Kerala PSC Forest Guard Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Forest Guard Examination
Kerala PSC Forest Guard Examination Details Date of Posting: 13-04-2018

Kerala PSC Forest Guard Previous Forest Guard Examination. Download PDF version of  Forest Guard Solved Question Paper

1. Indian state with the largest area under forest:
(a) Assam (b) Madhya Pradesh
(c) Karnataka (d) Kerala

2. Largest Zoo in India is at:
(a) Assam (b) Rajasthan (c) Calcutta (d) Karnataka

3. “Point Calimere” is a wild life and bird sanctuary situated in which Southern State of India?
(a) Pondicherry (b) Tamil Nadu (c) Karnataka (d) Kerala

4. Which ocean is nicknamed as “Herring Pond”?
(a) Pacific Ocean (b) Indian Ocean (c) Artic Ocean (d) Atlantic Ocean

5. Dr. Gurudev S. Kush is a famous:
(a) Agriculture Scientist (b) Environmental Scientist
(c) Computer Scientist (d) Economist

6. Kandal Forest is in:
(a) Uttaranchal (b) Karnataka (c) West Bengal (d) Madhya Pradesh

7. Mumbai’s famous city forest is now a National Park. Which is that?
(a) Birla National Park (b) Sanjay Gandhi National park
(c) Rajiv Gandhi National Park (d) Tata National Park

8. Fear of wild animals is a phobia called:
(a) Agoraphobia (b) Acrophobia (c) Agrizoophobia (d) Ailurophobia

9. World Animal Welfare Day is on:
(a) October 3 (b) October 12 (c) October 6 (d) October 4

10. The Indian Co-founder of sun microsystems:
(a) Vinod Dham (b) Vinod Khosla (c) Rajiv Gupta (d) Sanjay Tejwrika

11. The “Atlas” bone in the human body is located in: .
(a) Neck (b) Head (c) Chest (d) Thigh

12. The organ attacked by the disease AIDS:
(a) Heart (b) Stomach (c) Lungs (d) Immune system

13. Which of the following help human body to fight against infection?
(a) Hormones (b) Enzymes (c) White blood cells (d) Red blood cells

14. The Blue colour of the sky is due to:
(a) Refraction of light (b) Polarisation of light
(c) Reflection of light (d) Scattering of light

15. The instrument used to record the growth of plants:
(a) GM. Counter (b) Crescograph (c) Pyknometer (d) Gyroscope

16. Water pipes burst in severe winter at hill stations because:
(a) They contract on cooling (b) Water in the pipe expands on freezing
(c) Water in the pipes contract (d) Pipes expand on cooling

17. The gas used for artificial ripening of green fruits is:
(a) Acetylene (b) Methane (c) Carbon dioxide (d) Hydrogen

18. The source of electric energy in an artificial satellite
(a) A dynamo (b) A mini nuclear reactor
(c) A thermopile (d) Solar cells

19. Dry Thorn forest is found in areas with(a) More than 100 cm. of rainfall (b) Less than 100 cm. of rainfall
(c) No rainfall (d) Ice fall

20. Solar energy is received by the earth through
(a) Radiation (b) Conduction (c) Convection (d) Refraction

21. The tricoloured flag of India was adopted as the National Emblem at
(a) Lahore session of AICC (b) Karachi session of AICC
(c) Bezwada session of AICC (d) Poona session of AICC

22. Gir Forest in India is in
(a) Gujarat (b) Kerala (c) Assam (d) Karnataka

23. World environment day is on
(a) March 8 (b) May 8 (c) June 5 (d) April7

24. The institution which gives maximum number of employment facilities in the world is
(a) Reserve Bank of India (b) Indian Railway
(c) Indian Postal Department (d) Food Corporation of India

25. The lady known as the “Grand Old Lady of Indian Nationalism” is
(a) Sarojini Naidu (b) Captain Lekshmi
(c) Annie Besant (d) Rani Lakshmi Bai

26. The last Indian state Jharkhand came into being in the year
(a) 2001 (b) 1999 (c) 2002 (d) 2000

27. The metropolitan city of India, nearest to the equator is
(a) Delhi (b) Mumbai (c) Chennai (d) Calcutta

28. The Konkan railway has been constructed between
(a) Mangalore and Mumbai (b) Mumbai and Thiruvananthapuram
(c) Mangalore and Chennai (d) Goa and Thiruvananthapuram

