Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Solved Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Exam
Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Exam Details Date of Posting: 20-04-2018

Kerala PSC Previous Question Paper - Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Solved Previous Question Papers. Download PDF version of Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Solved Old Question Papers, Exam held on 2009


Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Solved Previous Question Papers, Exam Held on 03-01-2009.

1. International Literary Day is observed on :
(a) September 7 (b) September 9
(c) September 8 (d) September 6

2. Why is 123 Agreement so called ?
(a) It is mentioned in the Indian Atomic (b) It falls under Section 123 of the US Energy Act
Atomic Energy Act
(c) It comes under UN Atomic Energy Act (d) It is a general term used in Atomic
Energy Act

3. Find the next two letters in the following series?
(a) O and U (b) L and S
(c) M and Q (d) N and S

4. The first cyber Police Station in India :
(a) Delhi (b) Madras
(c) Bangalore (d) Hyderabad

5. The Head Quarter of Interpol :
(a) London (b) Washington
(c) New York (d) Paris

6. Who described Gandhiji as the “Half naked-Fakir”?
(a) Woodrow Wilson (b) Clement Atli
(c) Winston Churchil (d) Ghokale

7. The Boston Tea Party contributed to the beginning of a war. Which was that war?
(a) First World War (b) Second World War
(c) American War of Independence (d) Hudred Years War

8. In which language Gandhiji wrote ‘My struggle with truth’?
(a) Marathi (b) Hindi
(c) English (d) Gujarathi

9. Smitha Pateel acted in one Malayalam film directed by Aravindan. Which was that film?
(a) Thambu (b) Chithambaram
(c) Kanchana Seetha (d) Esthappan

10. The main component of teeth and bones :
(a) Calcium Phosphate (b) Calcium Carbonate
(c) Calcium Sulphate (d) Calcium Nitrate

11. Non-stick cooking utensils are coated with :
(a) Chromium (b) Teflon
(c) Tin (d) Black paint

12. The first Indian Woman who won a medal in the Olympics?
(a) Anju Boby George (b) P.T. Usha
(c) Karnam Malleswary (d) None of these

13. The battle of Plassy was fought in the year :
(a) 1754 (b) 1764
(c) 1757 (d) 1756

14. Fathom is the unit used for measuring :
(a) sound (b) energy
(c) flow (d) depth

15. Which is the odd one in the following ?
(a) Times of India (b) The Hindu
(c) Hindustan Times (d) Daily Express

16. ‘The Pide piper of Hamelin’ is a poem very popular among children. Who wrote this poem ?
(a) Robert Frost (b) Robert Browning
(c) John Milton (d) William Wordsworth

17. The next letter chain is :
BIP, CJQ, DKR, ……………
(a) EMT (b) ELS
(c) DMT (d) ELT

18. Let us go for a walk, ……………..?
(a) Shall we (b) Shan’t we
(c) will we (d) won’t we

19. Would you mind ……………… on the light?
(a) switch (b) to switch
(c) switched (d) switching

20. The newly appointed chairman of this company will ………………. next Friday.
(a) take over (b) take up
(c) take on (d) take of

21. If average age of A, B and C is 40 years. Average age of A and B is 49. What is the age of C?
(a) 22 (b) 46
(c) 89 (d) 9

22.
(a) (b)
(c) (d)

23. If , then n is equal to :
(a) 5 (b) 10
(c) 6 (d) 12

24. If 2=1, 3=3, 4=12, 5=60, then 6=
(a) 180 (b) 120
(c) 720 (d) 360

25. A train running at 70 km per hour and a car 100 meters per 7 seconds. Which run faster?
(a) car (b) train
(c) both in the same speed (d) not possible to say

26. Koppa America is related to a game. Which is it ?
(a) Cricket (b) Hockey
(c) Basket ball (d) Foot ball

27. Name the only Chief Minister of Kerala who found a place in Indian Commemoration stamps :
(a) E.M.S Namboothiripad (b) C. Achutamenon
(c) E.K. Nayanar (d) Pattamthanu Pillai

