Kerala PSC Divisional Accountant Exam 2002 Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Divisional Accountant Exam 2002
Kerala PSC Divisional Accountant Exam 2002 Details Date of Posting: 27-12-2018

Kerala PSC Divisional Accountant Exam 2002 Previous Question Paper

Kerala PSC Divisional Accountant Exam 2002 Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download Divisional Accountant Exam Previous Papers.

Question Paper & Answer key of Divisional Accountant Exam is given below.


1. The two ancient cities of Mohenjo-daro and Harappa are now in:

(A) Bangladesh

(B) India

(C) Tibet

(D) Pakistan


2. “Buddhacharita” was written by:

(A) Kalidasa

(B) Vikramaditya

(C) Ashvagosha

(D) Banabhatta


3. Saka Era was introduced by:

(A) Kanishka

(B) Chandragupta Maurya

(C) Ashoka

(D) Harsha


4. Which one of the following Mughal Emperors patronized architecture most?

(A) Humayun

(B) Akbar

(C) Shahjahan

(D) Jahangir


5. The British formed the East India Company in:

(A) 1600

(B) 1601

(C) 1602

(D) 1603


6. The first railway line in India was started in the year:

(A) 1850

(B) 1853

(C) 1858

(D) 1892


7. The immediate cause of the Revolt of 1857 was:

(A) Low wages paid to soldiers

(B) Imperialistic explosion

(C) Use of greased cartridges

(D) All of the above


8. The first newspaper which was published in India was:

(A) The Culcutta Gazette

(B) The Amrit Bazar Patrika

(C) The Bengal Gazette

(D) The Culcutta Chronicle


9. Bal Gangadhar Tilak and Bipin Chandra Pal during India’s Struggle for Independence advocated:

(A) Co-operation

(B) Concillation

(C) Extremism

(D) Moderation


10. Kancheepuram was once the capital of:

(A) The Cholas

(B) The Pandyas

(C) The Pllavas

(D) The Cheras


11. Who among the following women leaders was not the President of Indian National Congress even once?

(A) Annie Besant

(B) Vijayalakshmi Pandit

(C) Sarojini Naidu

(D) Indira Gandhi


12. Who was the Nawab of Bengal at the time of the Battle of Plassey?

(A) Mir Jaffar

(B) Mir Jumla

(C) Mir Qasim

(D) Siraj-ud-daula


13. In 1943 Netaji Subash Chandra Bose proclaimed the formation of the provisional Goverment of Independent India (Azad Hind) in:

(A) Vienna

(B) Tokyo

(C) Rangoon

(D) Sigapore


14. Right belief, Right cognition and Right conduct are the three gems or Triratnas associated with:

(A) Buddhism

(B) Jainism

(C) Hinduism

(D) Islam


15. The countries comprising the Indian sub continent are:

(A) India,Pakistan,China,Myanmar and Bangladesh

(B) India, Pakistan ,Nepal, Bhutan,and Bangladesh

(C) India, Nepal, China, and Bangladesh

(D) None of these


16. The Nilgiris are part of the:

(A) Western Ghats

(B) Eastern Ghats

(C) Aravallis

(D) Satpura


17. The most useful feature of Himalayan rivers is that:

(A) They are huge in terms of total length

(B) They offer perennial source of water supply

(C) They deposit large amount of slit

(D) All of the above


18. The richest type of soil is the:

(A) Red soil

(B) Alluvial soil

(C) Black soil

(D) Laterite soil


19. The Ganges beyond Farakka after entering Bangladesh is known as:

(A) Padma

(B) Ganga Sagar

(C) Swaran Ganga

(D) Meghna


20. The copper mines in India are located in:

(A) Mayurbhanj

(B) Dhanbad

(C) Kolar

(D) Khetri


21. The largest river of Peninsular India is:

(A) Mahanadi

(B) Kaveri

(C) Godavari

(D) Krishna


22. Neyveli Lignite Project is located in:

(A) Andhra Pradesh

(B) Kerala

(C) Tamil Nadu

(D) Karnataka


23. The multipurpose project irrigating maximum area in India is

(A) Damodar Valley

(B) Beas

(C) Hirakud

(D) Bhakra Nangal


24. Which of the following is known as the Rice Bowl of South India?

(A) Konkan coastal region

(B) Kaveri delta

(C) Kerala

(D) Krishna – Godavari delta


25. When the days and nights are equal in both the hemispheres of the earth it is called:

(A) Equinox

(B) Perihelion

(C) Aphelion

(D) Solstice


26. The temperate grasslands of South America are called:

(A) Pampas

(B) Priaries

(C) Downs

(D) Steppes


27. The City of Seven hills is:

(A) Chicago

(B) Berlin

(C) Rome

(D) Vienna


28. “Moorlands” are:

(A) Marine vegetation near Sundarbans

(B) The area of marshy lands

(C) The regions where evergreen trees flourish.

