Kerala PSC Female Warden Previous Question Papers 2008

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Female Warden Exam 2008
Kerala PSC Female Warden Exam 2008 Details Date of Posting: 15-03-2018
Kerala PSC Previous Question Paper - Female Warden Solved Question Papers 2008. 
Kerala PSC Female Warden Previous Question Papers Exam held on  29-11-2008

1. Acharya Vinobha Bhave was a :

(a) Philosopher (b) Sarvodaya leader
(c) Politician (d) Mathematician

2. The UNO was founded in the year :
(a) 1946 (b) 1948
(c) 1945 (d) 1947

3. ‘A thing of beauty is joy forever’. This is the famous line of :
(a) Robert Frost (b) Words worth
(c) T.S. Eliot (d) John Keats

4. ‘Sanjay Gandhi Trophy’ is related to :
(a) Basket ball (b) Cricket
(c) Foot ball (d) Hockey

5. First Portugese Fort in India :
(a) Cochi (b) Bombay
(c) Madras (d) Vishakapatnam

6. First President of Indian National Congress :
(a) V.V. Giri (b) Annie Besant
(c) Jawaharlal Nehru (d) Dadabhai Naoroji

7. Which fuel is preferable?
(a) Petrol (b) Wood
(c) Coal (d) Biogas

8. 2008 Muttathu Varkey Award winner :
(a) Ayyappan (b) P.C. Gopalan
(c) Narayana Pillai (d) M. Sukumar

9. Turpentine is obtained from :
(a) Eucalyptus (b) Petroleum
(c) Lemon grass (d) Pine

10. ‘Chipco’ movement is associated with :
(a) Protection of natural environment (b) Stray dog protection
(c) Pesticide control (d) Fuel saving

11. The two states where there are no railway :
(a) Tripura and Assam (b) Meghalaya and Tripura
(c) Assam and Meghalaya (d) Meghalaya and Sikkim

12. Acid used in car battery:
(a) Nitric acid (b) Hydrochloric acid
(c) Acetic acid (d) Sulphuric acid

13. The author of ‘Origin of Species’?
(a) Charles Lamb (b) Charles Dickens
(c) Charles Darwin (d) Bernard Russel

14. The agency that works on agricultural and food production :
(a) FAO (b) ICAO
(c) IMF (d) UNICEF

15. Which psychological disorder produces a severe desire to steal?
(a) Hemophilia (b) Isnophilia
(c) Turmer’s syndrome (d) Kleptomania

16. Most important cause of depletion of natural resources :
(a) unscientific methods of agriculture (b) unplanned exploitation of
resources
(c) industrial development (d) increasing population

17. Which day is observed as Hiroshima Day?
(a) August 6 (b) August 5
(c) September 8 (d) August 30

18. This disease is also known as lock jaw :
(a) Rabies (b) Chichungunia
(c) Tetanus (d) Rat fever

19. Nehru Trophy boat race is conducted in :
(a) Kumarakom lake in Kottayam (b) Vembanad lake in Alappuzha
(c) Pamba river in Chambakulam (d) Thanneermukkom lake in
Alappuzha

20. ‘Indane’ is the trade name of :
(a) Butter (b) Cooking oil
(c) Cooking gas (d) Dalda

21. Spice garden in India :
(a) West Bengal (b) Kashmir
(c) Andhra Pradesh (d) Kerala

22. The author of ‘Prison and Chocolate Cake’ :
(a) Ashapurna Devi (b) R.K. Narayan
(c) Nayanatara Sehgal (d) Laxmikant Mahapatra

23. ‘Solder’ is an alloy of :
(a) tin and lead (b) tin and iron
(c) aluminium and tin (d) tin, aluminium and lead

24. Bunchy top of banana is caused by :
(a) Insects (b) Bacteria
(c) Fungus (d) Virus

25. Who gave the slogan ‘Inquilab Zindabad’?
(a) A.K. Gopalan (b) Subhash Chandra Bose
(c) Bal Gangadhar Tilak (d) Mohammed Iqbal

26. Smallest bone in human body is :
(a) Sternum (b) Tibia
(c) Stapes (d) Phalanges

27. A millenium is :
(a) 1000 years (b) 2000 years
(c) 1500 years (d) 2500 years

28. Inventor of fountain pen :
(a) Waterman (b) S. Koder
(c) Thomas Edison (d) Richard Hoe

29. Maria Montessori is associated with :
(a) adult education (b) women’s education
(c) tribal education (d) pre-primary education

30. Kuchipudi is the dance form of :
(a) Tamil Nadu (b) Orissa
(c) Andhra Pradesh (d) Karnataka

31. Stainless steel is an alloy of :
(a) iron, copper and aluminium (b) iron, chromium and nickel
(c) zinc, copper and nickel (d) iron, nickel and manganese

32. A country has independence on 15th August :
(a) Korea (b) Nepal
(c) Pakistan (d) China

33. Fossils are found in :
(a) igneous rocks (b) sedimentary rocks
(c) metamorphic rocks (d) clay

34. Author of ‘Navabharathasilpikal’?
(a) N. Krishnan Nair (b) Karoor Nilakanda Pillai
(c) K.P. Kesavamenon (d) Sreekantan Nair