28. Which sense organ in the human body has the largest area?
(a) nose (b) eye
(c) ear (d) skin

29. Heaviest Metal :
(a) iron (b) osmium
(c) copper (d) gold

30. The average gestation period of an elephant :
(a) 17-19 months (b) 14-16 months
(c) 20-22 months (d) 12-14 months

31. The great wall of China was built by :
(a) Sun Yat Sen (b) Chiang Kai Shek
(c) Shi-Huang Ti (d) Mao-Tse-Tung

32. Which one of the following pairs is incorrect?
(a) Gateway of India-Mumbai (b) Juma Masjid-Delhi
(c) Golden Temple-Amritsar (d) Qutb Minar -Patna

33. Who is the author of the book “The Road Ahead”?
(a) A.P.J. Abdul Kalam (b) Bill Gates
(c) R.K. Narayan (d) Nelson Mandela

34. Satyashodhak Samaj was founded by :
(a) Jothiba Phule (b) Dayananda Saraswati
(c) Raja Ram Mohan Roy (d) Acharya Vinoba Bhave

35. The Travelogue named ‘Manushyanum Nizhalukalum’ is written by :
(a) S.K. Pottakkatu (b) M.T. Vasudevan Nair
(c) P. Govinda Pillai (d) N. Krishnapillai

36. The actual name of the person with the pen name “ Induchoodan” :
(a) T.C. Joseph (b) V.V. Ayyappan
(c) K.K. Neelakantan (d) K. Sreekumar

37. The centre of National Stock Exchange in India :
(a) Mumbai (b) Delhi
(c) Madras (d) Calcutta

38. The Atomic number of Aluminium :
(a) 18 (b) 26
(c) 13 (d) 16

39. Albert Einstine was born in :
(a) Germany (b) England
(c) France (d) Spain

40. A musical instrument which is used both in Hindusthani and Karnatic Music :
(a) Veena (b) Violin
(c) Thamburu (d) Ghatom

41. If SQUARE is written UQSERA, then SUPPER is written as :
(a) PUSPER (b) PUSPEPR
(c) PUSREP (d) SQUERA

42. Which is the smallest fraction?
(a) (b)
(c) (d)

43. The largest cell in the human body :
(a) neural cell (b) epithelial cell
(c) RBC (d) beta cell

44. The study of rivers is known as :
(a) hydrology (b) geology
(c) cosmology (d) patamology

45. The Indian Parliament consists of :
(a) Rajya Sabha (b) Lok Sabha
(c) Rajya Sabha and Lok Sabha (d) Rajya Sabha, Lok Sabha and the
President of India.

46. A country staked a territorial claim on North Pole in 2007, by planting a titanium flag :
(a) USA (b) Japan
(c) France (d) Russia

47. Who got Kendra Sahithya Academy Award 2007 in English literature?
(a) Viswambara Das (b) Malathi Rao
(c) Sara Joseph (d) Prathibha Rai

48. Recipient of Ezhuthachan Puraskar 2007 :
(a) O.N.V. Kurup (b) Sukumar Azheekode
(c) M.T. Vasudevan Nair (d) Sugathakumari

