Kerala PSC Panchayath Secretary Previous Question Paper – Exam held on 27-12-2008

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Panchayath Secretary Exam - 2008
Kerala PSC Panchayath Secretary Exam - 2008 Details Date of Posting: 07-10-2018

Kerala PSC Panchayath Secretary Previous Question Paper. Download PDF version of Panchayath Secretary Old Question Paper

Kerala PSC Panchayath Secretary Solved Questions – 27-12-2008

1. The European country which first started trade with India was :
(a) France (b) Holland
(c) Portugal (d) England

2. The science of improving crop varieties is called :
(a) Hybridisation (b) Selection
(c) Introduction (d) Plant-breeding

3. Green revelution refers to :
(a) Maintaining soil fertility (b) Use of green plants for covering
the earth
(c) Development of new crop varieties (d) Growing green plants to establish which helped to overcome hunger
balance of nature.

4. Inland Fisheries is referred to :
(a) Culturing fish in fresh water (b) Trapping and capturing fish
(c) Deep sea fisheries (d) Extraction of oil from fish

5. High milk yielding varieties of cows are obtained by :
(a) Super ovulation (b) Artificial insemination
(c) Use of surrogate mothers (d) All the above

6. A crocodile had just eaten a lamb when a hawk saw the crocodile, attacked it and consumed it. The hawk is in
ecological terms :
(a) a producer (b) a primary consumer
(c) a secondary consumer (d) a teritiary consumer

7. Which of the following is a non-renewable resource?
(a) Water (b) Coal
(c) Fisheries (d) Wild life

8. Pollution is an undesirable change in physical, chemical and biological properties of :
(a) air (b) water
(c) soil (d) All the above

9. In a free market economy, prices are determined by the :
(a) Capitalists (b) Government
(c) Market forces (a) Producers

10. India’s National Newspaper “ The Hindu” started since :
(a) 1898 (b) 1888
(c) 1878 (d) 1868

11. Which country has longest school year in the world?
(a) Japan (b) Russia
(c) China (d) Germany

12. Puducherry is a former ……………… colony.
(a) British (b) Vietnam
(c) French (d) German

13. “The True Democracy is what promotes the welfare of the society”. Who said it ?
(a) Sardar Patel (b) Mahatma Gandhi
(c) Dadabai Naoroji (d) Gokhale

14. The consumer Rights were first enumerated in the year 1962 in :
(a) UK (b) Germany
(c) Japan (d) U.S.A

15. I.T.C means :
(a) Inter-Transitional Centre (b) Inter-Trade Centre
(c) Inter-Tropical Convergence (d) None of these

16. The coniferous forests in India occur between the height of :
(a) 2700 and 4000 mts (b) 1400 and 2000 mts
(c) 1500 and 3000 mts (d) 1330 and 2700 mts

17. The International Tourism year :
(a) 1957 (b) 1967
(c) 1977 (d) 1987

18. The energy possessed by a body by virtue of its motion is known as :
(a) Kinetic energy (b) Static energy
(c) Potential energy (d) None of these

19. Which is oldest of all Vedas?
(a) Sama Veda (b) Atharva Veda
(c) Yagur Veda (d) Rig Veda

20. When we pluck the wire of a sitar, the waves produced in the wire are :
(a) longitudinal (b) transverse
(c) sometimes longitudinal and sometimes (d) electromagnetic
transverse

21. If a mirror has a focal length of +15 cm, it is a :
(a) Convex mirror (b) Concave mirror
(c) Plane mirror (d) None of these

22. Scurvy is a deficiency disease caused by lack of :
(a) Vitamin A (b) Vitamin B
(c) Vitamin C (d) Vitamin B2

23. The first person to see a fell under the microscope was :
(a) M. Schleiden (b) T. Schwann
(c) Robert Hooke (d) A.V. Leeuwenhock

24. How old is the embryo when it becomes a foetus?
(a) 7 months (b) 6 months
(c) 2 months (d) 4 months

25. The “Law of Multiple Proportion” was discovered by :
(a) John Dalton (b) Ritcher
(c) Joseph Proust (d) A. Lavoisier

26. Controlled oxidation of methanol gives :
(a) Methanoic acid (b) Methanol
(c) Carbon dioxide and water (d) Methane

27. Laurie Baker, who died recently was a famous in the filed of :
(a) Environmental conservation (b) Education
(c) Architecture (d) Health

