Kerala PSC Motor Mechanic Examination Previous Question Papers

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Motor Mechanic Examination 2015
Kerala PSC Motor Mechanic Examination 2015 Details Date of Posting: 27-12-2018

Kerala MOTOR MECHANIC EXAMINATION Previous Question Paper

Kerala PSC Motor Mechanic Examination Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download MOTOR MECHANIC Previous Papers. Solved question paper of Motor Mechanic Examination are given below

Question Paper & Answer key of MOTOR MECHANIC EXAMINATION is given below.


1. The first Governor of Kerala to die in office:

a. Sikander Bhakth

b. V.V. Giri

c. P. Sivasankar

d. Rachaiya


2. The place where the airport is situated in Kozhikode:

a. Karippur

b. Nedumbasseri

c. Tenhipalam

d. Kallayi


3. The first lion safari park in Kerala:

a. Thekkady

b. Munnar

c. Neyyar

d.Malampuzha


4. The rainiest place of earth is:

a. Cherrapunji

b. Lakshadweep

c. Nagpur

d. Jharkhand


5. Who is the present Governor of the Reverse Bank of India:

a. Bimal Jalan

b. Y. Venugopal Reddy

c. C. Rangarajan

d. R.N. Malhotra


6. The well-known Kathakali artiste who passed away recently:

a. Guru Gopinath

b. Kalamandalam Gangadharan

c. Chambakulam Pachu Pillai

d. Kalamandalam Krishankutty


7. The national news paper that celebrated its 125th Anniversary recently:

a. Times of India

b. The New Indian Express

c. The Hindu

d. Mathrubhumi


8. The well-known Malayalam poet who celebrated the 75th Anniversary of his poetic career last month:

a. Pala Narayanan Nair

b. Kunjunni

c. Akkitham

d. Chemmanam Chacko


9. The Raja Ravi Varma Award for 2003 was awarded to the artist:

a. M.F. Hussain

b. Nampoothri

c. Jayasree Mishra

d. Amrita Sheri-gil


10. The Vice-president of India is:

a. Manmohan Singh

b. Jaswant Singh

c. P. Chidambaram

d. Bhero Singh Shekawat


11. Kerala was officially named in:

a. 1949

b. 1948

c. 1956

d. 1958


12. The Minister for Cultural Affairs of Kerala is:

a. G. Karthikeyan

b. M.M. Hasan

c. Kadavoor Sivadasan

d. P. Sankaran


13. The largest irrigation project in Kerala:

a. Kallada

b. Idukki

c. Tirur

d. Thenmala


14. The Kundara Proclamation was made by:

a. Pattom Thanu Pillai

b. Sri Chithira Thirunal

c. C.P. Ramaswami Iyer

d. Veluthampi Dalava


15. The first lady to become a minister of Kerala:

a. Suseela Gopalan

b. Akkamma Cherian

c. K.R. Gouri

d. Lakshmi N. Menon


16. The writer who is known as „Swadeshabhimani‟:

a. E.V. Krishna Pillai

b. Thakazhi Sivasankara Pillai

c. K. Ramakrishna Pillai

d. Vakkom Chandrasekharan Nair


17. The largest lake in Kerala:

a. Kumarakom

b. Veli

c. Ashtamudi

d. Vembanad


18. The tallest mountain peak in Kerala:

a. Nilgiris

b. Kanchenjunga

c. Anamudi

d. Ponmudi


19. The biggest river in Kerala is:

a. Periyar

b. Chaliyar

c. Munnar

d. Pamba


20. The largest hydro-electric project in Kerala:

a. Beypore

b. Peechi

c. Kallada

d. Idukki


21. The basic structure of vehicles are:

a. Frame, suspension system, axles, wheels and tyres

b. Frame, axles, engine and wheels

c. Frame, suspension system, gearbox and tyres

d. Frame, clutch, wheels and break


22. Wire spoked wheels are used mainly in:

a. Sports car

b. Heavy vehicles

c. Two wheelers