49. The venue of common wealth Games 2010 in India :
(a) Mumbai (b) Delhi
(c) Madras (d) Calcutta

50. The present Chairman of RAW :
(a) Ashok Chaturvedi (b) S. Naryanaswamy
(c) T.N. Chaturvedi (d) G. Madhavan Nair

51. She fell …………….. the thorns :
(a) among (b) across
(c) by (d) out

52. John is eligible ……………. the post.
(a) in (b) of
(c) for (d) on

53. The synonymn of “Rude” is :
(a) impolite (b) angry
(c) strange (d) resist

54. The synonym of “error” is :
(a) correct (b) mistake
(c) concise (d) regard

55. The antonymn of “rare” is
(a) frequent (b) particular
(c) rough (d) exotic

56. Radha is ……………….. university player.
(a) an (b) a
(c) of (d) from

57. Let’s sing …………..?
(a) shall we (b) will we
(c) can’t we (d) don’t we

58. You look ………….. you’ve been running.
(a) but (b) as if
(c) beyond (d) even

59. Failures are …………….. of success.
(a) solutions (b) causes
(c) reasons (d) pillars

60. Nothing can stop us now, ……………..?
(a) can it (b) can’t it
(c) will it (d) shall it

61. Grapes are grown in a ……………
(a) field (b) meadow
(c) ground (d) vineyard

62. Young one of a lion is ……………..
(a) calf (b) cub
(c) kitten (d) puppy

63. ……………. is a carnivorous animal.
(a) Lion (b) Goat
(c) Cow (d) Horse

64. A …………….. of flowers :
(a) garland (b) fleet
(c) band (d) troupe

65. Which of the following word is correctly spelt?
(a) several (b) sevaral
(c) severel (d) sevarel

66. Which of the following word is wrongly spelt?
(a) flux (b) fluster
(c) fluter (d) fluid

67. “May God help you”. This is an …………….. sentence.
(a) assertive (b) interrogative
(c) imperative (d) exclamatory

68. “Prima Facie” means :
(a) after all (b) on the first view
(c) over all (d) primordial

69. Branch of dentistry that deals with preventing and correcting irregularities in the position of teeth and jaws :
(a) Orthodontics (b) Orthography
(c) Orthopaedics (d) Ornithology

70. Which of the following is a correct plural noun?
(a) Commanders in Chief (b) Commander in Chiefs
(c) Notary Publics (d) Woman doctors

71. Two numbers have a sum 80. If one number is 5 more than the other, the larger is :
(a) 42.5 (b) 40
(c) 50 (d) 45

72. How far can a man run in 6 minutes if he runs one third as fast as a car going 30 miles / hour?
(a) 1 mile (b) 1.67 mile
(c) 3 mile (d) 10 mile

73. The biggest fraction among the numbers :
(a) (b)
(c) (d)

74. If a number is increased by 30% and then from the increased number its 30% is decreased. Then :
(a) number has no change (b) increased by 9%
(c) decreased by 9% (d) decreased by 10%

75. A is B’s daughter, B is C’s mother. D is C’s brother. How is D related to A?
(a) father (b) grandfather
(c) son (d) brother

76. Which of the following is equal to sum of 1% of 100 and 100% of 1?
(a) 2 (b) 101
(c) 200 (d) 202

77. Find the wrong term in the series :
196, 169, 144, 121, 100, 80, 64
(a) 169 (b) 80
(c) 64 (d) 100

78. Which letter should be in the place of question mark in the following series?
G ? I X K V M T
(a) Z (b) H
(c) Y (d) J

79. 4, 10, 22, 46, ………………
(a) 56 (b) 66
(c) 76 (d) 94

80. The angle between the hands of a clock at 4.40 is :
(a) 1200 (b) 900
(c) 1000 (d) 1100

81. A car travels from A to B at 30 kmph and from B to A at 20 kmph. Average speed is :
(a) 25 (b) 22
(c) 24 (d) 26

82. NOP:UVW::PON ……………
(a) VUW (b) WVU
(c) WUV (d) UVW

83. Choose the odd one :
(a) square (b) triangle
(c) pentagon (d) cube

84. PAPER is coded as OZODQ. Then PENCIL is coded as :
(a) QFODJM (b) OFOBHM
(c) ODMDIM (d) ODMBHK

85. Choose the odd one :
(a) ADG (b) UWY
(c) GJM (d) MPS

86. Insert the correct mathematical operation :
4………….. 2………….. 5 = 13
(a) + and x (b) x and +
(c) x and – (d) + and ÷

87. Typist : Typewriter :: Writer : ……………
(a) Script (b) Ink
(c) Pen (d) Desk

88. Choose the correct missing letters :
ab-bc-a-cbca-bc
(a) caba (b) cbaa
(c) bcaa (d) abbc

89. 6.28 0.002 = …………
(a) 3140 (b) 314
(c) 31.4 (d) 3.14

90. If 2nd of a month falls on sunday 31st of the month will be :
(a) Tuesday (b) Friday
(c) Saturday (d) Monday

91. ABCDEF are friends sitting on a circle. E sits on left of D. C sits between A and B. F sits between E and A. Who sits
on the right of C?
(a) B (b) F
(c) D (d) A

