Kerala PSC Forest Guard Solved Previous Question Papers 2009

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Forest Guard Exam 2009
Kerala PSC Forest Guard Exam 2009 Details Date of Posting: 11-10-2018

Kerala PSC Forest Guard Solved Question & Answers. Forest Guard Solved Previous Question Papers and Exam held on 2009

Kerala PSC Forest Guard Solved Previous Question Papers – Exam held on 20-09-2009

1. An order of court to produce a man in detention is called :
(a) Habeas Corpus (b) Writ of Mandamus
(c) Writ of Quowarranto (d) Certiorari

2. The Governor is generally a person from :
(a) The Parliament (b) Same state
(c) The ruling party (d) Out side the state

3. A bill becomes a law when it :
(a) Is passed by both houses (b) Is passed by the Lok Sabha
(c) Is passed by the Rajya Sabha (d) Gets the President’s consent

4. When a yellow coloured flower is placed in red light its colour becomes ?
(a) Green (b) White
(c) Red (d) No change

5. The flight trial of Astra, Beyond Visual Range Air to Air Missile, was successfully carried out at :
(a) Balasore (b) Chandipur
(c) Thumba (d) Sriharikota

6. According to the Central Electricity Regulatory Commission, which among the following is the top state which sells
electricity?
(a) Karnataka (b) Andhra Pradesh
(c) Chattisgarh (d) Tamil Nadu

7. The First Prime Minister of the Federal Democratic Republic of Nepal is :
(a) Prachanda (b) Ram Baran Yadav
(c) Rookmangud Katawal (d) None of these

8. Which country is the largest producer of gold in the world?
(a) India (b) China
(c) Brazil (d) South Africa

9. Indira Gandhi Centre for Atomic Research , Kalpakkam is located in :
(a) Bihar (b) Tamil Nadu
(c) Rajasthan (d) Maharashtra

10. The Andaman group and Nicobar group of Islands are separated from each other by the :
(a) Ten Degree Channel (b) Great Channel
(c) Bay of Bengal (d) Andaman sea

11. The Polar Satellite Launch Vehicle which put Chandrayaan-I into its orbit is :
(a) PSLV-C 7 (b) PSLV -C 9
(c) PSLV-C 8 (d) PSLV-C 11

12. Which of the following sector is called service sector?
(a) Primary sector (b) Secondary sector
(c) Teritiary sector (d) None of these

13. During times of inflation Bank Rate is :
(a) Kept constant (b) Raised
(c) Lowered (d) None of these

14. Anti Tobacco Day is on
(a) October 24 (b) September 16
(c) June 5 (d) May 31

15. The hot, dry wind that blows in north India during summer is :
(a) Fohn (b) Chinook
(c) Loo (d) Westerlies

16. ‘Western Disturbances’ associated with :
(a) Extremism (b) Weather
(c) Imperialism (d) Economy

17. The first advertisement telecast on TV was about :
(a) Watch (b) Pen
(c) Car (d) Radio

18. The term ‘Caddie’ is associated with :
(a) Golf (b) Billiards
(c) Boxing (d) Snooker

19. The first commercially viable tidal energy power plant was set up in
(a) USA (b) Japan
(c) UK (d) France

20. Who is known as the Father of Internet?
(a) Stallman (b) Sabeer Bhattia
(c) G. Vinton Cerf (d) Bill Gates

21. ‘The Land of Cakes’
(a) Scotland
(b) Denmark
(c) England (d) Poland

22. Malabar Hill is in :
(a) Wayanad (b) Palghat
(c) Mumbai (d) Mysore

23. The country which has the most life expectancy :
(a) China (b) USA
(c) Japan (d) Germany

24. Which of the following works of ONV won the Valayar Award ?
(a) Aksharam (b) Uppu
(c) Mrugaya (d) Bhoomikkoru Charamageetham

25. Whose pen name is Asha Menon?
(a) M.K. Menon (b) P. Sreekumar
(c) K.P. Nirmal Kumar (d) None of these

26. In June2009, Air France Flight 447 carrying 228 people was crashed into :
(a) Pacific Ocean (b) Indian Ocean
(c) Arctic Ocean (d) Atlantic Ocean