d. Toy cars


23. A two wheel drive means:

a. A scooter

b. A bicycle

c. Rear axle is live axle

d. Front wheel is live axle


24. Which one are L.T.V:

a. Bus, Truck

b. Car, Jeep

c. Aircrafts

d. Boats


25. Select six wheeler from the following:

a. Car

b. Scooter

c. Buses

d. Autorikshows


26. Four wheel drive vehicle is:

a. Bus

b. Jeep

c. Indian cars

d. Volk wagon car


27. While taking turns, the driving wheel must turn in different speeds. This is done with the help of:

a. Gear

b. Clutch

c. Axles

d. Differentials


28. Clutches are two types:

a. Conventional and functional

b. Friction clutch and fluid flywheel

c. Friction and axial

d. Friction and spring clutch


29. Co-efficient of friction for leather used for friction clutch are

a. 0.27

b. 3.7

c. 0.4 to 0.5

d. 0.35 to 0.4


30. Clutch components are:

a. Clutch plate, pressure plate, clutch facing spring, bearing

b. Clutch plate, Clutch facing stud, spring

c. Pressure plate, spring, ball bearing

d. Clutch plate, steel plate, spring, fluid


31. Clutch plate consists of:

a. Steel plate with splined central hub

b. Leather plate with a gear

c. Steel plate with a pinion

d. Alloy metal with a crown


32. Type of clutch used in Hindustan Ambassador Mark II is:

a. Single dry plate

b. Wet plate

c. Hydraulically operated dry plate

d. Diaphram spring type


33. Method of lubrication in a gear box is:

a. Cup feed

b. Splash

c. Direct

d. Grease gun


34. The shaft which transmits the drive from the gear box to the level pinion is:

a. Lay shaft

b. Spline shaft

c. Propeller shaft

d. Crank shaft


35. The Universal joint is in between the:

a. Clutch and gear

b. Axle and wheel

c. Brake and pedal

d. Propeller shaft and rear axle drive


36. Crown and level pinion is used in:

a. Gear box

b. Rear axle

c. Steering

d. Brake assembly


37. Viscosity is:

a. The colour of the oil

b. The name of the oil

c. Property of the oil

d. The quantity of the oil


38. The material used for front axle is:

a. Steel

b. Alloy steel with 0.4% c.s and 1.3% nickel

c. Mild steel

d. Wrought iron


39. Which one is the steering gear:

a. Spur gear

b. Crown and pinion

c. Helical gear

d. Worm and worm wheel


40. Advantage of tubeless tyre is:

a. Lighter and run cooler

b. Heavier and not want tube

c. Take more time to change

d. Dismantling is very difficult


41. Tyre pressure of Ashok Leyland comet in the rear tyre is:

a. 1.8 kg/cm2

b. 2.38 kg/cm2

c. 5.8 kg/cm2

d. 5.1 kg/cm2


42. Fire Stone Tyre and Rubber Co. of India Pvt. Ltd is manufactures of:

a. Gear

b. Tyre

c. Bus

d. Clutch


43. Expander is a part in:

a. Clutch

b. Axle

c. Brake

d. Steering


44. Ford motor company is situated in:

a. India

b. U.K

c. Australia

d. U.S.A


45. Speedometer consists of two accessories:

a. Speedometer and odometer

b. Speedometer and voltmeter

c. Voltmeter and ammeter

d. Radiator and accelerator


46. Mirrors are fitted in vehicles:

a. To comb the hair of the driver

b. To improve rear vision

c. To watch the people on the road

d. To check the hair style of the driver


47. The expansion of Telco:

a. Tata Engineering Ltd.

b. Toyota Engineering and Auto Ltd.

c. Tata Engineering and Locomotive Co. Ltd.

d. Tata Automobiles Ltd.