29. Rupee was first minted in India, during the reign of
(a) Asoka, the Great(b) Sher Shah Suri
(c) Akbar (d) Shah Jahan

30. Panchasheel Agreement was signed between
(a) China and Russia (b) China and Pakistan
(c) India and Pakistan (d) India and China

31. The first Governor General of Independent India is
(a) Lord Louis Mountbatten (b) C. Rajagopalachari
(c) Babu Rajendraprasad (d) Subash Chandra Bose

32. Indian military operation in Kargil in 1999 was named
(a) Operation Red Rose (b) Operation Vijay
(c) Operation Poorna Vijay (d) Operation Shakthi

33. The first Indian state formed on the basis of language
(a) Orissa (b) Tamilnadu (c) Kerala (d) Andhrapradesh

34. The woman first to be featured an an Indian stamp
(a) Aruna Asaf Ali (b) Indira Gandhi (c) Mirabai (d) Sarojini Naidu

35. The first Indian to be elected as the honorary member of the Russian Academy of Natural Sciences, St. Petersburg
(a) Dr. D.S. Kothari (b) Dr. Murali Manohar Joshi
(c) Dr. Homi J. Bhaba (d) Dr. S.S. Bhatnagar

36. The national flag code of India has taken effect from:
(a) August 15,2001 (b) January 26, 2002
(c) August 15, 2000 (d) January !6, 2001

37. The first Indian newspaper to secure foreign investment in print media(a) Business Standard (b) Hindustan times
(c) Financial Express (d) The statesman

38. Which is known as the “ Heart and Soul” of the Indian Constitution?
(a) Right to freedom (b) Right to expression
(c) Right to constitutional remedy (d) Right to equality

39. The person who gave the call “ Dilli Chalo”:
(a) Mahatma Gandhi (b) Jawaharlal Nehru
(c) Jaya Prakash Narayan (d) Subhash Chandra Bose

40. Chairman of the Rajya Sabha is :
(a) President of India (b) Prime Minister of India
(c) Vice-President of India (d) Speaker of Lok Sabha

41. If 75% of a number is added to 75, the result is the number itself, then the number is:
(a) 250 (b) 750 (c) 400 (d) 300

42. A school has enough food for 30 children for 12 days. How long will the food last if 80 more children join them?
(a) 6 days (b) 7 days (c) 10 days (d) 8 days

43. The sum of two consecutive number is 55, which is the largest number?
(a) 25 (b) 28 (c) 26 (d) 27

44. When a shopkeeper sold 2/3 of an item, he got the cost price of the whole lot: What is the percentage of his profit?
(a) 33 1/3% (b) 66 2/3% (c) 25% (d)50%

45. Three years ago, Manju’s age was double of Manu’s. Seven years hence, the sum of their ages will be 83 years. The
present age of Manju is:
(a) 24 years (b) 45 years (c) 30 years (d) 35 years

46. The perimeter of a rectangular field is 480 meters and the ratio between the length and breadth is 5 : 3. The area of the
field is:
(a) 7,200m2
(b) 15,000 m2
(c) 54,000 m2
(d) 13,500m2

47. If you add 1000 to a certain number, the result will be more than, if you multiply that number by 1000 what is that
number?
(a) l.5 (b) 1.0 (c)2.5 (d) 2.0

48. A student has to secure 40% marks to pass. He gets 150 marks and fails by 30 marks. What is the maximum marks?
(a) 400 (b) 500 (c) 475 (d) 450

49. What is the greatest number of 3 digits which when divided by 6, 9 and 12 leaves a remainder of 3 in each case?
(a) 998 (b) 949 (c) 975 (d) 993.