27. The Stock Market Index of London Stock Market is referred to as :
(a) Footsie (FTSE) (b) NIFTY
(c) Sensex (d) Bullish

28. Which cloud indicates a clear weather?
(a) Nimbus (b) Stratus
(c) Cirrus (d) Cumulus

29. Who is called ‘The Key stone of the cabinet arch’?
(a) President (b) Speaker
(c) Prime Minister (d) None of these

30. Linguistics is originated in :
(a) India (b) UK
(c) Greece (d) Rome

31. Kilowatt-hour is the unit of :
(a) Time (b) Energy
(c) Power (d) Force

32. The greenhouse gas is :
(a) Carbon dioxide (b) Nitrogen
(c) Oxygen (d) Helium

33. Which of the following compound is found most abundantly in nature?
(a) Fructose (b) Glucose
(c) Cellulose (d) Maltose

34. The author of Alice in wonderland :
(a) Mark Twain (b) Rudyard Kipling
(c) J.K. Rowling (d) Lewis Carrol

35. The nearest ancestor of man is :
(a) Peking man (b) Java man
(c) Cro-Magnon man (d) Neanderthal man

36. H1N1 virus is associated with :
(a) Chikungunya (b) Swine flu
(c) Avian flu (d) Dungi fever

37. Birds can able to recognise their home through :
(a) Memory (b) Smell
(c) Eye sight (d) Orientation of magnetic field

38. In human, the number of teeth which grows twice is :
(a) 20 (b) 12
(c) 18 (d) 32

39. The vitamin present in yellow fruit is :
(a) Vitamin C (b) Vitamin A
(c) Vitamin K (d) Vitamin B

40. Number of satellites required to cover the entire surface of the earth simultaneously is :
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 6

41. The normal level of haemoglobin per 100 ml of blood in woman is :
(a) 18 g (b) 14.5 g
(c) 18.5 g (d) 14 g

42. The youngest MP in the 15 th Lok Sabha :
(a) Muhammed Hamdulla Sayeed (b) Agatha Sangma
(c) Mausam Noor (d) Varun Gandhi

43. The slogan ‘Your planet needs you!
Unite to combact climate change’ is associated with :
(a) September 16 (b) June 5
(c) April 22 (d) June 29

44. The train Palace on Wheels travels from :
(a) Delhi to Agra (b) Delhi to Kolkata
(c) Delhi to Mysore (d) Delhi to Hyderabad

45. The Chairman of 13th Finance Commission is :
(a) Vijai L Kelker (b) C. Rangarajan
(c) U.S.P. Throat (d) Montague Sign Aluwalia

46. World Wide Life Week is observed on :
(a) First week of September (b) First week of October
(c) First week of November (d) First week of July

47. Red data book provides data on :
(a) Red flowered plants (b) Red coloured fishes
(c) Endangered plants and animals (d) Red coloured insects

48. The first woman Poet Laureate of Britain :
(a) Elizabeth Jennings (b) Carol Ann Duffy
(c) Kathleen Raine (d) Alice Oswald

49. Ailurophobia is the unnecessary fear of :
(a) Rat (b) Insects
(c) Cat (d) Dog

50. Women’s singles winner of French Open 2009 :
(a) Svetlana Kuznetsova (b) Dinara Safina
(c) Serena Williams (d) Anna Ivanovic

51. There are too many boys ………….. the room.
(a) in (b) on
(c) by (d) with

52. The antonymn of honest is :
(a) unhonest (b) dishonest
(c) non honest (d) mishonest

53. The synonymn of burden is :
(a) loft (b) loaf
(c) load (d) lobby

54. The correctly spelt word is :
(a) Stationary (b) staetionary
(c) stetionary (d) stationery

55. If I were a bird I ………… fly.
(a) will (b) would
(c) may (d) can

56. “I am reading a book” is the active form of :
(a) I am read by a book (b) A book was being read by me
(c) A book is being read by me (d) A book has been read by me

