Kerala PSC Clerical Attender Previous Question Paper - 2005

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Clerical Attender Examination - 2005
Kerala PSC Clerical Attender Examination - 2005 Details Date of Posting: 26-04-2018

Kerala PSC Clerical Attender Previous Question Paper - 2005

Clerical Attender Solved Question Paper. Solved questions of Kerala PSC Clerical Attender Examination Conducted On 2005.

1. Ram is 16 years old now and his brother is 4 years younger to him. The ratio of
ages of Ram and his brother after 4 years is:
(a) 5 : 4
(b) 4 : 5
(c) 4 : 1
(d) 4 : 3
(e) 3 : 4

2. Y/27 = 3/9, then Y = ?
(a) 7
(b) 8
(c) 9
(d) 3
(e) None of these

3. 9.6 × 3.5 – 2.4 = ?
(a) 14
(b) 6.4
(c) 4
(d) 3
(e) None of these

4. 12.5% of ‘x’ is 20, What is ‘x’?
(a) 120
(b) 160
(c) 201
(c) 12.
(d) 60
(e) 180

5. 11232 is divisible by:
(a) 5
(b) 7
(c) 12
(c) 15
(d) 15
(e) 20

6. A can finish a work in 20 days and B can do the same in 30 days. How long will it
take together to finish the work?
(a) 10
(b) 15
(c) 6
(d) 12
(e) 18

7. The breadth of a rectangle is one half of its length. If the perimeter is 30m. What
is the length?
(a) 5m
(b) 8m
(c) 4m
(d) 12m
(e) 10m

8. The place value of 5 in 654789:
(a) 2
(b) 700
(c) 4000
(d) 50000
(e) None of these

9. Every morning father …………… the dog for a walk.
(a) takes
(b) took
(c) taken
(d) taking
(e) has taken

10. It was ………… cats and dogs.
(a) rained
(b) raining
(c) will rain
(d) had rain
(e) none of these

11. Mohan has visited all the cities in Kerala since he………….working in the road
transport.
(a) had
(b) has been
(c) having
(d) had been
(e) none of the above

12. I believe, you are just eighteen years old, …………….?
(a) don’t you
(b) are you (c) aren’t you
(d) didn’t you
(e) none of these

13. The man has been accused ……………. murder.
(a) by
(b) of
(c) in
(d) for
(e) with

14. Candidates advised not to talk …….. each other.
(a) by
(b) for
(c) with
(d) to
(e) of

15. Can you tell me what is ……… at paradise theatre tonight?
(a) telecasting
(b) on
(c) going to show
(d) showing
(e) none of these

16. The tanks are full …… black oil.
(a) with
(b) of
(c) in
(d) by
(e) for

17. Which atom has only one electron?
(a) no atom
(b) helium
(c) proton
(d) hydrogen
(e) none of these

18. In which country is Copenhagen?
(a) India
(b) Hanoi
(c) USA
(d) Denmark
(e) Nigeria

19. Which of the following is associated with Football?
(a) Davis Cup (b) Ranji Trophy
(c) Santhosh Trophy
(d) Grand Prix
(e) None of these

20. The only liquid metal is:
(a) Water
(b) Chlorine
(c) Hydrogen
(d) Ether
(e) Mercury

21. Which is the capital of South Africa?
(a) Kabul
(b) Johannesburg
(c) Pretoria
(d) Lusaka
(e) Boulder

22. Which is the closest Planet to Sun?
(a) Mercury
(b) Moon
(c) Earth
(d) Venus
(e) Pluto

23. Name the first Indian who won Nobel Prize in Physics.
(a) S. Chandrasekhar
(b) C.V. Raman
(c) H. Khorana
(d) K.S. Krishnan
(e) None of these

24. The major share of passenger traffic in India is done by:
(a) Road Transport
(b) Railways
(c) Airlines
(d) Water Transport
(e) None of these

25. Who is the First Indian to join the Formula One league?
(a) Prakash Padukone
(b) Geeth Sethi
(c) Narain Karthikeyan
(d) Kasam Khan
(e) None of these

26. Which city has emerged as the biggest IT job provider? (a) Mumbai
(b) Chennai
(c) Cochin
(d) Bangalore
(e) Kolkata

27. Arteries supplying blood to the heart are called:
(a) Hepatic arteries
(b) Pulmonary arteries
(c) Coronary arteries
(d) Carotid arteries
(e) None of these

