Kerala PSC RCC Staff Nurse Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC RCC Staff Nurse Exam 2014
Kerala PSC RCC Staff Nurse Exam 2014 Details Date of Posting: 28-12-2018

Kerala PSC RCC Staff Nurse Exam 2014 Previous Question Paper

Kerala PSC RCC Staff Nurse Exam 2014 Old Question Papers. PSC job aspirants can be download RCC Staff Nurse Previous Paper.

Question Paper & Answer Key of RCC Staff Nurse Exam is given below.


1. Menstruation is inhibited by

Ans: progesterone


2. Epinephrine is secreted by

Ans: adrenal medulla


3. Shick test is done in

Ans: Diphtheria


4. Ascites due to liver cirrhosis is managed with the diuretic drug

Ans: Spironolactone


5. A drug used to reduce blood ammonia level to prevent hepatic encephalopathy

Ans: Lactulose


6. The most reliable physical assessment indicator of low oxygen in the blood

Ans: cyanosis of the oral mucosa or conjunctiva


7. Trendelenburg positon is not used in

Ans: Dyspnea


8. The anti tuberculosis drug that can damage the eighth cranial nerve

Ans: streptomycin


9. An antiplatlet drug given to patient with myocardial infraction

Ans: Aspirin


10. Insertion of a catheter into the renal pelvis by a percutaneous puncture is

Ans: nephrostomy


11. Tab.Digoxin should not be given when patient has

Ans: Bradycardia


12. A disease that can arise form normal bacterial flora, especially after prolonged antibiotic therapy

Ans: candidiasis


13. Blood transfusion reaction is

Ans: cytotoxic hypersensitivity


14. Blood flow in the upper extremity is assessed by;

Ans: Allen’s Test


15. Physical regulation of the body temperature by the loss of heat is

Ans: Thermolysis


16. The most common deficiency seen in alcoholics

Ans: Thiamine


17. A safe method of open the airway of an unconscious patient with suspected spinal cord injury

Ans: Jaw thrust method


18. ICN adopted the code of ethics in the year

Ans: 1973


19. Drugs used to decrease gastric motility are

Ans: anticholinergics


20. Koplik’s spots are seen in

Ans: rubeola


21. Kala azar is transmitted by

Ans: sand fly


22. An artificial method of giving fluid and nutrients through a tube passed the stomach through an opening in the abdominal wall is

Ans: gatrostomy feeding


23. A Foleys catheter operates by the principle of

Ans: osmosis


24. Temperature of water used for Sitz bath is

Ans: 110-115F


25. A suitable position of the patient for giving glycerin enema is

Ans: left lateral


26. Sewage purification takes place by the action of

Ans: anaerobic and aerobic organisms


27. The quantity of bleaching powder required to disinfect a well is

Ans: 5gm for 1000litres of water


28. When a patient develops decreased response to a drug requiring increased dosage to achieve the therapeutic effect is

Ans: Tolerance


29. Metabolic acidosis is corrected by giving

Ans: sodium bicarbonate


30. Screening and case finding methods to halt the progression of disease is focused under

Ans: Secondary prevention


31. The speech centre in the brain is

Ans: broca’s area


32. A peripheral vasodilator drug used to treat peripheral vascular occlusive disease

Ans: trental


33. An antidote used against organo phosphorous poisoning is

Ans: atropine


34. Inflammation of the veins and formation of a clot is

Ans: thrombophlebitis


35. Fertilization takes place in the ________ part of fallopian tube

Ans: ampula


36. Failure of menstrual blood to come out from genital tract is

Ans: Cryptomerrhoea


37. Timing of insertion of intrauterine device is

Ans: within 10 days of the beginning of menstruation


38. The nurse’s priority when caring for a 10 month old infant with meningitis is

Ans: maintaining adequate airway


39. The hormone responsible for the development of the ovum during the menstrual cycle

Ans: Follicle stimulating hormone(FSH)


40. The best TB control strategy under RNTCP is

Ans: DOTS


41. After gastrectomy, the patient has to continue a drug life long is

Ans:Vit B12


42. Commonest causative organism of gas gangrene

Ans: clostridium


43. Hallmark finding in the ECG of acute MI include

Ans: Elevating of ST segment in the leads overlying the area of infant


44. The cardiac anomaly that produces a left to right shunt

Ans: ASD


45. The principal factor that causes vaginal PH to be acidic is

Ans: the action of the doderlein bacillus


46. Baby friendly hospital initiative is aimed at promoting

Ans: breast feeding


47. One of the best indicators of a nation’s health is

Ans: infant mortality rate


48. An exaggerated pathological fear of specific type of stimuli or situation

Ans: phobia


49. One of the major drug therapies for bipolar disorder is

Ans: lithium carbonate


50. Typical sign of trachea esophageal fistula is

Ans: continuous drooling of saliva


51. Poliomyelitis is transmitted by

Ans: Water


52. Coexistence of two opposing towards the same person at the same time

Ans: ambivalence


53. High doses of antibiotics can destroy the bacterial flora of the large intestine. This can result in impaired

Ans: blood coagulation


54. The following is the primary nursing objective in caring a child with sickle cell anemia in vaso occlusive crisis

Ans: managing pain


55. Which of the following is a first rank symptom in schizophrenia

Ans: Somatic passivity


56. Dyslexia is a specific disorder of

Ans: Learning


58. The most characteristic sign of a child with croup

Ans: barking cough


59. The cells of the pancreas which secrete insulin is

Ans: beta


60. Failure of the newborn to pass urine within the first 48 hours suggest

Ans: congenital defect


61. Low apgar score at 1 and 5 minutes are reliable markers for

Ans: need for resuscitation of newborn


62. Which is not an indication of amniocentesis

Ans: At 8 wks gestation for chromosomal study


63. The following is the best method for performing a physical examination on a toddler

Ans: From least to most intrusive


65. The following would be inappropriate when administering chemotherapy to a child

Ans: Observing the child for 10 minutes to note for signs of anaphylaxis


66. Fear of height is

Ans: acrophobia


67. The diuretic phase of burns begins

Ans: 48-72 hours


68. The health survey and development committee is

Ans: Bhore committee


69. Important health teaching for a patient with mitral valve replacement is

Ans: life long anticoagulant therapy


70. Typical symptom of Cushing’s syndrome include

Ans: Truncal obesity, thin extremity and moon face


71. The normal sound elicited by percussing over the liver would be

Ans: dullness


72. The best exercise the nurse should educate a patient with cystocele

Ans: Kegel’s exercise


73. The life span of an adult mosquito is

Ans: 2 weeks


74. Which of the following is not a psychiatric emergency

Ans: narcolepsy


75. An effective drug for filariasis

Ans: DEC


76. Birth weight of a baby double at

Ans: 6 months


77. For instilling ear drops to an infant, you will pull the pinna of the ear

Ans: back and downward


78. The absence of one or more testes from the scrotum is

Ans: cryptorchidism


79. Rabies is caused by

Ans: Lyssa virus


80. Ventriculo peritoneal shunt is the surgical management of

Ans: Hydrocephalus