(D) Areas where twisted shrubs and grasses grow.


29. The structure of the Indian Constitution is:

(A) Unitary

(B) Rigid

(C) Flexible

(D) Federal in form and Unitary in spirit


30. The difference between Fundamental Rights and Directive Principles is:

(A) Fundamental Rights are justiciable while Directive Principles are not.

(B) Fundamental Rights are positive while Directive Principles are negative.

(C) Fundamental Rights and Directive Principles are justciable

(D) Directive Principles are given precedence over Fundamental Rights


31. Which one of the following Rights was described by Dr.Ambedkar as the “Heart and soul of the Constitutions”?

(A) Right to Equality

(B) Right to Constitutional Remedy

(C) Right to religion

(D) Right to Freedom.


32. The President of India can be removed from his office by:

(A) The Prime Minister

(B) The Home Minister

(C) The Electorate

(D) Impeachment


33. Can the Rajya Sabha be dissolved by the President?

(A) Yes

(B) No

(C) Sometimes

(D) Not always


34. How many schedules are there in the Indian Constitution?

(A) Six

(B) Eight

(C) Nine

(D) Twelve


35. The dominant occupation of the Indian is:

(A) Trade

(B) Industry

(C) Transport

(D) Agriculture


36. In India, the present trend of rapid urbanization is due to:

(A) Influence of Cinema and electronic media

(B) Lack of employment opportunities in rural areas

(C) Break up of joint family system

(D) Abolition of Zamindary system


37. Which of the following States accounts for the largest share of Industrial production and capital investment?

(A) Gujarat

(B) Maharashtra

(C) Tamil Nadu

(D) West Bengal


38. Freon gas is used in:

(A) Air conditioners

(B) Refrigerators

(C) Television

(D) Nuclear reactors


39. The prepration of soap involves the process called:

(A) Neautralisation

(B) Esterification

(C) Hydrolysis

(D) None of these


40. The constituent of blood associated with resistance to disease is:

(A) Haemoglobin

(B) RBC

(C) WBC

(D) Plasma


41. Dialysis is used in the case of patient suffering from:

(A) Liver trouble

(B) Kidney trouble

(C) Cataract

(D) jaunduce


42. The method of Radio carbon dating is used to find the age of:

(A) Fossils

(B) Stars

(C) Skeletons

(D) Trees


43. Sickle cell anemia is a:

(A) Genetic disorder

(B) Virus disease

(C) Bacterial disease

(D) Disease due to vitamin deficiency


44. The first European to visit China was:

(A) Robert Peary

(B) Vasco da gama

(C) Amundsen

(D) Macro Polo


45. What was the title of Oliver Cromwell when he ruled England?

(A) King

(B) Commander in Chief

(C) Lord Protector

(D) Chancellor


46. India’s National Songs was derived from a famous book entitled:

(A) Agni Vina

(B) Bhartat Bhatri

(C) Geet Govindam

(D) Anand Math


47. Which one of the following is a classical dance?

(A) Bharatnatyam

(B) Kathakali

(C) Odissi

(D) All of the above


48. The National game of India is:

(A) Hockey

(B) Football

(C) Cricket

(D) Basketball


49. The UN body concerned with the welfare of children is:

(A) UNESCO

(B) UNICEF

(C) UNIDO

(D) UNCTAD


50. The Aid India Club was formed at the suggestion of:

(A) World Bank

(B) UK

(C) USA

(D) India


51. The Headquarters of SAARC is located at:

(A) New Delhi

(B) Colombo

(C) Kathmanu

(D) Singapore


52. The book “A passage to England” was written by:

(A) E.M. Forster

(B) J.K.Galbraith

(C) Mulk Raj Anand

(D) Nirad C. Chaudhary


53. Who wrote “Adventures of Sherlock Holmes”?

(A) K.A.Abbas

(B) G.B. Shaw

(C) Earnest Hemingway

(D) Arthur Conan Doyle


54. Who wrote the book “The Prince”?

(A) Machiavelli

(B) Francis Bacon

(C) H.G.Wells

(D) Bertrand Russel