28. Current Defence Minister of India is:
(a) Manmohan Singh
(b) Renuka Choudhary
(c) Ajith Singh
(d) Pranab Mukherjee
(e) Natwar Singh

29. Who sent Vasco da Gama to India?
(a) King of Egypt
(b) King of Jordan
(c) Queen of England
(d) King of Portuguese
(e) None of these

30. The first Governor of Kerala is:
(a) E.M.S. Namboodiripad
(b) C. Rajagopalachari
(c) C.P. Rama Swamy Iyer
(d) P.S. Rao
(e) V.V.Giri

31. Taj Mahal was built by:
(a) Shah Jahan
(b) Akbar
(c) Sikhandar Lodi
(d) Babar
(e) Ashoka

32. The highest civilian award given by Government of India is:
(a) Padma Vibhushan
(b) Padmasri
(c) Ashok Chakra
(d) Bharat Ratna
(e) None of these

33. The Father of Indian Journalism is:
(a) Chalapathi Rao
(b) Rajaji
(c) M.V. Kammat
(d) Kesari
(e) M.N. Roy

34. Who was the first elected President of INC?
(a) Mahatma Gandhi
(b) Subhash Chandra Bose
(c) Sarojini Naidu
(d) Sardar Patel
(e) None of these

35. On whose death in Andhra Pradesh the Government of India decided to
recognize the state on the linguistic basis?
(a) A. Kaleswara Rao
(b) S. Radhakrishnan
(c) Potti Sriramulu
(d) Sarojini Naidu
(e) None of these

36. Who is known as the Morning Star of Modern Social reform movement in India?
(a) Sardar Patel
(b) M.M. Malavya
(c) Raja Ram Mohan Roy
(d) Khan Abdul Gafar Khan
(e) Ranjith Singh

37. Who organized the Harijan Sevak Sangh?
(a) Gandhiji
(b) Pandit Nehru
(c) C. Rajagopalachari
(d) Gopala Krishna Gokhale
(e) None of these

38. Who is considered to be Father of Gazals in the Indian music?
(a) Tansen
(b) Mirza Ghalib
(c) Swathi Thirunal
(d) Parveen Sultana
(e) None of these

39. The only Hindu Kingdom in the world is:
(a) Nepal
(b) Malaysia
(c) Myanmar
(d) Bhutan
(e) None of these

40. The ‘Godof Small Things’ is written by:
(a) Madhavikutty
(b) Arundhati Roy
(c) Sarojini Naidu
(d) Manjulla Padmanabhan
(e) Sugathakumari

41. National Sports Day is observed on:
(a) February 28
(b) August 29
(c) September 5
(d) November 14
(e) None of these

42. Dronacharya Award is given to:
(a) The Best Sportsman
(b) The Best Film Director
(c) The Best Sports Coach
(d) The Best Singer
(e) The Best Actor

43. The first Indian to score a century in test cricket was:
(a) Lala Amarnath
(b) Nawab of Patuadi
(c) Vinu Mankad
(d) Sunil Gavaskar
(e) Ajith Wadekar

44. Who is known as Flying Sikh of India?
(a) Ranjith Singh
(b) Harbhajan Singh
(c) Milika Singh
(d) Harkishan Singh
(e) None of these

45. How much time it takes light to reach us from Sun?
(a) 1 day
(b) 1 hour
(c) 8 minutes
(d) 1 sec.
(e) 1 minute

46. The intensity of earthquake is measured by:
(a) Temperature Scale
(b) Time Scale
(c) Mass Scale
(d) Richter Scale (e) None of these

47. Which river is known as ‘Dakshin Ganga’ or ‘Vridha Ganga’?
(a) Kaveri
(b) Krishna
(c) Pennar
(d) Godavari
(e) Yamuna

48. The largest river in the world is:
(a) Amazon
(b) Nile
(c) Brahmaputra
(d) Ganga
(e) None of these

49. National Bird of India is:
(a) Peacock (b) Crow (c) Eagle (d) Parrot
(e) Owl

50. The continent without a desert is:
(a) Asia
(b) Australia
(c) Europe
(d) America
(e) Africa

51. At the equator, days and nights of earth occur ………….. through out the year.
(a) with day larger than night
(b) equally
(c) with night larger than day
(d) none of these

