Kerala PSC Child Development Project Officer Examination 2013 Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Child Development Project Officer Examination 2013
Kerala PSC Child Development Project Officer Examination 2013 Details Date of Posting: 28-12-2018

Kerala PSC Child Development Project Officer Examination 2013 Previous Question Paper

Kerala PSC Child Development Project Officer Examination 2013 Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download Child Development Project Officer Previous Papers.

Child Development Project Officer Examination conducted on 12/11/2013. Question Paper & Answer Key of Child Development Project Officer Examination is given below.


1. The idea that in Moral development, Males are concerned with rules, justice and individual rights and Females are concerned with caring, personal responsibility and interpersonal relationships, was put forth by:

(a) Jean Piaget

(b) Friedman

(c) Erik Erikson

(d) Carol Gilligan


2. The Psychosocial, stage theory of development that covers the entire life span, is by …………

(a) Erik Erikson

(b) Kubler-Ross

(c) Sigmund Freud

(d) Alfred Adler


3. The learning procedure that utilizes reinforcement to guide a response in closer and closer approximations to a desired behaviors is:

(a) Partial Reinforcement

(b) Observational Learning

(c) Shaping

(d) Conditioning


4. The ability to anticipate and appreciate consequences observed in others, not experienced oneself, is termed …………

(a) Vicarious reinforcement

(b) Primary reinforcement

(c) Modeling

(d) Observational learning


5. The human tendency to make judgment based on how easily specific kinds of information can be brought to mind, is termed

(a) Representativeness heuristic

(b) Anchoring heuristic

(c) Magical thinking

(d) Availability heuristic


6. The first social psychology laboratory experiment was undertaken in social facilitation by ………..

(a) F.W Allport

(b) Norman Tripplett

(c) Solomon Asch

(d) Sherriff


7. ……….. is the tendency to reduce individual effort when working in groups compared to the individual effort expanded when working alone

(a) Polarization

(b) Cohesiveness

(c) Conformity

(d) Social loafing


8. An early colleague of Freud who viewed (1) ego as separate from id and (2) inferiority rather than sex/aggression as a basic motive

(a) Carl Jung

(b) Alfred Adler

(c) Erik Erikson

(d) Karen Horney


9. Inattention, hyperactivity and impulsivity are the key behaviors of …………

(a) Autism

(b) ADHD

(c) Dyslexia

(d) Conduct disorder


10. According to ……… , Psychopathology can be multiply determined by a predisposition, or vulnerability factor for developing a disorder and some triggering event in the environment for abnormal behavior to be expressed