28. The “Diet” is the Parliament of :
(a) Spain (b) Jordan
(c) Japan (d) Jamaica

29. Who among the following is called :D esha Bandhu”?
(a) Rana Pratap (b) C.R. Das
(c) Rajagopalachari (d) Subhash Chandra Bose

30. The constituent Assembly was set in under the :
(a) Cabinet Mission Plan of 1946 (b) Govt. of India Act 1935
(c) India Independence Act 1947 (d) Govt. of India Act 1919

31. The chief minister is not responsible for :
(a) running the entire administration of the (b) the maintenance of Law and order
State in the State.
(c) the defence of the State (d) none of the these

32. How many types of Galaxies are there?
(a) Three (b) Four
(c) Two (d) None of these

33. Warm air surrounded by cold air causes :
(a) Tempest (b) Cyclone
(c) Mirage (d) Smog

34. Which is the deepest part of Indian Ocean?
(a) Java Trench (b) Marina Trench
(c) Oceanic Trench (d) None of these

35. Which Chinese city lies on the Waterloo River ?
(a) Shanghai (b) Beijing
(c) Hongkong (d) None of these

36. Which is the largest Man-made Lake in India?
(a) Narmada Sagar (b) Dal Lake
(c) Ootacamunt (d) None of these

37. Who introduced the postal system in India?
(a) Chandra Gupta (b) Samudra Gupta
(c) Alauddin (d) Kutbuddin

38. Who can dissolve the Rajya Sabha?
(a) President (b) Vice-President
(c) Lok Sabha (d) Nobody

39. “You can fool all the people some of the time, some of the people all the time, but can’t fool all the people all the
time”. This quotation is attributed to whom?
(a) Abraham Lincoln (b) Bernard Shaw
(c) Thomas Caryle (d) Francis Bacon

40. Who is the author of the book “Death of a City”?
(a) Amritha Preetham (b) Hillay Clinton
(c) Henry James (d) Pearl S. Buck

41. Koodiyattom belongs to :
(a) Tamil Nadu (b) Andra Pradesh
(c) Kerala (d) Gujarat

42. When was the Children’s Film Society established?
(a) 1955 (b) 1965
(c) 1975 (d) 1985

43. Which period was considered as the Plan Holiday?
(a) 1961-66 (b) 1966-69
(c) 1969-74 (d) 1974-79

44. After “kalinga war” Ashoka :
(a) went to conquer other places (b) realised that he was not strong to
rule as a king.
(c) became a Buddist (d) went away to live in jungle.

45. Who is known as the “Father of Local Self-Government” in India?
(a) Lord William Bentick (b) Lord Rippon
(c) Lord Curzon (d) Lord Dalhousie

46. The major difference between “Varna” and “Jati” is that :
(a) Varna was formed after Jati (b) Jati were derived from Varna
(c) Varna are only four but Jati are many (d) They are unrelated

47. Which of the following diseases is caused by the bite of a mad dog?
(a) Leukaemia (b) Hydrophobia
(c) Scurvy (d) Diphtheria

48. The sex of a child is determined :
(a) at the time of the sperm’s entry (b) six to seven weeks after conception
(c) at the time of fertilisation of the ovum (d) in the third month of pregnancy.

49. The disease known as the “black stem rust” destroys the harvest of :
(a) paddy (b) sugarcane
(c) ragi (d) wheat

50. The term “Dastak” implies :
(a) A riot (b) A port near Hoogly
(c) Free pass or duty free trade (d) Market places

51. The war of 1556 is known as :
(a) Battle of Plassey (b) Second battle of panipat
(c) First battle of Panipat (d) None of these

52. “Sravanabelgola” is associated with :
(a) Buddhism (b) Jainism
(c) Zoroastrianism (d) Judaism

53. Which one of the following is a “Pratiloma” marriage?
(a) Brahmin boy with a Kshatriya girl (b) Vaisya boy with a Sudra girl
(c) Brahmin boy with a Sudra girl (d) Sudra boy with a Vaisya girl