48. Allen keys are used on Allen screws, which have:

a. Hexagonal shaped grooves in their hand

b. Wooden handle in their head

c. Square shaped grooves in their head

d. Plastic handle in their head


49. In a screw jack, the threads are:

a. „V‟ shaped

b. Helical

c. Square

d. Butters


50. The firing order of four cylinder engine is:

a. 1, 3, 4, 2

b. 1, 2, 3, 4

c. 1, 4, 3, 2

d. 2, 1, 4, 3


51. The movement of an engine piston is:

a. Linear

b. Reciprocating

c. Horizontal

d. Vertical


52. The normal temperature of water under running of an engine is:

a. 1000C

b. 500C

c. 700 to 900C

d. 98.40C


53. The name of tool used for checking valve clearance of engine is:

a. Micrometer

b. Ammeter

c. Wire gauge

d. Feeler gauge


54. The normal oil pressure of an engine when running is:

a. 2.2 to 5 kg/cm2

b. 5.5 to 7.5 kg/cm2

c. 3.2 to 6.2 kg/cm2

d. 10 kg/cm2


55. Piston rings are used:

a. To seal oil leakage

b. To seal compression leakage

c. To seal water leakage

d. To seal diesel leakage


56. The ―ve signal of an ammeter denotes:

a. Discharged battery

b. Decay of carburetor

c. Trouble of starting motor

d. Ammeter warm out


57. Air cleaner is used for:

a. Filtering diesel

b. Filtering oil

c. Filtering air

d. Filtering water


58. The Exhaust Muffler is used to:

a. Increase sound

b. To reduce sound level

c. To discharge smoke easily

d. To reduce fuel consumption


59. The tappet clearance for the side valve mechanism is measured between:

a. Valve and ring

b. Cam and cam shaft

c. Valve stem and tapped

d. Cam and tappet


60. In a battery cell the numbers of positive plates are of than negative plates:

a. More

b. Less

c. Equal

d. No plates


61. While starting the engine, starter pinion meshes with:

a. Gear box

b. Clutch

c. Crown and pinion

d. Fly wheel ring gear


62. Connecting rod is attached to the piston by:

a. Split pin

b. Gudgeon pin

c. Bolt and nut

d. Screw


63. The relationship between total volume and clearance volume is called:

a. Ignition

b. Relativity

c. Velocity

d. Compression ratio


64. The space between the piston and cylinder is called:

a. Valve clearance

b. Piston clearance

c. Camber

d. Vacuum clearance


65. The manufactures of Yamaha RX-100 is:

a. Hero Honda

b. Enfield

c. Yamaha

d. Escort


66. Motor vehicle used for transportation over the ground is called:

a. Aeroplane

b. Boat

c. Motor cycle

d. Automobile


67. Engine dynamo is driven by:

a. Flat belt

b. „V‟ belt

c. Wire rope

d. Cotton rope


68. Two speed reverse gear arrangement is generally provided in:

a. Tractor

b. Diesel vehicles

c. Maruthi 800

d. Ashoklayland vehicles


69. The common firing order of a six cylinder engine is:

a. 1-2-3-4-5-6

b. 1-4-3-6-5-2

c. 1-5-3-6-2-4

d. 1-3-5-6-4-2


70. Piston rings are made of:

a. Alloy steel

b. Fine grained alloy cast iron

c. Stainless steel

d. Cast steel


71. An example of a biodegradable pollutant is:

a. Pesticide

b. Smog

c. Carcasses

d. Aluminium cans


72. Bone formation and growth is aided by:

a. Vitamin A

b. Vitamin K

c. Vitamin E

d. Vitamin D


73. Which one of the following is a genetically transmitted character:

a. Haemophilia

b. Colour blindness

c. Hydrocephalus

d. Muscular dystrophy


74. Fruit juices are rich in:

a. Vitamin A

b. Calcium

c. Potassium

d. Sodium


75. Asafoetida is a/an:

a. Alkaloid

b. Resin

c. Tannin

d. Essential oil


76. Blue of the sky is due to:

a. Refraction of white light by the atmosphere

b. Reflection of white light by the earth

c. Scattering of white light by molecules of air

d. Interference of white light