(a) Vulnerability hypothesis

(b) Dopamine hypothesis

(c) Serotonin

(d) Diathesis-stress model


11. Kabir was the disciple of a

(a) Vallabhacharya

(b) Ramanand

(c) Ramanuja

(d) Chaithannya


12. The first Arch dam in India is:

(a) Idukki

(b) Bhakra Nangal

(c) Hirakud

(d) Mullaperiyar


13. The centre of Salt Sathyagraha in Kerala was

(a) Kozhikode

(b) Kanhangad

(c) Cherthala

(d) Payyannur


14. Dhyanchand Trophy is associated with:

(a) Football

(b) Volleyball

(c) Hockey

(d) Cricket


15. Who presides the combined meeting of the two houses of Indian Parliament

(a) President

(b) Prime Minister

(c) Vice President

(d) Loksabha Speaker


16. The commission which recommended Panchayat Raj

(a) Balwanth Rai Commission

(b) Vora Commission

(c) Ashokchandra Commission

(d) Mandal Commission


17. Who started Sadhujana Paripalana Sangam

(a) Sree Narayana Guru

(b) Chattampi Swamikal

(c) Ayyankali

(d) Sahodaran Ayyappan


18. The biggest waterfalls in India:

(a) Kuttalam

(b) Jog falls

(c) Athirappally

(d) Doodhsagar


19. The first Diesel Power Project in Kerala:

(a) Brahmapuram

(b) Kayamkulam

(c) Idukky

(d) Kuttiady


20. Indira Gandhi Atomic Research centre is located where?

(a) Mumbai

(b) Hyderabad

(c) Calcutta

(d) Kalpakkam


21. The ruler who issued Temple entry Proclamation in Kerala was?

(a) Sri Mulam Tirunal

(b) Sri Chithira Thirunal

(c) Swathi thirunal

(d) Dharma Raja


22. Bhoodan Movement was started by:

(a) Mahatma Gandhi

(b) Sardar Patel

(c) Vinoba Bhave

(d) Lala Hardayal


23. The incident that took place in Kerala linked with the Quit India Movement:

(a) Waggon Tragedy

(b) Keezhariyar Bomb Case

(c) Niverthana agitation

(d) Punnapra-Vayalar Struggle


24. Name the place where Pazhassi Raja met his death?

(a) Mavilathode

(b) Mannadi

(c) Manathana

(d) Kottayampoyil


25. The birth place of Sri Sankaracharya is:

(a) Sivagiri

(b) Vaikkom

(c) Chempazhanthi

(d) Kalady


26. The National Park where Rhinoceros is protected?

(a) Eravikulam

(b) Corbett

(c) Kaziranga

(d) Silent Valley


27. „Manjaveil Maranangal‟ is the novel written by:

(a) M.T Vasudevan Nair

(b) Bennyamin

(c) Madhavikutty

(d) M. Mukundan


28. The first woman Vice Chancellor in Kerala:

(a) Jansi James

(b) Sara Joseph

(c) Fathima Beevi

(d) Anna Chandi


29. The largest lake in India is:

(a) Chilka

(b) Pookkode

(c) Dal

(d) Woolar


30. The poet who was a dependent of Marthanda Varmma:

(a) Tunchath Ezhuthachan

(b) Ullur

(c) Ramapurath Warrier

(d) Cherusseri


31. National Extension Service is started in the year:

(a) 1943

(b) 1953

(c) 1955

(d) 1983


32. Which of the following is an essential amino acid?

(a) Alanine

(b) Arginine

(c) Valine

(d) Glycine


33. Anthropometer is used to study:

(a) Body dimensions

(b) Angles of body bend

(c) Man-machine system

(d) The body movements


34. The period of organ formation in prenatal development is:

(a) 2-4 weeks

(b) 2-6 weeks

(c) 2-8 weeks

(d) 2-12 weeks


35. Discrete variables are:

(a) Dependent variables

(b) Extraneous variables

(c) Continuous variables

(d) Non-continuous variables


36. Molasses is an adulterant in:

(a) Sugar

(b) Honey

(c) Jaggery

(d) None of the above


37. Community development has grown out of the entire concept of:

(a) Extension service

(b) Community organization

(c) Mass education

(d) Rural education


38. The first dose of D.P.T is to be given to the babies in:

(a) 4 weeks

(b) 6 weeks

(c) 8 weeks

(d) 10 weeks


39. Ex post facto research is:

(a) Descriptive research

(b) Applied research

(c) Analytical research

(d) Conceptual research


40. Iron requirement for a lactating mother is:

(a) 30 mg

(b) 32 mg

(c) 35 mg

(d) 38 mg


41. Formal Operation period begins from:

(a) 9 years

(b) 10 years

(c) 11 years

(d) 13 years


42. Interviews that are designed to discover underlying motives and desires are called:

(a) Personal interviews

(b) Focused interviews

(c) Structured interviews

(d) Depth interviews


43. The elements of a learning situation are:

(a) Guide, learner, subject matter, physical facilities, teaching equipment.

(b) Instructor, philosopher, subject matter, physical facilities, training equipment

(c) Instructor, learner, subject matter, physical facilities, teaching equipment

(d) Instructor, learner, knowledge, subject matter, teaching equipment


44. TRYSEM is a facilitating component of:

(a) DWCRA

(b) NREP

(c) IRDP

(d) RLEGP


45. Choose a phylogenetic function from the following:

(a) Walking

(b) Swimming

(c) Tricycling

(d) Sewing


46. Approximate size of flip chart is:

(a) 30×30 cm

(b) 40×40 cm

(c) 60×60 cm

(d) 70×70 cm


47. Cheilosis is a symptom associated with the deficiency of:

(a) Thiamine

(b) Riboflavin

(c) Niacine

(d) Ascorbic acid


48. CSSM stands for:

(a) Child Survival and Social Management

(b) Children‟s Special Service Management

(c) Child Security and Safe Motherhood Programme

(d) Child Survival and Safe Motherhood Programme


49. The purpose of sampling is to get information about:

(a) The sample

(b) The population

(c) The variable

(d) The attribute


50. Froebel is the father of:

(a) Kindergarten

(b) Montessori Schools

(c) Cooperative Nursery Schools

(d) Laboratory Nursery Schools


51. Which of the following is a major function of social work?

(a) Social Research

(b) Counseling

(c) Social audit

(d) Prevention of Social Dysfunction


52. An appropriate definition of social service in the Indian context is:

(a) The services to meet the basic needs of the people

(b) The charity services of NGOs

(c) Corporate Social Responsibility

(d) Social problem of weaker sections of the society


53. The foundational framework for social policy legislation are envisaged in:

(a) Directive Principles of State Policy

(b) Fundamental Rights

(c) Fifth Five Year Plan

(d) First Five Year Plan


54. The three models of community organization namely locality development, social planning and social action was introduced by:

(a) Kher

(b) Murray G. Ross

(c) Friedlander

(d) Jack Rothman


55. The specific role performed by a social worker when he pleads for the workers for a just wage in an organization is that of a:

(a) Expert

(b) Advocate

(c) Informer

(d) Therapist


56. Which of the following is a social defence programme

(a) School heal program

(b) Family pension

(c) Probation services

(d) Healt insurance


57. The most suitable social work method which could be applied in the field of family management program is

(a) Social case work

(b) Social group work

(c) Social action

(d) Community organization


58. Community organization as a method of social work is often characterized as a:

(a) Messo method

(b) Micro method

(c) Macro method

(d) All the three


59. Which of the following is a value of social work in connection with the individual in a case work situation?

(a) Every individual has his worth

(b) Problem has multifarious effect on human life

(c) Problem has a solution

(d) Proper use of agency resources to solve the problems


60. Which of the following approach is dominated in the community development practices in India?

(a) Evidence based

(b) Process oriented

(c) Research oriented

(d) Target oriented


61. When the social worker established a relationship with the client as he actually the principle applied is that of:

(a) Individualization

(b) Self-determination

(c) Acceptance

(d) Social functioning


62. Which of the following author has defined case work as “the art of bringing about the better adjustments in the social relationship of individual men or women or children”?

(a) Raynolds

(b) Richmond

(c) Hamilton

(d) Perlman


63. The practical recognition of the right/need of clients to freedom in making their own choice and decision in the case work process is termed as

(a) Client self-determination

(b) Confidentiality

(c) Acceptance

(d) Adaptation


64. Which among the following is an informal experimental design?

(a) Randomized Block Design

(b) Factorial Design

(c) Latin Square Design

(d) After-only with Control Design


65. A variable that is influenced to some extent by one or more other variable sis called in research as

(a) Independent variable

(b) Dependent variable

(c) Extraneous variable

(d) Discrete variable


66. A measurement of central tendency that identifies the most frequently occurring value in a set of values is called

(a) Mean

(b) Median

(c) Mode

(d) Harmonic mean


67. Which of the following statistical test is utilized for analyzing nominal data

(a) t-test

(b) Karl-Pearson Correlation

(c) Chi-square

(d) One way ANOVA


68. The accuracy and precision of a measurement scale is technically termed as a

(a) Reliability

(b) Validity

(c) Practicability

(d) Interpretability


69. The organized initiatives to solve the social problem through legally permitted activities is termed as

(a) Social diagnosis

(b) Social action

(c) Social service

(d) Social casework


70. The conscintization strategy in social mobilization is associated with the name of

(a) K.D Gangrade

(b) Gandhiji

(c) Mary Richmond

(d) Paulo Freire


71. The principle of natural selection was first applied in sociology by

(a) Herbert Spencer

(b) Radcliffe-Borwn

(c) Von Weise

(d) Tonnies


72. In the Indian society-Social stratification began with the

(a) Caste system

(b) Chaturvarna system

(c) Emergence of monarchy

(d) Emergence of property


73. Socialization makes man a member of society whereas ……….. makes him autonomous

(a) Identification

(b) Education

(c) Personification

(d) Individualization


74. The family provides companionship and intimacy reproduces members of society and trains and educates the young according to the

(a) Functionalists

(b) Structuralists

(c) Post-modernists

(d) Evolutionist


75. The counterpart of Levirate is a

(a) Sororate

(b) Sororal

(c) Adelphic polyandry

(d) None of the above


76. Which one of the following is an example of ascribed status

(a) Teacher

(b) Student

(c) Brahmin

(d) Doctor


77. Family, formed after marriage is called

(a) Family of recreation

(b) Monogamous family

(c) Family of orientation

(d) Family of procreation


78. Which among the following is the best method of social control

(a) Imparting education

(b) Reward and punishments

(c) Socialization

(d) Rules and regulation


79. The rights, responsibilities, expectations and relationships of women and men in a society are called

(a) Sex roles

(b) Sex expectations

(c) Gender roles

(d) Gender management


80. Which of the following is not properly classified as being a pink-collar occupation?

(a) Librarian

(b) Nurse

(c) Construction Engineer

(d) Elementary School Teacher


81. Indian government issued dowry prohibition act in the year

(a) 1961

(b) 1971

(c) 1951

(d) 1981


82. The most common form of marriage in America is

(a) Monogamy

(b) Serial monogamy

(c) Plural monogamy

(d) Polygamy


83. The agency formed in India after the terrorist attack in Mumbai on 26th November 2008

(a) NIA

(b) NSG

(c) CBI

(d) RAW


84. Who conducts the periodical sample survey for estimating the poverty line in India?

(a) Natural Survey Organization

(b) National Sample Survey Organization

(c) Sample Survey Organization

(d) None of the above


85. By which year governments are aiming to meet the millennium development goals including halving the rate of global poverty