54. “ I have nothing to offer except blood, sweat and tears” was said by :
(a) Subhash Chandra Bose (b) Winston Churchill
(c) Lord Nelson (d) Napolean

55. On April 14, 1912 the British Liner “Titanic” sank after hitting an iceberg in the North Atlantic. How long did it take for the great ship to go down?
(a) Less than one hours (b) Just under three hours
(c) Five and one -half hours (d) Twelve hours

56. Which State in India tops in the distribution of forest area?
(a) Assam (b) Sikkim
(c) Himachal Pradesh (d) Madhya Pradesh

57. The trade name “Cow and Gate” is associated with :
(a) Cosmetics (b) Sweets
(c) Boot Polish (d) Baby milk food

58. Ball-bearings are used in cycles, scooters, etc to:
(a) reduce the friction between wheel (b) increase the friction between and axile.
wheel and axile.
(c) reduce the friction between ground (d) None of these.
and wheel.

59. Entomology is the study of :
(a) Fungi (b) Bacteria
(c) Epidemics (d) Insects

60. Where can we see a statue of Charlie Chaplin?
(a) Paris (b) Hong Kong
(c) Jakartha (d) London

61. Among the following which plant is completely devoid of roots?
(a) Azolla (b) Vallisneria
(c) Hydrilla (d) Ceratophyllum

62. Modern Syntheric Theory of Evolution is based on :
(a) Genetic and chromosomal mutations (b) Genetic recombination and natural
selection.
(c) Reproductive isolation (d) All the above

63. The colour of “Black Box” used in aeroplanes is :
(a) Black (b) Cyan
(c) Brown (d) Orange

64. The change of vapour into liquid state is known as :
(a) Vapourisation (b) Diffusion
(c) Osmosis (d) Condensation

65. The average gestation period of sheep is :
(a) 30 days (b) 150 days
(c) 280 days (d) 365 days

66. As per which Article of the Indian Constitution the “Presidential Rule” can be introduced in States?
(a) Article 356 (b) Article 358
(c) Article 359 (d) Article 386

67. After how many years does the Haley’s Comet reappear?
(a) 1000 years (b) 76 years
(c) 12 years (d) 363 years

68. What is the name of the method of estimating the ages of archaeological specimens of biological origin, by
measuring the radio active carbon present in that specimen?
(a) carbon dating (b) isotope study
(c) fluroscoping (d) None of these

69. “Silk Anniversary” means :
(a) 12th Anniversary (b) 10th Anniversary
(c) 5th Anniversary (d) 17th Anniversary

70. What lies between Rashtrapathi Bhavan and India Gate?
(a) Rajghat (b) Rajpath
(c) M.G. Road (d) Red Fort

71. There is hardly any space for the children ……………
(a) even though it is a very large house (b) since it is a very large house
(c) though it is a very large house (d) because it is a very large house
I wouldn’t jump off that rock …………….
(a) if I am you (b) if I had been you
(c) if were you (d) if would have been you

72. I wouldn’t jump off that rock ………………..
(a) if I am you (b) if I had been you
(c) if I were you (d) if I would have been you

73. Will you wait ……………. I return?
(a) when (b) till
(c) as (d) while

74. …………… you are called, you may step into the room.
(a) as soon as (b) after
(c) before (d) when

75. There is a vacancy for an expert …………….. video editing.
(a) on (b) with
(c) at (d) in

76. Are there exhibits ……………. sale?
(a) to (b) for
(c) on (d) at

77. Jayan said something (Choose the question):
(a) What did Jayan say? (b) What does Jayan say?
(c) What Jayan say? (d) What has Jayan said?

78. Do you like ……………?
(a) to drive (b) driving
(c) drive (d) a drive

79. My aunt has lived in Australia ……………….. ten years.
(a) since (b) for
(c) ever since (d) upto

80. …………… a good film on TV yesterday.
(a) there was (b) there is
(c) there has been (d) there had been

81. Donkeys ………………
(a) chatter (b) coo
(c) bray (d) mew

82. Bulls …………….
(a) grunt (b) bleat
(c) bellow (d) buzz

83. Darkness ………………
(a) occurs (b) happens
(c) spreads (d) falls

84. A habit ………………
(a) develops (b) occurs
(c) comes up (d) forms

85. At loggerheads approximately means :
(a) in harmony (b) in anger
(c) in dispute (d) in mirth

86. To beat the air approximately means:
(a) to make efforts in vain (b) to be successful
(c) to trouble others (d) to make mistakes