57. The thief …………… before the police arrived.
(a) escaped (b) was escaped
(c) has escaped (d) had escaped

58. When the teacher entered the class, the students ………….?
(a) stood up (b) stand up
(c) had stood up (d) have stood up

59. I wish I ………… how to make cakes.
(a) know (b) knew
(c) knows (d) knowing

60. The bags are on the table :
(a) Are they? (b) Don’t they ?
(c) Aren’t they? (d) Do they?

61. In which part of the sentence is the mistake?
I / prefer / coffee / than tea
(a) (b) (c) (d)

62. The weather is ……………..hot.
(a) quite (b) knew
(c) qiuet (d) queit

63. Which is correctly spelt word?
(a) posession (b) possession
(c) possesion (d) posesion

64. If you lose the money, you ………….. in trouble.
(a) could be (b) would be
(c) will be (d) might be

65. The adjective of simplicity is :
(a) simplicity (b) simplify
(c) simpling (d) simple

66. The noun of succeed is :
(a) sucess (b) successful
(c) successfully (d) successive

67. …………… is he up to ?
(a) Who (b) What
(c) How (d) When

68. He manages to live ……………… his small salary.
(a) by (b) with
(c) on (d) about

69. ……………….. exciting the journey was ?
(a) What (b) Who
(c) When (d) How

70. We have been waiting …………….. two hours.
(a) for (b) since
(c) during (d) along

71. If all divisors of 128 are arranged in ascending order, sixth division is :
(a) 16 (b) 32
(c) 64 (d) 128

72. Insert correct mathematical sign :
18 2 4 = 13
(a) , + (b) ÷ ,
(c) , – (d) , +

73. Find the odd one :
(a) TUS (b) QRP
(c) JKI (d) NMO
4. What is the value of
(a) (b)
(c)
6
(d)
1

75. The time shown in a clock is 11.11. How many minutes before this would the watch have shown time with all digits
alike?
(a) 72 (b) 216
(c) 316 (d) 144

76. If 2+3=13, 3+5=13, 3+5= 34, 1+2= 5 then 2+5 is :
(a) 13 (b) 29
(c) 42 (d) 50

77. If the sum of 11 consecutive terms of an A.P. is x, then sixth term is :
÷
(a) (b)
(c) (d)

78. How many times makes ?
(a) (b)
(c) (d)

79. ANGER : 37219 : : NEAR :
(a) 7139 (b) 2739
(c) 7193 (d) 7319

80. Simplified form of
(a) (b)
(c) (d) 2

81. The least perfect square divisible by 3, 4, 5, 6 and 8 is :
(a) 3600 (b) 2500
(c) 1600 (d) 900

82. A man travels from A to B at a speed of 60 kmph and back of a speed of 40 kmph distance A and B is 120 km. Average
speed of journey is (in kmph).
(a) 52 (b) 50
(c) 48 (d) 45

83. The cost of 3 shirt pieces is equal to that of 11 blouse pieces. A shirt and a blouse cost Rs. 280. Cost of a blouse
piece is :
(a) 56 (b) 60 (a) His son’s (b) His own
(c) His father’s (d) His nephew’s

93. The cost of white washing the four walls of a room is Rs. 250. The cost of white washing a room thrice in length,
breadth and height is :
(a) Rs. 750 (b) Rs. 2,250
(c) Rs. 1500 (d) Rs. 6,750

B
(a) 24 years (b) 42 years
(c) 48 years (d) 32 years

95.
(a) 39 (b) 13
(c) 3 (d) 1

96. If x and y are different integers divisible by 5, which of the following is not necessarily true?
(a) x + y is divisible by 10 (b) x + y is divisible by 5
(c) x2 + y2 is divisible by 25 (d) xy is divisible by 25

97. Geetha was asked to and the sum of certain numbers which included 26,4353. While adding she forgot to add 5 in
this number. What should be added to the result she got to arrive at the correct answer?
(a) 5 (b) .5
(c) .05 (d) .005

98. Which is the largest among
, , , ,
(a) (b)
(c) (d)

99. The sum of nine consecutive whole members is 99. The largest of these integers is
(a) 19 (b) 15
(c) 17 (d) 21

100. A person wants to deposit his money in a bank. This bank has three schemes of interest
Scheme 1 : 18% interest compounded annually
Scheme 2 : 14% interest compounded half yearly
Scheme 3 : 16% interest compounded quarterly
(c) 52 (d) 70

84.
(a) 0 (b)
(c) (d) 1

85. Salary of a person increases by 4 % per year. His present salary is 9360. What was his salary during last year?
(a) 9250 (b) 9000
(c) 9160 (d) 8750