77. Increase in cases of skin cancer is a result of:

a. Ozone hole

b. Pollution

c. Biomagnifications

d. Green house effect


78. A concentrated source of protein for vegetarians is:

a. Wheat

b. Potato

c. Soyabean

d. Blackgram dhal


79. A sure method for preventing spoilage of food is:

a. Pickling

b. Cold storage

c. Irradiation

d. Drying


80. The largest gland in the human body is:

a. Salivary gland

b. Gastric gland

c. Liver

d. Intestinal gland


81. India‟s first war of Independence took place in:

a. 1947

b. 1857

c. 1945

d. 1847


82. The Indian poet who won the Nobel Prize for literature in 1913:

a. Rabindranath Tagore

b. Sarojini Naidu

c. Nissim Ezekeil

d. A.K. Ramanujam


83. Vedas is a Sanskrit word meaning:

a. Poetry

b. Prose

c. Book

d. Knowledge


84. The person who is regarded as the father of Indian Space Research Programme is:

a. A.P.J. Abdul Kalam

b. Vikram Sarabhai

c. S. Ramanujam

d. J.C. Bose


85. The Salt Sathyagraha took place in:

a. 1931

b. 1930

c. 1947

d. 1948


86. The first rocket in India was launched from:

a. Thiruvanathapuram

b. Pokhran

c. Srikakulam

d. Nagpur


87. The birth place of Adi Sankaracharya is:

a. Kalady

b. Kannur

c. Guruvayur

d. Kochi


88. The founder of the Indian National Congress:

a. Jawaharlal Nehru

b. Jayaprakash Narayan

c. Annie Besant

d. A.O. Hume


89. The architect of the Indian Constitution:

a. Mahatma Gandhi

b. Jawaharlal Nehru

c. Ambedkar

d. Dr. Rajendra Prasad


90. Who among the following proclaimed “Freedom is my Birthright”:

a. Mahatma Gandhi

b. Jawaharlal Nehru

c. Lal Bahadur Sastri

d. Bal Gangadhar Tilak


91. Harappa the first site in the Indus Valley Civilization was discovered in:

a. 1920

b. 1921

c. 1922

d. 1919


92. The period of the Indus Valley Civilization was:

a. 5000-2500 B.C

b. 7500-5000 B.C

c. 2500-1000 B.C

d. 3000-1500 B.C


93. The largest number of Harappan sites has been found in:

a. Punjab

b. Gujarat

c. Rajasthan

d. Uttar Pradesh


94. The first Governor General of Independent India:

a. Lord Mountbatten

b. Lord Rippon

c. Lord Dalhousie

d. Lord Mayo


95. The former Indian Prime Minister who signed the Tashkent agreement with Pakistan:

a. Jawaharlal Nehru

b. Lal Bahadur Sashtri

c. Rajiv Gandhi

d. Indira Gandhi


96. The Governor General of India who is known as the modern of modern India:

a. Lord Mayo

b. Lord Bentic

c. Lord Dalhousie

d. Lord Rippon


97. The spiritual leader who played a significant role in the establishment of the Vijayanagar Empire was:

a. Vidyaranya

b. Purandaradas

c. Sankaracharya

d. Thenali Raman


98. The first Indian Governor General of India was:

a. C. Rajagopalachari

b. Bal Gangadhar Tilak

c. Jaya Prakash Narayan

d. J.C. Bose


99. The person who is known as the Iron Man of India:

a. Humayun

b. Jawaharlal Nehru

c. Subash Chandra Bose

d. Sardar Vallabhai Patel


100. The Red Fort in New Delhi was built by:

a. Akbar

b. Harsha

c. Shahjahan

d. Chalukya


Answers:

1. A  11. C        21. B        31. A       41. C        51. B       61.D        71. C       81. B        91. B

2. A 12. C 22. C 32. A 42. B 52. C 62. B 72. D 82. A 92. D

3. C 13. A 23. C 33. B 43. C 53. D 63. D 73. A 83. D 93. A

4. A 14. D 24. B 34. C 44. D 54. B 64. B 74. A 84. B 94. A

5. B 15. C 25. C 35. D 45. A 55. B 65. D 75. B 85. B 95. B

6. C 16. C 26. B 36. B 46. B 56. A 66. D 76. C 86. A 96. C

7. C 17. D 27. D 37. C 47. C 57. C 67. B 77. A 87. A 97. D

8. B 18. C 28. B 38. B 48. A 58. B 68. A 78. C 88. D 98. A

9. B 19. A 29. B 39. D 49. C 59. C 69. C 79. C 89. C 99. D

10.D 20. D 30. A 40. A 50. A 60. B 70. B 80. C 90. D 100. C