52. The most industrialized state in India is:
(a) Karnataka
(b) Gujarat
(c) Maharashtra
(d) Bihar
(e) Tamil Nadu

53. The city which is known as ‘City of Lakes’ is:
(a) Lucknow
(b) Amritsar
(c) Jaipur
(d) Udaipur
(e) Srinagar

54. Second largest linguistic group in India is:
(a) Telugu (b) Marathi
(c) Tamil
(d) Urdu
(e) None of these

55. The interval of Halley’s comet is:
(a) 107 years
(b) 177 years
(c) 76 years
(d) 60 years
(e) 17 years

56. Silicon valley of India is:
(a) Cochin
(b) Chandigarh
(c) Hyderabad
(d) Bangalore
(e) Pune

57. ‘Light’ is to ‘blind’ as …………… is to ‘deaf’.
(a) speech
(b) hearing
(c) sound
(d) tongue
(e) none of these

58. Who invented electric bulb?
(a) Franklin
(b) Graham Bell
(c) Thomas Edison
(d) Maxwell
(e) None of these

59. Earth’s natural satellite is:
(a) Sun
(b) Moon
(c) Jupiter
(d) Mars
(e) Venus

60. The imaginary place created by R.K. Narayan is:
(a) Udupi
(b) Malgudi
(c) Mahabaleswar
(d) Madurai
(e) None of these

61. Land of Kangaroos is:
(a) New Zealand
(b) Malaysia
(c) Australia
(d) Brazil
(e) South Africa

62. ‘‘Patriotism is the last refuge of a scoundrel’’. Who said this?
(a) Shakespeare
(b) Tennyson
(c) Keats
(d) Goldsmith
(e) Dr. Johnson

63. ‘The Post Office’ was written by:
(a) Rabindranath Tagore
(b) Madhavikutty
(c) Arundhathi Roy
(d) R.K. Narayan
(e) None of these

64. ‘Wings of Fire’ was written by:
(a) Dr. Varghese Kurian
(b) A.P.J. Kalam
(c) J. Nehru
(d) Salim Ali
(e) Leo Tolstoy

65. The first Indian woman to win a medal in the Olympics is:
(a) Shiny Abraham
(b) Anju Bobby George
(c) P.T. Usha
(d) Karnam Malleswari
(e) None of these

66. The opposite of ‘Cowardice’ is:
(a) Hatred
(b) Bravery
(c) Courageous
(d) Innocence

67. Many areas of the city were ………….. into the darkness for several hour.
(a) merged
(b) drowned
(c) plunged
(d) spread
(e) deep

68. Pick the odd one out:
(a) Terramycin
(b) Anacin
(c) Pencillin
(d) Marjuana
(e) Crocin

69. Omnivorous animals are:
(a) Only vegetarians
(b) Only meat eaters
(c) Eat both meat and vegetables
(d) Takes only liquid food
(e) None of these

70. The murder of a human being is known as:
(a) Suicide
(b) infanticide
(c) genocide
(d) homicide

71. The unit of ‘Frequency’ is:
(a) second
(b) degree
(c) gram
(d) hertz
(e) metre

72. Dynamo was invented by:
(a) Michael Faraday
(b) Alfred Nobel
(c) Karl Benz
(d) Alexander Flemming
(e) None of these

73. White light essentially consists of:
(a) 5 colours
(b) 7 colours
(c) single colour
(d) 9 colours
(e) None of these

74. Who discovered X-rays?
(a) Karel Capek
(b) W.Rontgen
(c) Robert Watson
(d) Boltzmann
(e) A. Einstein

75. Instrument that is used to convert AC to DC: (a) Oscillator
(b) Inverter
(c) Rectifier
(d) Dynamo
(e) Battery

76. The nuclear fuel that is immensely available on the coastal belt of Kerala is:
(a) Barium
(b) Uranium
(c) Lead
(d) Thorium
(e) Copper

77. The structure of atom discovered by:
(a) J.J. Thomson
(b) Neils Bohr
(c) James Chadwick
(d) Lord Rutherford
(e) G.P. Thomson

78. Hygrometer is used for measuring:
(a) Temperature
(b) Humidity
(c) Rainfall
(d) Water level
(e) None of these

79. Chemical name of ‘washing soda’ is:
(a) Sodium Carbonate
(b) Alumina
(c) Sodium Bicarbonate
(d) Sodium Chloride
(e) None of these

