Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination 2005 Previous Question Papers

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination 2005
Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination 2005 Details Date of Posting: 27-12-2018

Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination 2005 Previous Question Paper

Kerala PSC Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination 2005 Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download Kerala PSC Assistant Labour Officer Previous Papers.

 Question Paper & Answer key of Kerala PSC Assistant Labour Officer Examination is given below.


1. Who drafted the Delcaration of American Independence?

(a) George Washington

(b) Thomas Jefferson

(c) Abarham Lincoln

(d) Benjamin Franklin

Ans. Thomas Jefferson


2. With which war is the name of Florence Nightingale association?

(a) Boer War

(b) World War I

(c) Crimean War

(d) Third Punic War

Ans. Crimean War


3. Lines drawn parallel to the equator are called:

(a) Latitudes

(b) Longitudes

(c) Meridians

(d) None of these

Ans. Latitudes


4. The Parliament of Japan is called:

(a) Dail

(b) Sejim

(c) Cortez

(d) Diet

Ans. Diet


5. Which of the following UN organisations is concerned with the welfare of the children throughout the world?

(a) UNESCO

(b) WHO

(c) FAO

(d) UNICEF

Ans. UNICEF


6. The author of Arthashatra was :

(a) Kalidasa

(b) Kautilya

(c) Bhavabhuti

(d) Sankaracharya

Ans. Kautilya


7. Maria Montessori’s name is associated with:

(a) Child Education

(b) Mountaineering

(c) Women’s Rights

(d) Lawn Tennis

Ans. Child Education


8. Who among the following is known as ‘Fuehrer’?

(a) Nepolean

(b) Bismarck

(c) Hitler

(d) Sir Winston Churchill

Ans. Hitler


9. Who among the following is associated with the freedom struggle of Zambia?

(a) Kenneth Kaunda

(b) Patric Lumumba

(c) Jomo Kenyatta

(d) Nelson Mandela

Ans. Kenneth Kaunda


10. Who was the first human space traveller?

(a) Edwin Aldrin

(b) Frank Boreman

(c) Neil Armstrong

(d) Yuri Gagarin

Ans. Yuri Gagarin


11. When did the first Commonwealth Games take place?

(a) 1928

(b) 1930

(c) 1934

(d) 1946

Ans. 1930


12. With which games is Dhyan Chand’s name associated?

(a) Football

(b) Badminton

(c) Hockey

(d) Cricket

Ans. Hockey


13. Jesse Owens Global Award is given in the field of:

(a) Literature

(b) Journalism

(c) Medicine

(d) Sports

Ans. Sports


14. IRDP stands for:

(a) All India Rural Development Programme

(b) Integrated Rural Development Programme

(c) Indian Rural Development Policy

(d) None of these

Ans. Integrated Rural Development Programme


15. The Asian Development Bank has its headquarters at:

(a) Manila

(b) Tokyo

(c) Singapore

(d) Bangkok

Ans. Manila


16. Which is ‘Forbidden City’?

(a) Dublin

(b) Palestine

(c) Lhasa

(d) Vatican

Ans. Lhasa


17. Decibel is a unit of:

(a) Light

(b) Sound

(c) Heat

(d) Electricity

Ans. Sound


18. Who discovered circulation of blood in the human body?

(a) Edward Jenner

(b) Joseph Lister

(c) Ronald Ross

(d) William Harvey

Ans. William Harvey


19. In diesel engines, ignition takes place by:

(a) Compression

(b) Electrical spark

(c) Dynamo

(d) Battery

Ans. Compression


20. ‘‘The proper study of mankind is man’’. Who said this?

(a) Alexander Pope

(b) William Shakespeare

(c) Immanuel Kant

(d) Aldous Huxley

Ans. Alexander Pope


21. The velocity of light was first measured by:

(a) Einstein

(b) Newton

(c) Romer

(d) C.V. Raman

Ans. Romer


22. Which of the follwoing is not a noble gas?

(a) Argon

(b) Radon

(c) Neon

(d) Oxygen

Ans. Oxygen


23. Alcohol contains:

(a) Carbon, hydrogen and calcium

(b) Carbon, hydrogen and chlorine

(c) Carbon, hydrogen and oxygen

(d) Carbon, hydrogen and nitrogen

Ans. Carbon, hydrogen and oxygen


24. Red blood corpuscles are formed in the:

(a) Liver

(b) Bone marrow

(c) Spleen

(d) Pancreas

Ans. Bone marrow


25. Tibia is a bone found in the:

(a) Skull

(b) Arm

(c) Leg

(d) Face

Ans. Leg


26. Insects belong to:

(a) Annelida

(b) Arthropods

(c) Crustaceans

(d) Coelenterata

Ans. Arthropods


27. The capital of Mysore during Tipu Sultan’s rule was:

(a) Srirangapatnam

(b) Bangalore

(c) Hyderabad

(d) Chitradurga

Ans. Srirangapatnam


28. Jallianwala Bagh masacre took place in the city of:

(a) Agra

(b) Meerut

(c) Lahore

(d) Amritsar

Ans. Amritsar


29. What was the main aim of Home Rule Movement?

(a) To remove the British rule

(b) To turn out the Britishers

(c) To keep unity among Hindus and Muslims and fight for freedom.

