Kerala PSC Police Constable 2008 Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Police Constable Exam
Kerala PSC Police Constable Exam Details Date of Posting: 17-07-2018

Kerala PSC Previous Question Paper of Police Constable Exam

Kerala PSC Police Constable Exam 2008 Previous Question Paper. Download PDF version of Police Constable Old Question Paper

1. The first head quarters of the New York Stock Exchange was at :
(a) Dalal Street (b) Wall Street
(c) Silk Street (d) Anna Salai

2. A website that helps one to visit and view the three dimensional pictures of places
(a) Google Earth (b) Google Mail
(c) Google Desk Top (d) Google Video Player

3. The latest country which became the member of UNO :
(a) Kosovo (b) Montenegro
(c) Vatican (d) Haiti

4. The name of the Japanese organisation that manufactures paper planes :
(a) Japan Origami Aeroplane Association (b) Japan Origami Aeroplane congress
(c) Japan Origami Council (d) Japan Origami Union

5. The first Indian Lunar Space Mission :
(a) Apollo-2 (b) Chandrayan -1
(c) Luna code (d) Space Odyssey

6. The date on which the world Health Day is observed :
(a) April 7 (b) April 1
(c) April 5 (d) April 30

7. The director of Newspaper Boy :
(a) Ramu Kariat (b) P. Ramdas
(c) M. Krishnan Nair (d) I.V. Sasi

8. The name of the first Insurance Company in India?
(a) The Bombay Mutual Assurance (b) SBI Life Insurance Co. Ltd
Society Ltd.
(c) The LIC of India (d) ING Vysya Insurance Co

9. The cause for the Punnapra Vayalar appraisal of 1946 :
(a) Russian Model Constitutional Reforms (b) Ahammed Nagar Model
(c) American Model Reforms (d) European Model Reforms

10. The Defence Minister when Goa was annexed to the Indian Union in 1961 :
(a) Y.B. Chauvan (b) A.K. Antony
(c) Pranab Kumar Mukherjee (d) V.K. Krishna Menon

11. The controversial part of Indo American Nuclear Pact :
(a) 203 Act (b) 144 Act
(c) Hyde Act (d) Paris Agreement

12. The technique the British adopted to strengthen position in India :
(a) Hit and run (b) Work to rule
(c) Work overtime (d) Divide and Rule

13. The first Europeans who came over to India were :
(a) The English (b) The Dutch
(c) The Portugese (d) The French

14. The author of the work ‘History will absolve me’ :
(a) Mao-tse-tung (b) Karl Marx
(c) Indira Gandhi (d) Fidel Castro

15. The name given to the government elected in 1887 in Paris :
(a) Paris Committee (b) Paris Corporation
(c) Paris Commune (d) Paris Muncipality

16. The war of 1839 between England and China :
(a) World War I (b) Crimean War
(c) Cold War (d) Opium War

17. The first country enacted the first rigid written constitution in the world :
(a) China (b) India
(c) The USA (d) Saudi Arabia

18. The organisation replaced the GATT :
(a) WHO (b) UNICEF
(c) IMF (d) WTO

19. The President of the Kerala Sahitya Academy :
(a) M.T. Vasudevan Nair (b) Kovilan
(c) M. Mukundan (d) Sukumar Azhikode

20. The chairman of the Kerala law reforms commission :
(a) Soli Sorabji (b) Justice Khalid
(c) Sudhakar Prasad (d) V.R. Krishna Iyer

21. The scheme launched by the central government to benefit the girl child:
(a) Dhana Lakshmi (b) Dhanya Sree
(c) Dhanasree (d) Money Plus

22. The nuclear capable surface to surface missile test fired by India :
(a) Agni-2 (b) Agni-1
(c) Agni-3 (d) Agni-4

23. The disorder caused due to the deficient nutrient vitamin C :
(a) Scurvy (b) Kwashiorkor
(c) Beriberi (d) Night blindness

24. The secretary general of the UNO :
(a) Nelson Mandela (b) Ban-Ki Moon
(c) Boutros Gale (d) Sasi Tharoor

25. The International year of Sanitation :
(a) 2008 (b) 2007
(c) 2006 (d) 2005

26. The tax obese Australians have to pay :
(a) Fat tariff (b) Fat tax
(c) Service tax (d) Sales tax

27. The International Publication that prepares the annual rich list :
(a) The Forbes Magazine (b) The New York Times
(c) Daily Mirror (d) Indian Express