55. Which of the following pairs is not correct?

(A) Gulliver’s Travel – Jonathan Swift

(B) Kubla -Khan -Coleridge

(C) Ashian Drama – Leo, Tolstoy

(D) Lady Chatterle’s Lover – D.H. Lawrence


56. Who created the character Sir John Falstaff?

(A) Willam Shakespere

(B) George Bernard Shaw

(C) Charles Dickens

(D) Thomas Hardy


57. Who was it that said “Where wealth accumulates, men decay”?

(A) John Adams

(B) Oliver Goldsmith

(C) Mahthma Gandhi

(D) Swami Vivekananda


58. The statement ” Power tends to corrupt, and absolute power corrupts absolutely” was made by:

(A) Abraham Lincoln

(B) Thomas Jefferson

(C) Lord Acton

(D) Sir Winston Churchill


59. Arjuna Award to the sportsman of the year was instituted in, the year:

(A) 1959

(B) 1960

(C) 1961

(D) 1962


60. Dronacharya Awards instituted in 1985 are given to:

(A) Best sports person of the year

(B) Ex sports persons for their contribution

(C) Coaches who have trained outstanding sports persons or teams making achievements

(D) None of these


61. What is the distance between the opposite sides of wickets in Cricket?

(A) 12 yards

(B) 22 yards

(C) 20 yards

(D) 12 meters


62. Who among the following became the first Asian batsman to have scored more than a hundred first class centuries?

(A) Sunil Gavaskar

(B) Zaheer Abbas

(C) Javed Mianded

(D) Mohnider Amarnath


63. Straight Paunch is a term associated with:

(A) Boxing

(B) Billards

(C) Chess

(D) Golf


64. The first person to sail round the world was:

(A) Caption Cook

(B) Ferdinand magellan

(C) David Livingston

(D) Henry Kissing


65. Who among the following is a Nobel Laureate?

(A) Neil Armstrong

(B) Joseph Brodsky

(C) Mikhail Gorbachev

(D) Louis Pasteur


66. The 1994 Ramon Magsaysay Award was given to:

(A) Kiran Bedi

(B) Mother Teresa

(C) TN.Seshan

(D) P.T.Usha


67. What is “Prithvi”?

(A) India’s main battle tank

(B) India’s field gun

(C) India’s first nuclear powered submarine

(D) India’s surface to surface missile.


68. There is no Atomic Power Station at:

(A) Kalpakkam

(B) Narora

(C) Tarapur

(D) Trombay


69. The first spacecraft that landed man on the moon was:

(A) Appollo- 1

(B) Appollo- 11

(C) Lunik- 111

(D) vega- 1


70. Radioactive Disintegration of Uranium ultimately leads to:

(A) Thorium

(B) Polonium

(C) Lead

(D) Isotopes


71. Increase of carbon dioxide in the atmosphere causes:

(A) Rise in earth temperature

(B) Fall in earth temperature

(C) Uniform earth temperature

(D) Increase in ultraviolet rays.


72. The World Environment Day is celebrated on:

(A) March 5

(B) June 5

(C) September 5

(D) November 5


73. Democracy in India rests on the fact that:

(A) The Constitution is written

(B) There are Fundamental Rights.

(C) People have roght to choose and change the Government

(D) There are Directive Principles of State policies.


74. A body falling freely from a height towards the earth moves with uniform:

(A) Speed

(B) Velocity

(C) Acceleration

(D) Weight


75. Who was the first recognized leader of opposition in the Indian Parliament?

(A) A.K.Gopaln

(B) S.A. Dange

(C) Y.B.Chavan

(D) S.Chandrasekha


Answer Key

1. D  15.  B 31.  B 46.  D 62. A

2. C  16. A  32. B  47.  D 63. A

3. A  17.  D 33. B  48. A  64. B

4. A  18. B  34. D  49. B  65. C

5. A  19. A  35. D  50. A  66. A

6. B  20. D  36. B  51. C  67. D

7. C 22. C 37. B  52. D  68. D

8. C  23. C  38. B  53. D  69. B

9. C  24. D  39. D  54. A  70. C

10. C  25. A  40. C  55. C  71. A

11. B  26. A  41. B  56. A  72. B

12. D  27. C  42. A  57. B  73. C

13. D  28. B  43. A  58. C  74. C

14. B  29. D  44. D  59. C  75. C

30. A  45. C  60. A

61. B