(a) 2011

(b) 2015

(c) 2045

(d) 2035


86. Who has delineated three great stages. Conquest defence and industry trough which all societies must go

(a) Max Weber

(b) August Comte

(c) Emile Durkheim

(d) None of these


87. The term „Matri-Patrilcol residence‟ has been coined by

(a) Morgan

(b) G.P Murdock

(c) E.B Tylore

(d) None of these


88. In which of the following sections in India the joint family is mostly absent

(a) Urban business class

(b) Rural landwoing class

(c) Landless wage earners

(d) Professional class


89. Which among the following do you think is contributory to the development of capitalist class?

(a) Poverty and misery

(b) Foreign Education and domination

(c) The system of government

(d) Free enterprise and profit accumulation


90. The new social order is referred to as information society, service society or knowledge society. This is related to

(a) Modern society

(b) Industrial society

(c) Post-industrial society

(d) None of the above


91. A statement that predicts a cause and effect relationship between variables is known as the ………….

(a) Null Hypothesis

(b) Dependent variable

(c) Independent variable

(d) Experimental Hypothesis


92. In Gestalt Psychology, Law of ………… deals with how items are grouped together if they tend to complete a pattern

(a) Pragnanz or Simplicity

(b) Common fate or good continuation

(c) Closure

(d) Proximity


93. Memory span was referred to as the MAGIC/(+/-2) by …………..

(a) Ebbinghaus

(b) George Miller

(c) Peter Ducker

(d) Tulvin


94. When knowing the solution to an old problem interferes with recognizing a solution to a new problem, it is termed …………..

(a) Ganzfeld effect

(b) Aufgabe effect

(c) Einstellung effect

(d) Aha-Erlebnis effect


95. …………. tests of intelligence deal with experiences common to various cultures, in an attempt to avoid cultural bias

(a) Culture-fair

(b) Culture-free

(c) Culture-fare

(d) Culture-form


96. The structure which serves as a way station for all sensor information headed for the brain is called the ……..

(a) Hypothalamus

(b) Thalamus

(c) Corpus collosum

(d) Limbic system


97. An internal state of tension that motivates an organism to engage in activities that should (hopefully) reduce this tension is called …………

(a) Motive

(b) Need

(c) Drive

(d) Instinct


98. According to …………., experience of emotion is awareness of physiological responses to emotion arousing stimuli

(a) James-Lange Theory

(b) Cannon-Bard Theory

(c) Schachter‟s Two Factor theory

(d) Schachter-Singer Theory


99. The body‟s adaptive response to stress in three stages, known as General Adaptation Syndrome, was the concept of ………

(a) David Rosenhan

(b) Stephen Rosenthal

(c) Hans Selye

(d) Holmes and Rahe


100. The basic response process where familiar sights, sounds or tastes no longer demand attention is ………….

(a) Habituation

(b) Dishabituation

(c) Sensitization

(d) Desensitization


Answers


1. D

2. A

3. C

4. A

5. D

6. B

7. D

8. B

9. B

10. D

11. B

12. A

13. D

14. C

15. D

16. A

17. C

18. B

19. A

20. D

21. B

22. C

23. B

24. A

25. D

26. C

27. B

28. A

29. D

30. C

31. B

32. C

33. A

34. C

35. D

36. B

37. C

38. B

39. A

40. A

41. C

42. D

43. C

44. C

45. A

46. C

47. B

48. D

49. B

50. A

51. D

52. A

53. A

54. D

55. B

56. C

57. B

58. C

59. A

60. D

61. C

62. B

63. A

64. D

65. B

66. C

67. C

68. A

69. B

70. D

71. A

72. B

73. D

74. A

75. A

76. C

77. D

78. C

79. C

80. C

81. A

82. B

83. A

84. B

85. B

86. B

87. B

88. D

89. D

90. C

91. D

92. C

93. B

94. C

95. A

96. B

97. C

98. A

99. C

100. A