28. The author of science fiction called ‘A Space Odyssey’ :
(a) Issac Asimov (b) Arthur Clarke
(c) Bernard Russell (d) Nirmala Deshpande

29. The chairman of the National knowledge Commission :
(a) Sam Pitroda (b) M.S. Swaminathan
(c) E.C.G. Sudarsan (d) Montek Singh Aluvalia

30. The most sophisticated Indian Oceanography research vehile :
(a) Sagar Samrat (b) Sagar Nidhi
(c) INS Jalarani (d) INS Dronacharya

31. The Missile Man of India :
(a) Dr. A.P.J. Abdulkhalam (b) C.V. Raman
(c) Meghnath Saha (d) None of these

32. The first Chief Minsiter of Kerala State was :
(a) E.M.S. Namboothiripad (b) K. Karunakaran
(c) C. Achutha Menon (d) R. Sankar

33. Kerala State was formed in the year :
(a) 1958 (b) 1956
(c) 1957 (d) None of these

34. The Prime Minister of Pakistan :
(a) Bilaval Bhutto (b) Nawas Shareef
(c) Sayed Yousuf Raza Gilani (d) Asif Sardari

35. The country won the Under 19 Cricket World Cup 2008 :
(a) Sri Lanka (b) Pakistan
(c) South Africa (d) India

36. The missile, ship to shore version test fired by India :
(a) Agni 1 (b) Prithvi
(c) Brahmos (d) Thrisul

37. The newly elected President of Russia :
(a) Gorbechev (b) Nobokov
(c) Vladimir Putin (d) Dmitry Medvedev

38. The first satellite launched by India in 1962 was :
(a) Early Bird (b) Sputnik
(c) Aryabhatta (d) Insat 1

39. Heat required to raise the temperature of 1 kg of water by 10 Cis termed as :
(a) Electron (b) Protein
(c) Vitamin (d) Calorie

40. Animals depending upon other animals for food are :
(a) Phototropos (b) Centitrops
(c) Parasites (d) Dementia

41. The project started by the Government of India to save tigers from extinction :
(a) Save Tiger (b) Tiger Sanctuary
(c) Tiger Reserve (d) Project Tiger

42. The Earth Summit 1992 held to converse biodiversity :
(a) New Delhi (b) Savo Polo
(c) Rio de Janereio (d) New York

43. The Silent Valley is called so because of :
(a) The absence of Lion (b) The absence of Tiger
(c) The absence of Fox (d) The absence of Cieada

44. The species no longer exist on the earth :
(a) Red Panda (b) Pigmy hog
(c) Dinosaurs (d) Tiger

45. One horned Rhinoceros are found in :
(a) Eravikulam National Park (b) Gir National Park
(c) Kaziranga National Park (d) Silent Valley

46. The author of the book entitled “ Wonder that was India” :
(a) A.L. Basham (b) Jawaharlal Nehru
(c) Karl Marx (d) Vincent D Smith

47. The Greek ambassador visited the court of Chandra gupta Maurya :
(a) Fahien (b) Megastenes
(c) Nadir Shah (d) Huan-Tsang

48. The author of ‘Mushikavamsa’ :
(a) Athula (b) Srikanta
(c) Kautilya (d) Cherusseri

49. The British Governor General of India outlawed the practice of Sati :
(a) Dalhousie (b) William Bentic
(c) Cornwallis (d) Warren Hastings