80. The lightest metal is :
(a) Lead
(b) Gold
(c) Copper
(d) Sodium
(e) Lithium

81. Marsh Gas is:
(a) Ethene
(b) Methane
(c) Flourine
(d) Carbon dioxide
(e) Nitrogen

82. The purest form of carbon is:
(a) Charcoal
(b) Wood
(c) Diamond
(d) Ash

83. Most precious metal is:
(a) Gold
(b) Silver
(c) Platinum
(d) Copper
(e) Zinc

84. The largest gland in the human body is:
(a) Heart
(b) Lungs
(c) Thyroid
(d) Liver

85. Study of cancer is known as:
(a) Cardiology
(b) Dermatology
(c) Oncology
(d) Psychology
(e) None of these

86. Father of Geometry is:
(a) Newton
(b) Einstein
(c) Archimedes
(d) Euclid
(e) None of these

87. Which is the only number that represents the perimeter and area of the same
square?
(a) 81
(b) 12
(c) 10
(d) 16
(e) 4

88. A can do a piece of work in 20 days and B in 30 days. How long will they take
together to finish the work?
(a) 12
(b) 15
(c) 10
(d) 16 (e) 8

89. Cube root of 729 is:
(a) 7
(b) 9
(c) 13
(d) 3
(e) None of these

90. A train is travelling at 10m/s. If it crosses a pole in 75 seconds, the length of
the train is :
(a) 750m
(b) 7.5m
(c) 75m
(d) 0.75m
(e) None of these

91. A car is purchased for Rs. 90,000. After one year if it depreciated by 30%, what
is the value at that time?
(a) 1,20,000
(b) 27,000
(c) 63,000
(d) 1,17,000
(e) None of these

93. Who is called the Father of Computer?
(a) Bill Gates
(b) Linus Tarvolds
(c) Newton
(d) Charles Babbage
(e) None of these

94. Write the next number in the sequence 7, 9, 11, 13, 17, ………
(a) 18
(b) 19
(c) 20
(d) 23
(e) None of these

95. 50 degree Celsius is equal to ……………. degree Fahrenheit.
(a) 122
(b) 90
(c) 10
(d) 58 (e) None of these

96. 40 kilometres is equal to ……….. miles.
(a) 64
(b) 25
(c) 40
(d) 60
(e) None of these

97. On the basis of which algebra do computer work?
(a) Vector Algebra
(b) Linear Algebra
(c) Boolean Algebra
(d) Algebra
(e) None of these

98. 729 -Y=5, what is Y?
(a) 4
(b) 8
(c) 16
(d) 2
(e) 36

99. 12 × [(6 – 5 – 6 – 4 – (12 – 19)] equal to:
(a) 12
(b) 19
(c) 84
(d) 72
(e) None of these

100. The Value of (1–1) 13 is:
(a) –1
(b) 1
(c) 13
(d) -13
(e) 0

Answers

1. (a) 2. (c) 3. (e) 4. (b) 5. (c) 6. (d)

7. (e) 8. (d) 9. (a) 10. (b) 11. (b) 12. (c)

13. (b) 14. (d) 15. (d) 16. (b) 17. (d) 18. (d)

19. (c) 20. (e) 21. (c) 22. (a) 23. (b) 24. (b)

25. (c) 26. (d) 27. (b) 28. (No correct Answer)

29. (d) 30. (d) 31. (a) 32. (d) 33. (a) 34. (b)

35. (c) 36. (c) 37. (a) 38. (b) 39. (a) 40. (b)

41. (b) 42. (c) 43. (a) 44. (c) 45. (c) 46. (d)

47. (d) 48. (a) 49. (a) 50. (c) 51. (b) 52. (c)

53. (d) 54. (a) 55. (c) 56. (d) 57. (c) 58. (c)

59. (b) 60. (b) 61. (c) 62. (e) 63. (a) 64. (b)

65. (d) 66. (c) 67. (c) 68. (d) 69. (c) 70. (d)

71. (d) 72. (a) 73 (b) 74. (b) 75. (c) 76. (d)

77. (b) 78. (b) 79. (a) 80. (e) 81. (b) 82. (c)

83. (c) 84. (d) 85. (c) 86. (d) 87. (e) 88. (Question is repeated)

89. (b) 90. (a) 91. (c) 92. (c) 93. (b) 94. (b) 95. (a)

96. (b) 97. (c) 98. (No correct answer)

99. (No correct answer) 100. (e)