35. Indo Norvigian project is for the development of :
(a) fish industry (b) milk industry
(c) honey industry (d) cotton industry

36. What is horn of rhinoceros made of :
(a) calcium carbonate (b) cartilage
(c) hair (d) enamel

37. What is the ancient name of the state Orissa?
(a) Bhubaneshwar (b) Kalinga
(c) Patna (d) Khajarau

38. What do the letters H.B. on pencil stands for :
(a) hard brown (b) hard black
(c) heavy black (d) high brown

39. Scandinavien countries are :
(a) Norway, Sweden, Ireland and Poland (b) Finland, Sweden, Norway and
Denmark
(c) Poland, Sweden, Denmark and Moscow (d) Denmark, Finland, Poland and Estonia.

40. Odour of garlic is due to the presence of :
(a) nitrates (b) sulphur compound
(c) carbohydrates (d) chlorides

41. A muscle of the body not attached on both ends :
(a) biceps muscle (b) tongue
(c) triceps muscle (d) striated muscle

42. Capital of Italy :
(a) Rome (b) Paris
(c) Manila (d) Oslo

43. Light year is a measure of :
(a) Distance (b) Speed
(c) Time (d) Luminous

44. A rocket works on the principle of :
(a) Angular momentum (b) Linear momentum
(c) Energy (d) Mass

45. For which candidate Rajiv Gandhi compaingning when he was assassinated?
(a) Indira Gandhi (b) Manmohan Singh
(c) Sonia Gandhi (d) Maragatham Chandrasekhar

46. The only country not named on its stamps :
(a) Nigeria (b) Australia
(c) Great Britain (d) Canada

47. The centre of appetite :
(a) Cerebellum (b) Cerebrum
(c) Cortex (d) Hypothalamus

48. The first thermal power plant in Kerala is in :
(a) Kayamkulam (b) Kannur
(c) Kottayam (d) Palakkad

49. Apiculture is the cultivation of :
(a) Flowering plants (b) Poultry
(c) Honey bees (d) Fishes

50. The only Asian country to share its name with a river :
(a) Indus (b) Ganges
(c) Jordan (d) Yamuna

51. A book fell ………….. the shelf.
(a) off (b) down
(c) onto (d) along

52. I saw a ………….. of ants.
(a) swarm (b) litter
(c) team (d) colony

53. A hundred years is called a ……………
(a) centuary (b) century
(c) sanctuary (d) sentuary

54. Don’t park your car ………………. the gate.
(a) in between (b) at front of
(c) in the middle of (d) in front of

55. Sheela swam ……………… the river.
(a) on top of (b) beneath
(c) across (d) over

56. He was …………………… leave.
(a) granded (b) grand
(c) grant (d) granted

57. Kindly allow me to say ……………….. words.
(a) a few (b) the few
(c) few (d) any few

58. Women need complete …………….. at their work place.
(a) persecution (b) protection
(c) prosecution (d) protest

59. …………… enough food for all?
(a) Are there (b) Is there
(c) Where there (d) Were there

60. It has been raining……………….. breakfast.
(a) for (b) for a while
(c) since (d) afterwards

61. He …………….. to climb the coconut tree.
(a) tryed (b) tired
(c) tried (d) try

62. Rumours……………. very fast.
(a) spread (b) spred
(c) widespread (d) spreads

63. Ten kilograms of rice …………….. over two hundred rupees.
(a) costs (b) coast
(c) coasts (d) cost

64. Monkeys enjoy ……………….. on the branches of tree.
(a) swings (b) swinging
(c) swing (d) swung

65. The snake crept into a ……………..
(a) whole (b) holl
(c) howl (d) hole

66. Shyam fell off his bicycle and was ……………..
(a) hurt (b) hurted
(c) hut (d) hert

67. Your head on the pillow when you sleep:
(a) Laid (b) lied
(c) lay (d) lie

68. Bold means ……………….
(a) hairless (b) brave
(c) a way of batsman getting out in cricket (d) cowardly

69. Choose the correctly spelt word :
(a) coragious (b) couragious
(c) courageous (d) currageous

70. You are comfortable ,…………….?
(a) are you (b) were you
(c) don’t you (d) aren’t you

71. What is the value of
(a) 1 (b)
(c) (d)

72. If ASK is represented by CUM then TEN is represented by :
(a) VGP (b) UDO
(c) SCM (d) UVW

73. Find the smallest number which is divisible by 9,18 and 24 :
(a) 324 (b) 632
(c) 432 (d) 864

74. Next term of the sequence 1,4,9,16,25,………is :
(a) 30 (b) 27
(c) 34 (d) 36

75. Numbers 4,6,8, are given. Using these numbers how many 3 digit numbers can be
constructed without repeating the digits :
(a) 4 (b) 6
(c) 7 (d) 8