50. Miss India Universe 2008 :
(a) Parvathy Omanakuttan (b) Preity Sinta
(c) Priyanka Chopra (d) Swetha Menon

51. The snake crawled ………….. its whole.
(a) into (b) in
(c) under (d) by

52. The box …………..ten books.
(a) contain (b) contains
(c) containing (d) none of these

53. It is high time that we ………….. the place.
(a) leave (b) left
(c) have left (d) had left

54. ………………… book you want is out of print.
(a) The (b) A
(c) An (d) Some

55. Let’s go for a walk ………….we?
(a) shall (b) shan’t
(c) will (d) would

56. This is the boy ……………… all praise.
(a) whose (b) who
(c) whom (d) whoever

57. The opposite of ‘dense’ is :
(a) thick (b) small
(c) sparse (d) none of these

58. The opposite of ‘heavy’ is :
(a) long (b) strong
(c) light (d) weak

59. Another word meaning ‘detect’ is :
(a) decide (b) discover
(c) delay (d) none of these

60. He walks …………… he is drunk.
(a) though (b) as though
(c) whether (d) however

61. The meaning of ‘Perceive’ is :
(a) forget (b) observe
(c) ignore (d) record

62. The word ‘curtail’ means :
(a) reduce (b) magnify
(c) reject (d) resist

63. I am angry ………………
(a) am I (b) aren’t I
(c) isn’t it (d) wasn’t it

64. I prefer the ……………… proposition to the former.
(a) later (b) last
(c) latter (d) latest

65. Find out the wrongly spelt word :
(a) Dangerous (b) Primary
(c) Independant (d) Privilege

66. My uncle lives in the ………….. house.
(a) nearest (b) near
(c) next (d) nearer

67. Pay careful attention ……………. what I am going to say.
(a) to (b) with
(c) on (d) into

68. He is the man I was looking ………………..
(a) of (b) for
(c) with (d) about

69. Bangladesh’s triumph …………… India in cricket was quite unexpected.
(a) in (b) by
(c) against (d) over

70. The minister arrived …………… time.
(a) at (b) of
(c) over (d) on

71. If the code of KEEN is KN-11001, then the code of BEAM is :
(a) BM-10011 (b) BM-10001
(c) BM-01111 (d) BM-11001

72. Find next in the series QPOS, RQPT, SRQU, ………………
(a) TRSU (b) TRVS
(c) TSRW (d) TSRV

73. In a certain code ‘METAPHOR’ is coded as 53246719 then the code for ‘PHOTOMETER’ is :
(a) 1215323967 (b) 6712153239
(c) 6712253239 (d) 6712123593

74. If Z means for ‘+’ W means for ‘X’ Q means for ‘÷ ’’ and T means for ‘-’ then the value of 9W9Z8Q2T4T31 is :
(a) 81 (b) 50
(c) 80 (d) 60

75. In the following arrangement how many F’s are there which are immediately preceded by ‘0’ and not immediately
followed by ‘1’ :
670F3640F10F91L0F
(a) 1 (b) 0
(c) 3 (d) 2

76. In a certain code S=#, E=*, N=%, W=@ and SN= “% 180#”. Then the code for “EN” is :
(a) % 90* (b) %180*
(c) #90% (d) @ 180%

77. Insert the next in the series
a) J-12, L-14, N-15, P-17, ………..
(a) R-22 (b) R-19
(c) Q-20 (d) R-20

78. Insert the next number 109, 99, 106, 104, 103, 109, ………….
(a) 99 (b) 100
(c) 101 (d) 106

79. Bulb:Fuse::Life ……………
(a) Rebirth (b) Death
(c) Years (d) Longevity

80. If January 12 is a Saturday, then how many Sundays and Fridays are there in that month?
(a) 4,5 (b) 5,5
(c) 5,4 (d) 4,4

81. What will come in the place of ………….. in the sequence ?
CIVILIZATION, IVILIZATIN, VILIZAIN……..
(a) ILIZIN (b) ILIIZN
(c) ILIZAN (d) ILLIAIN

82. ‘C’ is the sister of ‘B’ and ‘E’ is the father of ‘B’, ‘F’ is the sister of ‘E’ How is ‘C’ related to ‘F’?
(a) Aunt (b) Sister
(c) Daughter (d) Niece

83. If 69-98=6998 and
72-48=7428 then
21-65=…………
(a) 2165 (b) 2615
(c) 2156 (d) 2651

84. Blood:Sugar ::
(a) Fever : Allergy (b) Tension : Tenure
(c) Therapy : Surgery (d) Ear : Ottis

85. Pick the odd man out :
(a) Harry Ptter : Deathly H (b) Tom Hanks : Julia Roberts
(c) Frankenstein : Automobile (d) Film City : Bidadi

86. A powderman set a fuse for a blast to take place in 30 seconds. He ran away at a rate of 8 yards per second. Sound
travels at the rate of 1080 feet per second. When the powderman heard the blast, he had run approximately :
(a) 200 YD (b) 352 YD
(c) 300 YD (d) 245 YD