87. Horse is related to hay in the same way as cow is related to ………….
(a) milk (b) fodder
(c) leaves (d) straw

88. Wince is related to pain in the same way as prostration is related to ………..
(a) discomfort (b) frustation
(c) submissiveness (d) happiness

89. Bird : Cage (Select the pair that best expresses similar relationship):
(a) thief : prison (b) animals : zoo
(c) antique : museum (d) crime : punishment

90. The Old Testament tells of the …………….. the Jews made with God.
(a) covenant (b) covennant
(c) covenent (d) covanant

91. The trekkers set up the hills at a …………..pace (Use the antonymn of sluggish)
(a) slow (b) quick
(c) dull (d) brisk

92. The play was so …………. that the audience laughed all through it.
(a) ludicrous (b) ludicrose
(c) ludicruous (d) ludecrous

93. Choose the wrongly spelt word :
(a) annihilate (b) anomalous
(c) deprecate (d) eupheimism

94. She said to Ahmed, “I’ll be late”. Change to indirect speech :
(a) She said to Ahmed that I’ll be late (b) She told Ahmed that she will be
late
(c) She told Ahmed that she’d be late (d) She told Ahmed that she could be
late.

95. Will you return asked John (Choose the right punctuation):
(a) “Will you return”, asked John (b) “Will you return?” asked John
(c) “Will you return?, asked John. (d) “Will you return?” asked John

96. Tom, who is a friend of mine, is coming with me. (Substitute the italicized part if required) :
(a) my friend (b) a friend of mine
(c) a neighbour friend of mine (d) no improvement

97. The past participle of rise is ……………..
(a) rise (b) risen
(c) rose (d) rised

98. The little boy spent much of his money ………….. sweets.
(a) on (b) in
(c) for (d) at

99. Everything depends on …………….. receiving the reply in time.
(a) his (b) him
(c) he (d) himself

100. I am going to bed early today ……………..
(a) but I can’t sleep well (b) as I have to be up early tomorrow
(c) and I had a tiresome day today (d) as I had not slept

Answers
1. (c) 2. (a) 3. (c) 4. (a) 5. (d) 6. (d) 7. (b) 8. (d) 9.
(c) 10. (c) 11. (a) 12. (c) 13. (b) 14. (d) 15. (c) 16. (a) 17. (b)
18. (a) 19. (d) 20. (b) 21. (a) 22. (c) 23. (c) 24. (c) 25. (a) 26.
(a) 27. (c) 28. (c) 29. (b) 30. (a) 31. (c) 32. (c) 33. (b) 34. (a)
35. (d) 36. (d. Nagarjuna Sagar) 37. (c. N{μ-Kp]vX auc-ys‚ ImeØv IØp-Iƒ ssIam-dn-b-Xmbn tcJ-bps
-¶nepw X]m¬ kwhn-[m\w C¥-y-bn¬ \S-¸m-°n-bXv Aem-hp-±o³ Jn¬Pn-bpsS Ime-Øm-Wv.) 38. (d)
39. (a) 40. (a) 41. (c) 42. (a) 43. (b) 44. (c) 45. (b) 46. (c) 47.
(b) 48. (c) 49. (d) 50. (c) 51. (b) 52. (b) 53. (d) 54. (b) 55. (b)
56. (a) 57. (d) 58. (a) 59. (d) 60. (d) 61. (d) 62. (a) 63. (d) 64.
(d) 65. (b) 66. (a) 67. (b) 68. (a) 69. (a) 70. (b) 71. (a) 72. (c)
73. (b) 74. (d) 75. (c) 76. (b) 77. (a) 78. (b) 79. (b) 80. (a) 81.
(c) 82. (c) 83. (d) 84. (d) 85. (c) 86. (a) 87. (b) 88. (c) 89. (d)
90. (a) 91. (b) 92. (a) 93. (d) 94. (c) 95. (b) 96. (b) 97. (b) 98.
(a) 99. (a) 100. (b)

Click Here to Download Kerala PSC Panchayath Secretary Previous Question Paper 2008