50. The next number in the pattern
21, 25, 33, 49, 81, ……….
(a) 145 (b) 97 (c) 113 (d) 129

51. If D =5 and BAD = 10, the value for AIM is:
(a) 23 (b) 24 (c) 26 (d) 25

52. ‘Electricity’
is related to ‘wire’ in the same way as ‘Water’ is related to:
(a) River (b) Pipe (c) Bottle (d) Jug

53. Going 50m to the south of her house, Seetha turns left and goes another 20m. Then, turning to the North, she goes
30m. and then starts walking to her house. In which direction is she walking now?
(a) North (b) South-east (c) East (d) North-west

54. Ram is taller than Manu but not as tall as Ravi. Karim is taller than Dilip but shorter than Manu. The tallest among
them is:(a) Manu (b) Karim (c) Ravi (d) Dilip

55. In a class of 60, where girls are twice that of boys, Gopu ranked seventeenth from the top. If there are 9 girls ahead
of Gopu, how many boys are after him in rank?
(a) 12 (b) 23 (c) 3 (d) 7

56. X is the sister of Y. Y is the daughter of K. K. is the husband of M. what is M to Y?
(a) Father (b) Brother (c) Sister (d) Mother

57. If three days after today will be Tuesday, what day was four days before Yesterday?
(a) Tuesday (b) Monday (c) Sunday (d) Friday

58. Five poles are standing in a row. M is on the left of N. Q is on the right of P. Which is on the right of N. If L is on the
left of M, which pole is in the centre?
(a) N (b) L (c) M (d) Q

59. If 5 x 8 =44 and 6 x 5 = 33, what is 4 × 5?
(a) I9 (b) 21 (c) 22 (d) 20

60. Number which does not belong to the series 3, 5, 8, 11, 17,23…………….
(a) 8 (b) ll (c) 28 (d) 30

61. The district of Kerala which has no coast line:
(a) Kollam (b) Kannur (c) Thrissur (d) Kottayam

62. Wagamon hill station is situated in
(a) Idukki (b) Pathanamthitta (c) Kottayam (d) Thrissur

63. The area of Kerala is:
(a) 38,863 sq. km (b) 39,638 sq.km (c) 41,200 sq.km (d) 42,100 sq.km

64 The place in which black soil is found in Kerala:
(a) Punalur (b) Kuttanad (c) Aluva (d) Chittur

65. Kerala Forest Research Institute is in:
(a) Kollam (b) Idukki (c) Thrissur (d) Thiruvananthapuram

66. The first novel in Malayalam:
(a) Kundalatha (b) Indulekha (c) Kayar (d) Chemmeen

67. Periyar wild life sanctuary is situated in:
(a) Ernakulam (b) Thrissur (c) Kottayam (d) Idukki

68. A deemed university in Kerala:
(a) Kerala (b) Calicut (c) Kalamandalam (d) Kannur

69. The number of districts formed in Kerala on first July 1949:
(a) 4 (b) 5 (c) 10 (d) 8

70. Kerala was declared 100% literate state in the year:
(a) 1995 (b) 1998 (c) 2000 (d) 1991

71. The headquarters of SAARC is situated at:
(a) New Delhi (b) Kathmandu (c) Colombo (d) Islamabad

72. The author of the biography “Wings of Fire”
(a) P. C Alexander (b) C Rangarajan(c) A.P.J. Abdulkalam (d) A.B Vajpayee

73. The Mandal Commission report was with reference to:
(a) Higher education (b) Electronics(c) Reservations (d) Panchayath Raj

74. The venue of 2004 Olympics
(a) Athens (b) Beijing (c) Sydney (d) Greece

75. NRI deposits are popularly known as:
(a) Soft money (b) Call money (c) Hot money (d) Dear money

76. What is Super Nova?
(a) A black hole (b) A dying star (c) A comet (d) An asteroid

77. Name the political party launched by the Adivasi leader C..K. Janu:
(a) Rashtriya Mahasabha (b) Adivasi Samithi
(c) Adivasi Mahasabha (d) Rashtriya Samithi

78. India’s first communications satellite INSAT 3E was launched on September 28, 2003 from:
(a) Sathish Dhawan Space Centre (b) Gopalpur on sea
(c) Chandipur on sea (d) Kourou in French Guyana

79. Which of the following states are involved in Mulla Periyar dam issue?
(a) Kerala-Karnataka (b) Kerala -Pondicherry
(c) Kerala-Tamilnadu (d) Tamilnadu-Karnataka