87. The decimel value of the binary coded number 10011 is :
(a) 18 (b) 19
(c) 8 (d) 9
Directions : (Q.No. 88 to 90) Study the following arrangement and answer the following questions.
4JR@UF#5SQ%WK$ LPE*9Y

88. Which is the next in the series :
a) @RJ, U#F, QS5, …………….
(a) KW% (b) W%K
(c) %KW (d) WK%

89. Which of the following is the 6th to the left of 8th from the right?
(a) F (b) U
(c) @ (d) #

90. How many such symbols are there in the above arrangement each of which is immediately preceded by a consonant
but not immediately followed by a consonant?
(a) 2 (b) 1
(c) 3 (d) more than 3

91. A rectangle of sides ‘a’ and ‘b’ inscribed in a given circle has maximum area when ‘a’ is equal to
(a) b (b) 2b
(c) 3b (d) 4b

92. The Geometric mean of 4, 5, 20, 25 is :
(a) 10,000 (b) 100
(c) 10 (d) None of these

93. The remainder when 784 is divided by 342 is :
(a) 0 (b) 1
(c) 49 (d) 341

94. One-ninth of a certain number exceeds its one-tenth by ‘4’ then the number is :
(a) 320 (b) 360
(c) 400 (d) 440

95. A boat goes 30 km downstream in 75 minutes and the same distance upstream in 90 minutes.Then the speed of the
stream is :
(a) 2 (b) 3
(c) 4 (d) 6

96. The percentage change in the area of a rectangle when its length is increased by 10% and breadth is decreased by
10% is :
(a) area increased by 1% (b) no change in area
(c) area decreased by 1 % (d) area decreased by 10%

97. The altitude of a equilateral triangle of side 2 is :
(a) 2 (b)
(c) (d) 1

98. A rational number between 2 and 3 is :
(a) (b)
(c) 1.5 (d) 1.8

99. If = = , then the value :
of (a3+b3)1/3 + (b3+a3)1/3 is
(a) (b)
(c) (d) none of these

100. At the time 5:20 the hour hand and the minute hand of a clock from an angle of :
(a) 750 (b) 600
(c) 400 (d) 450

Answers
1. (b) 2. (a) 3. (b) 4. (a) 5. (b) 6. (a) 7. (b) 8. (a) 9.
(c) 10. (d) 11. (c) 12. (d) 13. (c) 14. (d) 15. (c) 16. (d) 17. (c)
18. (d) 19. (c) 20. (d) 21. (a) 22. (b) 23. (a) 24. (b) 25. (a) 26.
(b) 27. (a) 28. (b) 29. (a) 30. (b) 31. (a) 32. (a) 33. (b) 34. (c)
35. (d) 36. (c) 37. (d) 38. (c. tNmZ-y-Øn¬ ]ni-Ip-­v. Bc-y-`´ hnt£-]n-®Xv 1975 emWv.)
39. (d) 40. (c) 41. (d) 42. (c) 43. (d) 44. (c) 45. (c) 46. (a) 47.
(b) 48. (a) 49. (b) 50. (SIMRAN KAUR MUNDI BWv icn-bp-Ø-cw. ]m¿hXn Hma-\°p´³ ankv
C¥y thƒUv dÆ-d-¸m-Wv.) 51. (a) 52. (b) 53. (b) 54. (a) 55. (a) 56. (c) 57.
(c) 58. (c) 59. (b) 60. (b) 61. (b) 62. (a) 63. (b) 64. (c) 65. (c) 66.
(c) 67. (a) 68. (b) 69. (d) 70. (d) 71. (c) 72. (d) 73. (b) 74. (b)
75. (c) 76. (b) 77. icn-bp-Ø-c-anà 78. (b) 79. (b) 80. (d) 81. (d) 82. (d)
83. (b) 84. (d) 85. (c) 86. (d) 87. (b) 88. (c) 89. (d) 90. (a) 91.
(a) 92. (c) 93. icn-bp-Ø-c-anà 94. (b) 95. (a) 96. (c) 97. (c) 98. (a)
99. (d) 100. (c)

Click Here to Download PDF version of Kerala PSC Police Constable 2008 Previous Question Paper