c) Babari Masjid

(d) Murder of Safdar Hashmi


13. Who levied the tax known as ‘Chauth’?

(a) The Cholas (b) The Marathas (c) The Mughals (d) The Mauryas


14. Which Buddhist Council was held during the reign of Asoka?

(a) Fourth (b) First (c) Third (d) Second


15. How many stories are included in the Jatakas?

(a) 860 (b) 315 (c) 755 (d) 500


16. The system of subsidiary alliance was introduced by:

(a) Wellesley (b) Clive (c) Warren Hastings (d) Dalhousie


17. The Quit India Movement was adopted by the Indian National Congress at:

(a) Ahmedabad (b) Calcutta (c) Bombay (d) Pune


18. The Mehrauli Pillar inscription belongs to the period of the :

(a) Mauryas (b) Guptas (c) Sungas (d) Kushanas


19. After his coronation, Shivaji assumed the title of:

(a) Chhatrapati (b) Samrat (c) Maharaja (d) Chakravarthi


20. The freedom fighter who died in jail while on hunger strike was:

(a) Bhagat Singh (b) B.G. Tilak

(c) Bipin Chandra Pal (d) Jatin Das


21. The word ‘Buddha’ means:

(a) A liberator (b) A conqueror

(c) An enlightened one (d) A wanderer


22. The Arjuna Puruskar is given for excellence in which of the following fields?

(a) Science and Technology (b) Sports

(c) Social Service (d) Medical Science


23. The Sun’s energy is produced by:

(a) Nuclear fission (b) Burning of gases

(c) Nuclear fusion (d) None of these


24. Where is the World Intellectual Property Organisation located?

(a) Geneva (b) New York (c) London (d) Paris


25. What is cytology?

(a) The study of cells (b) The study of Chemistry

(c) The origin of creation (d) The Study of bio-systems


26. Hypo, used in photography, is chemically:

(a) Silver bromide (b) Sodium phosphate

(c) Silver nitrate (d) Sodium thiosulphate


27. Common salt is:

(a) Sodium bicarbonate (b) Sodium chloride

(c) Magnesium carbonate (d) Calcium chloride


28. Organisms that derive their nutrition from dead plants and animals are called:

(a) Parasites (b) Epiphytes (c) Saprophytes (d) Symbiotics


29. Magnetism at the centre of a bar magnet is:

(a) Zero (b) Minimum

(c) Maximum (d) Maximum or Minimum


30. The renowned multi-arts centre Bharat Bhavan is located in which of the following cities:

(a) Calcutta (b) Bhopal (c) Lucknow (d) Jaipur


31. What is the smallest unit of information with regard to computers?

(a) RAM (b) ROM (c) Bus (d) Byte


32. Which is the oldest mountain range in India?

(a) The Himalayas (b) The Vindhyas (c) The Aravallis (d) The Shivaliks


33. Numismatics is the study of:

(a) Medals (b) Stamps (c) Insects (d) Coins


34. Who discovered DNA structure?

(a) Hargobind Khorana (b) Watson and Crick

(c) Landsteiner (d) Mendel


35. What is the main objective of the Antyodaya Programme?

(a) Upliftment of the rural poor (b) Upliftment of farmers

(c) Upliftment of the urban poor (d) Upliftment of workers


36. Kunjan Nambiar was associated with:

(a) Kathakali (b) Koothu (c) Thullal (d) Koodiyattom


37. Swami Anand Thirth was involved in:

(a) Vaikkom Sathygraha (b) Channar revolts

(c) Communist movement (d) Upliftment of Harijans


38. The first Chief Minister of Kerala was:

(a) R. Shankar (b) E.M.S. Namboodiripad

(c) C. Achuthamenon (d) C.H. Muhammed Koya


39. Mappila Rebellion took place in:

(a) 1921 (b) 1924 (c) 1927 (d) 1929


40. ‘Mamankam Festival’ of Medieval Kerala was conducted at :

(a) Tali Temple (b) Aluva (c) Thiruvaya (d) Kaladi


41. Hortus Malabaricus is associated with:

(a) English (b) Dutch (c) French (d) Portuguese


42. The call for ‘total revolution’ was given by:

(a) B.R. Ambedkar (b) Bhagat Singh

(c) Mahatma Gandhi

(d) Jayaprakash Narayanan


43. Who wrote ‘A Passage to India’?

(a) E.M. Forster (b) J.L. Nehru

(c) Minnoo Masani (d) M.K. Gandhi


44. The Bekal Fort was built by:

(a) Tippu Sultan (b) British (c) Ikkeri Nayaks (d) Dutch


45. Who is the First Education Minister of Kerala?

(a) C. Achutha Menon (b) Joseph Mundasseri

(c) K.R. Gouri Amma (d) C.H. Muhammed Koya


46. ‘Rajya Samacharam’ was published from Tellicherry by:

(a) Benjamin Baily (b) Arnos Patiri

(c) Father Clement (d) Herman Gundert


47. Who among the following was not associated with Guruvayoor Satyagraha?

(a) P. Krishna Pillai (b) K. Kelappan

(c) A.K. Gopalan (d) Sree Narayanan Guru


48. ‘Vimochana Samaram’ was launched under the leadership of:

(a) Pattom Tanupillai (b) Mannath Padmanabhan

(c) K.P. Keshava Menon (d) V.T. Bhattatiripad


49. The Dabhol power plant is in which state?

(a) Maharashtra (b) Gujarat (c) Assam (d) Orissa


50. The Jnanpith Award is awarded for excellence in the field of:

(a) Dance (b) Cinema (c) Literature (d) Painting


51. Percentage of nitrogen in Ammonium sulphate is:

(a) 33.5 (b) 20.5 (c) 46.0 (d) 18.0


52. Average annual rainfall of Kerala is about:

(a) 200 cm (b) 100cm (c) 300cm (d) 500cm


53. Annapurna is a variety of:

(a) Rice (b) Bagra (c) Sorghum (d) Wheat


54. Anemometer is an instrument used for measuring?

(a) Rainfall (b) Atmospheric pressure

(c) Humidity (d) Wind speed


55. Which of the following crop is not widely cultivated in Kerala?

(a) Cassava (b) Arecanut (c) Cotton (d) Banana


56. Bunchy top disease is caused by:

(a) Virus (b) Fungus

(c) Bacteria (d) None of the above


57. South – West Monsoon season of Kerala is:

(a) January – March (b) October – February

(c) June – September (d) November – April


58. Bordeaux mixture contains:

(a) Calcium sulphate and line (b) Sodium chloride and lime

(c) Ammonium sulphate and lime (d) Copper sulphate and lime


59. Which of the following is not an essential element for crop plants?

(a) Potassium (b) Iron (c) Boron (d) Aluminium


60. A tasty variety of mango cultivated inKerala:

(a) Neelam (b) Hony dew (c) Kaumudi (d) Karimunda


61. ‘Sugandhini is a variety of:

(a) Clove (b) Nutmeg (c) Cinnamon (d) Cocoa


62. CTCRI is located at:

(a) Kasaragod (b) Kayamkulam (c) Palode (d) Sreekariyam


63. Thirumadhura is a variety of:

(a) Surgarcane (b) Mango (c) Jack (d) Papaya


64. Pepper research station under Kerala Agricultural University is located at:

(a) Monocompu (b) Odakkali (c) Palode (d) Pannyoor


65. Which of the following soil occupies largest area in Kerala?

(a) Sandy soil (b) Alluvial soil (c) Kare soil (d) Laterite soil


66. A popular variety of Pepper:

(a) Karimunda (b) Vazhukka

(c) Anakkayam local (d) Java


67. Cultivation of trees and grasses together is called:

(a) Silviculture (b) Social forestry (c) Silvipasture (d) Alley cropping


68. The first chemically manufactured fertilizer is

(a) Urea (b) Sodium nitrate

(c) Ammonium sulphate (d) Superphosphate


69. Primary elements in plant nutrition are:

(a) Ca,Mg and S (b) Co, V, Si (c) N, P and K (d) Fe, Zn and Mn


70. The end product of decomposition of organic matter is:

(a) Humus (b) Fulvic acid (c) Cellulose (d) Lignin


71. Type of farming where crop production is combined with livestock rearing is:

(a) Silvipasture (b) Homestead farming

(c) Mixed farming (d) Agrostology


72. Radiosonde is an instrument to measure:

(a) Evaporation rate (b) Intensity of solar radiation

(c) Soil temperature (d) Upper air temperature Pressure


73. Widely cultivated tuber crop of Kerala is:

(a) Cassava (b) Arrow root (c) Dioscorea (d) Coleus


74. Water holding capacity of soil depends on:

(a) Texture (b) Colour (c) Structure (d) Soil depth


75. Which of the following is a biofertilizer?

(a) Compost (b) Straw (c) Rhizobium (d) Rock phosphate


Answers

1. (c) 2. (a) 3. (b) 4. (d) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9. (c) 10. (b) 11. (d) 12. (a) 13. (b) 14. (c) (326 BC) 15. (d) No correct answer. 16. (a) 17. (c) 18. (b) 19. (a) 20. (d) 21. (c) 22. (b) 23. (c) 24. (a) 25. (a) 26. (d) 27. (b) 28. (c) 29. (a) 30. (b) 31. (d) 32. (c) 33. (d) 34. (b) 35. (a) 36. (c) 37. (d) 38. (b) 39. (a) 40. (c) 41. (b) 42. (d) 43. (a) 44. (a) 45. (b) 46. (d) 47. (d) 48. (b) 49. (a) 50. (c) 51. (b) 52. (c) 53. (a) 54. (d) 55. (c) 56. (a) 57. (c)  58. (d) 59. (b) 60. (a) 61. (d) 62. (a) 63. (d) 64. (a) 65. (b) 66. (d) 67. (a) 68. (c) 69. (d) 70. (a) 71. (b) 72. (a) 73. (d) 74. (b) 75. (d)