76. If WALK is represented by VZKJ then TRAP is equivalent to :
(a) USBQ (b) XBMN
(c) SQZO (d) SPRQ

77. A job is finished by 7 people in 15 days. Same job can be finished by 5 people in
how many days?
(a) 18 (b) 20
(c) 21 (d) 23

78. Which of the following is a multiple of 6?
(a) 38244 (b) 28136
(c) 32588 (d) 27412

79. Value of ( – ) ( + ) is :-
(a) (b) 3
(c) (d) 6

80. Value of is :
(a) 24 (b) 1
(c) 64 (d) 23

81. Value of x x x :
(a) 480 (b) 240
(c) 360 (d) 280

82. Value of + is :
(a) (b) 2
(c) (d)

83. Value of is :
(a) x2y2z-2 (b) xy2z-6
(c) zy2z-2 (d) z2y2z-6

84. Find out the odd one :
(a) Sreenivasa Ramanujan (b) Bhaskaracharya
(c) Aryabhadan (d) Mulkaraja Anand

85. If f (x) = 3 x 3 – 2 x 2 + x + k and f (-1) = 4 then k is :
(a) 10 (b) -10
(c) -6 (d) 6

86. A watch is brought when there was a special discount of 10% by paying Rs.810. Then the actual cost of the watch
is :
(a) 750 (b) 890
(c) 900 (d) 910

87. If x:y =2:3 then 5 (x-y) is :
(a) (b)
(c) (d)

88. If 200% of a number is 160. Then 150% of that number is :
(a) 160 (b) 130
(c) 100 (d) 120

89. Biggest among the following is :
(a) (b)
(c) (d)

90. If of a number is 45, then the number is :
(a) 50 (b) 60
(c) 55 (d) 90

91. Value of 7.4 x 6.6 is :
(a) 44.24 (b) 42.24
(c) 48.84 (d) 46.84

92. If two numbers are in the ratio 3:5 and their least common multiple is 75, then oneof the number is :
(a) 25 (b) 30
(c) 35 (d) 20

93. If ONE is represented by 15145 then TWO is represented by :
(a) 20153 (b) 41515
(c) 202315 (d) 20136

94. A person is standing in a queue. His position is 13th from the beginning and 12th from the end. Then the total number of people in the queue is :
(a) 23 (b) 26
(c) 25 (d) 24

95. If =8, then x2 + is :
(a) 60 (b) 66
(c) 64 (d) 62

96. The one third of the one third of a number is 10. Then the number is :
(a) 90 (b) 60
(c) 100 (d) 160

97. If there are three numbers such that first number is the double of the second number and the third number is the one third of the first number. If the average of these numbers is 22, then anyone of these numbers is :
(a) 81 (b) 16
(c) 45 (d) 18

98. If the difference of the squares of two consecutive odd numbers is 40, then one of the number is :
(a) 13 (b) 9
(c) 15 (d) 17

99. If the following numbers are written in ascending order, which will be the second digit of the second number :
467, 373, 411, 317, 534, 337, 587
(a) 7 (b) 1
(c) 8 (d) 3

100. If three numbers are in the ratio 1:2:6. Sum of these numbers is 180. Then any one of these numbers is :
(a) 30 (b) 120
(c) 80 (d) 50

Answers
1. (b) 2. (c) 3. (d) 4. (d) 5. (a) 6. Uªnbq kn _m\¿Pn-bmWv icn-bp-Ø-cw. BZysØ
h\nXm {]kn-U‚ v B\n _k‚m-Wv. 7. (d) 8. (b) 9. (d) 10. (a) 11.(d)
12. (d) 13. (c) 14. (a) 15. (d) 16. (b) 17. (a) 18. (c) 19. (b, thº-\m´v Imbens‚
`mK-amb ]p¶-a-S-°m-b-en-emWv \S-°p-¶Xv)20. (c) 21. (d) 22. (c) 23. (a) 24. (d)
25. (d) 26. (c) 27. (a) 28. (a) 29. (d) 30. (c) 31. (b) 32. (a) 33.
(b) 34. (b) 35. (a) 36. (c) 37. (b) 38. (b) 39. (b) 40. (b) 41. (b)
42. (a) 43. (a) 44. (b) 45. (d) 46. (c) 47. (d) 48. (a) 49. (c) 50.
(c) 51. (a) 52. (d) 53. (b) 54. (d) 55. (c) 56. (d) 57. (a) 58. (b)
59. (b) 60. (c) 61. (c) 62. (a) 63. (a) 64. (b) 65. (d) 66. (a) 67.
(c) 68. (b) 69. (c) 70. (d) 71. (a) 72. (a) 73. (c) 74. (d) 75. (b)
76. (c) 77. (c) 78. (a) 79. (b) 80. (d) 81. (a) 82. (b) 83. (b) 84.
(d) 85. (a) 86. (c) 87. (a) 88. (d) 89. (d) 90. (b) 91. (c) 92. (a)
93. (c) 94. (d) 95. (b & d) 96. (a) 97. (d) 98. (b) 99. (d) 100. (b)

Click Here to Download PDF version of  Kerala PSC Female Warden Previous Question Papers 2008