86. A strip of plastic of length x is bent into a circle. Area inside the circle is :
(a) (b)
(c) (d)

87. An equilateral triangle 6 cm on a side is cut into smaller equilateral triangles 2 cm on a side greatest number of such
triangles that can be made is :
(a) 9 (b) 6
(c) 12 (d) 15

88. In what ratio must 25% alcohol solution be mixed with 50% alcohol solution to get a 40% alcohol strength?
(a) 1:2 (b) 2:1
(c) 2:3 (d) 3:2

89. The number missing in the series :
2, 6, 12, 20, 30 …………, 56, 72
(a) 50 (b) 42
(c) 36 (d) 48

90. In the formula T= where g is a constant, by
What number L must be multiplied so that value of T gets multiplied by 3?
(a) 12 (b) 6
(c) 3 (d) 9

91. A train is moving at the rate of 1 mile in one minute and twenty seconds. If the train continues to move at this rate, how far will it travel in one hour?
(a) 60 miles (b) 40 miles
(c) 45 miles (d) 50 miles

92. Pointing to a photographer a man said, “I have no brother or sister, but that man’s father is my father’s son.” Whose photograph was it ?
(a) His son’s (b) His own
(c) His father’s (d) His nephew’s

93. The cost of white washing the four walls of a room is Rs. 250. The cost of white washing a room thrice in length,
breadth and height is :
(a) Rs. 750 (b) Rs. 2,250
(c) Rs. 1500 (d) Rs. 6,750

94. A sum of money doubled itself in 16 years at simple interest. The amount will treble itself in:
(a) 24 years (b) 42 years
(c) 48 years (d) 32 years

95.
(a) 39 (b) 13
(c) 3 (d) 1

96. If x and y are different integers divisible by 5, which of the following is not necessarily true?
(a) x + y is divisible by 10 (b) x + y is divisible by 5
(c) x2 + y2 is divisible by 25 (d) xy is divisible by 25

97. Geetha was asked to and the sum of certain numbers which included 26,4353. While adding she forgot to add 5 in
this number. What should be added to the result she got to arrive at the correct answer?
(a) 5 (b) .5
(c) .05 (d) .005

98. Which is the largest among
, , , ,
(a) (b)
(c) (d)

99. The sum of nine consecutive whole members is 99. The largest of these integers is
(a) 19 (b) 15
(c) 17 (d) 21

100. A person wants to deposit his money in a bank. This bank has three schemes of interest
Scheme 1 : 18% interest compounded annually
Scheme 2 : 14% interest compounded half yearly
Scheme 3 : 16% interest compounded quarterly

Answers
1. (a) 2. (d) 3. (d) 4. (c) 5. (b) 6. (c) 7. (a) 8. (d) 9.
(b) 10. (a) 11. (d) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (c) 16. (b) 17. (a)
18. (a) 19. (c) 20. (c) 21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (b) 25. (b) 26.
(d) 27. (a) 28. (d) 29. (c) 30. (a) 31. (b) 32. (a) 33. (c) 34. (d)
35. (c) 36. (b) 37. (d) 38. (b) 39. (a) 40. (d) 41. (d) 42. (a) 43.
(b) 44. (a) 45. (a) 46. (b) (World Wild Life Week
F∂mWv th≠Xv) 47. (c) 48. (b) 49. (c) 50. (a) 51. (a) 52. (b) 53.
(c) 54. (a,d) F∂nh icn-bp-Ø-c-߃ 55. (b) 56. (c) 57. (d) 58. (a) 59. (b)
60. (c) 61. (d) 62. (a) 63. (b) 64. (c) 65. (a) 66. (a) 67. (b) 68.
(b) 69. (d) 70. (a) 71. (b) 72. (d) 73. (d) 74. (d) 75. (c) at 5.55, 76.
(b) 77. (a) 78. (c) 79. (a) 80. (d) 81. (a) 82. (c) 83. (b) 84. (d)
85. (d) 86. (d) 87. (a) 88. (c) 89. (b) 90. (d) 91. (c) 92. (a) 93.
(b) 94. (d) 95. (c) 96. (a) 97. (d) 98. (b) 99. (b) 100. (a)

Click Here to Download Kerala PSC Forest Guard Solved Previous Question Papers 2009