(d) To attain self-government within the British Empire.

Ans. To attain self-government within the British Empire.


30. The Constitution of India was adopted by the Constituent Assembly on:

(a) November 26, 1949

(b) December 11, 1948

(c) August 15, 1947

(d) January 26, 1950

Ans. November 26, 1949


31. To whom is the Council of Ministers collectively responsible?

(a) The President

(b) The Prime Minister

(c) The Lok Sabha

(d) The Rajya Sabha

Ans. The Lok Sabha


32. Which of the following is no more a Fundamental Right?

(a) Right to Equality

(b) Right against Exploitation

(c) Right to Property

(d) Right to Freedom to Speech

Ans. Right to Property


33. The President of India can dissolve the Lok Sabha on the:

(a) Advice of the Prime Minister

(b) Advice of the Chief Justice of India

(c) Recommendation of the Lok Sabha

(d) Recommendation of the Rajya Sabha

Ans. Advice of the Prime Minister


34. Since independence, how many times has the census been taken?

(a) 4

(b) 5

(c) 6

(d) 7

Ans. 6


35. According to the last census, which is the most populated state in India?

(a) West Bengal

(b) Uttar Pradesh

(c) Andhra Pradesh

(d) Maharashtra

Ans. Uttar Pradesh


36. Chakiar Koothu is one of the most impressive dance forms of:

(a) Karnataka

(b) Tamil Nadu

(c) Andhra Pradesh

(d) Kerala

Ans. Kerala


37. In which year did Dada Saheb Phalke produce the first feature film?

(a) 1910

(b) 1911

(c) 1912

(d) 1913

Ans. 1913


38. Which of the following is west flowing river in peninsular India?

(a) Narmada

(b) Mahanadi

(c) Krishna

(d) Godavari

Ans. Narmada


39. Name the engineer who is known as the Father of Robotics.

(a) Sir Frank Whittle

(b) Dr. Gehard Herzberg

(c) Dr. Brian Josephson

(d) Joe Enggle berger

Ans. Joe Enggle berger


40. The Amul Co-operative Dairy is located at:

(a) Ahmedabad

(b) Anand

(c) Surat

(d) Noida

Ans. Anand


41. Which of the following mountain ranges is the oldest?

(a) Himalayas

(b) Aravalli

(c) Satpura

(d) Western Ghats

Ans. Aravalli


42. The highest body which approves the Five – Year Plan is the :

(a) Finance Ministry

(b) Lok Sabha

(c) Supreme Court

(d) National Development Council

Ans. National Development Council


43. How many banks were nationalised in 1969?

(a) 10

(b) 12

(c) 14

(d) 18

Ans. 14


44. The National Bank for Agriculture and Rural Development was set up in:

(a) 1979

(b) 1980

(c) 1981

(d) 1982

Ans. 1982


45. President A.P.J. Abdul Kalam presented the prestigious Gandhi Peace Prize for 2003 to:

(a) Vladimir Putin

(b) Vaclav Havel

(c) Goh Chok Tong

(d) Lata Mangeshkar

Ans. Vaclav Havel


46. Which railway route was first electrified in India?

(a) Mumbai – Pune

(b) Delhi – Agra

(c) Calcutta – Patna

(d) Madras – Bangalore

Ans. Mumbai – Pune


47. Which among the following is the Indian Navy’s oldest aircraft carrier?

(a) INS – Nilgiri

(b) INS Viraat

(c) INS Vikrant

(d) INS Valsura

Ans. INS Viraat


48. India’s anti-tank missile is:

(a) Akash

(b) Prithvi

(c) Agni

(d) Nag

Ans. Nag


49. Who among the following won a silver medal at the Athens Olympics in 2004?

(a) Rajyavardhan Rathode

(b) Anju B. George

(c) Devendra

(d) Leander Paes

Ans. Rajyavardhan Rathode


50. Which of the following books was written by Arundhati Roy?

(a) Wings of Fire

(b) The God of Small Things

(c) Two Leaves and a Bud

(d) Hungry Stones

Ans. The God of Small Things