80. Of the following trees, which one grows on hills and mountains?
(a) Peepal (b) Fir (c) Sal (d) Neem

81. The first Indian postage was released in:
(a) 1854 (b) 1889 (c) 1845 (d) 1869

82. The I.N.A was formed in:
(a) Japan (b) Singapore (c) Malaya (d) Burma

83. Ajantha Paintings depict scenes from the:
(a) Ramayana (b) Jataka tales (c) Mahabharata (d) Panchathanthra

84. Who is called the “Second Ashoka”?
(a) Samudragupta (b) Kanishka
(c) Harshavardhana (d) Chandragupta Maurya

85. Which king abolished “Jaziya” ?
(a) Shah Jahan (b) Muhammad Shah
(c) Aurangazeb (d) Akbar

86. The function of a Public Service Commission in India is:
(a) Mandatory (b) Advisory (c) Neither (d) Both

87. Who established the first Indian Empire?
(a) Prithivi Raj Chauhan (b) Maharana Pratap
(c) Chandragupta Maurya (d) Babur

88. Wild life Institute of India is situated at:
(a) Dehradun (b) Bhopal (c) Kolkatta (d) Delhi

89. Manchester of India is:
(a) Coimbatore (b) Assam (c) Kolkatta (d) Ahemedabad90. The boundary line between India and Pakistan is called:
(a) Mc Mohan Line (b) Radcliffe Line (c) 17th parallel (d) Durand Line

91. The first total sanitation Panchayat in Kerala:
(a) Pothukal (b) Vellanadu (c) Thuravoor (d) Chamravattom

92. The district in Kerala, through which maximum number of rivers flow:
(a) Palakkad (b) Alappuzha (c) Thrissur (d) Kannur

93. The hottest place in Kerala is:
(a) Punalur (b) Palakkad (c) Ernakulam (d) Malappuram

94. The year in which Doordarshan started Malayalam programmes in Kerala:
(a) 1985 (b) 1980 (c) 1984 (d) 1986

95. The number of taluks is Kerala:
(a) 60 (b) 61 (c) 64 (d) 63

96. The first air flight in Kerala started from:
(a) Thiruvananthapuram to Chennai (b) Thiruvananthapuram to Bangalore
(c) Thiruvananthapuram to Mumbai
(d) Thiruvananthapuram to Lucknow

97. The district of Kerala where the first Jail was started:
(a) Thiruvananthapuram (b) Kozhikode
(c) Thrissur (d) Kannur

98. Name of the Taluk which is the border of two states:
(a) Palakkad (b) Sulthan Batheri (c) Neyyattinkara (d) Mananthavadi

99. The first lady to become the Chief Justice of Kerala:
(a) Sujatha Manohar (b) Anna Chandy
(c) Fathima Beevi (d) Janaki Amma

100.The region of Kerala where evergreen forests are seen:
(a) Silent valley (b) Munnar (c) Wayanad (d) Nelliyampathi

 

Answers- Forest Guard
1.(b) 2.(c) 3.(b) 4.(d) 5.(b) 6.(c) 7. (b) 8.(c) 9.(d) 10.(b)
11.(a) 12.(d) 13.(c) 14.(d) 15.(b) 16.(b) 17.(a) 18.(d) 19.(b) 20.(a)
21.(c) 22.(a) 23.(c) 24.(b) 25.(a) 26.(d) 27.(c) 28.(a) 29.(b) 30.(d)
31.(a) 32.(b) 33.(d) 34.(c) 35.(d) 36.(b) 37.(d) 38.(c) 39.(d) 40.(c)
41.(d) 42.(c) 43.(b) 44.(d) 45.(b) 46.(d) 47.(b) 48.(d) 49.(c) 50.(a)
51.(c) 52.(b) 53.(d) 54.(c) 55.(a) 56.(d) 57.(b) 58.(a) 59.(c) 60.(b)
61.(d) 62.(a) 63.(a) 64.(d) 65.(c) 66.(a) 67.(d ) 68.(c) 69.(b) 70.(d)
71.(b) 72.(c) 73.(c) 74.(a) 75.(b) 76.(b) 77.(a) 78.(d) 79.(c) 80.(b)
81.(a) 82.(b) 83.(b) 84.(b) 85.(d) 86.(d) 87.(c) 88.(a) 89.(a) 90.(b)
91.(a) 92.(d) 93.(b) 94.(c) 95.(d) 96.(c) 97.(a) 98.(b) 99.(a) 100.(a)

Click Here to Download Kerala PSC Forest Guard Previous Question Paper in PDF format