92. What is the product of all numbers in the dial of a Telephone?
(a) 159480 (b) 0
(c) 159450 (d) 158480

93. 0.14 x 0.14 = …………….
(a) 0.0196 (b) .00196
(c) 0.196 (d) .000196

94. In the series one term is wrong. Find the wrong term :
(a) , 1, 3, 12, 60, 300, 2520
(a) 300 (b) 60
(c) 2520 (d) 12

95. At what percentage per annum will a sum of money double in 8 years :
(a) 10% (b) 11%
(c) 12% (d) 12.5%

96. A car can finish a journey in 10 hours at a speed of 48 kmph. In order to cover the same distance in 8 hours the speed
of the car must be increased by :
(a) 6 km/hr (b) 7.5 km/hr
(c) 12 km/hr (d) 15 km/hr

97. is what part of :
(a) (b)
(c) (d)

98. Complete the series :
B D F L P?
(a) T (b) R
(c) S (d) U

99. Complete the series :
C E I K O Q ?
(a) R (b) S
(c) T (d) U

100. Which will appear 4th in the dictionary order?
(a) Rumbustious (b) Ruminate
(c) Rumour (d) Rumple

Answers
1. (c) 2. (b) 3. (tNmZyw A]q¿Ww) 4. (c) 5. (d)(CtΠmƒ entbm¨kmWv Bÿm-\w)
6. (c) 7. (c) 8. (d) 9.(b) 10.(a) 11. (b) 12. (c) 13.(c)
14. (d) 15. (d) (Daily Express Published from London, UK) 16. (b) 17. (b) 18.(a)
19. (d) 20. (a) 21. (a) 22.(c) 23.(d) 24. (d) 25. (b) 26.(d)
27. (a) 28. (d) 29.(b) 30.(c) 31. (c) 32. (d) 33. (b) 34.(a)
35.(b) (]pkvX-I-Øns‚ icn-bmb t]cv a\p-j-y¿ \ng-ep-Iƒ F∂m-Wv) 36.(c) 37.(a) 38.(c)
39.(a) 40. (c) 41. (c) 42.(b) 43.(a) (a-\p-j-y-i-co-c-Ønse G‰hpw henb tImiw
Afihpw G‰hpw \ofw IqSn-bXv \mUo-tIm-i-hp-am-Wv) 44. (d) (POTAMOLOGY BWv icn)
45. (d) 46. (d) 47. (b) 48. (a) 49. (b) 50. (a) (Present Chairman of RAW K.C. Verma)
51. (a) 52. (c) 53. (a) 54. (b) 55. (a) 56. (b) 57. (a) 58.(b)
59. (d) 60. (a) 61. (d) 62. (b) 63. (a) 64. (a) 65. (a) 66.(c)
67. (c) 68. (b) 69. (a) 70. (a) 71. (a) 72. (a) 73. (c) 74.(c)
75. (d) 76. (b) 77. (b) 78. (a) 79. (d) 80. (c) 81. (c) 82.(b)
83. (d) 84. (d) 85. (b) 86. (b) 87. (c) 88. (a) 89. (a) 90.(d)
91. (d) 92. (b) 93. (b) 94. (a) 95. (d) 96. (c) 97. (c) 98.(a)
99. (d) 100. (d)

Click Here to Download Kerala PSC Fireman Trainee Assistant Time Keeper Solved Previous Question Paper