Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination 2014 Previous Question Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination 2014.
Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination 2014. Details Date of Posting: 28-12-2018

Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination 2014 Previous Question Paper

Kerala PSC Staff Nurse Grade II Examination 2014  Old Question Papers. Kerala PSC job aspirants can be download Staff Nurse Grade II Previous Papers.

Staff Nurse Grade II Examination conducted on 05/04/2014. Question Paper & Answer Key of Staff Nurse Grade II Examination is given below.


1. Blood clots floating in the circulating blood?

(a) Thrombus

(b) Emboli

(c) Plaque

(d) Aneurysm


2. Best laboratory method to diagnose AIDS?

(a) ELISA

(b) Oxford test

(c) Western Blot test

(d) VDRL


3. The drug used for aversion therapy in alcoholics?

(a) Dantrolane

(b) Bentropine

(c) Bromocriptine

(d) Disulfiram


4. A Positive mantoux test is in duration above:

(a) 10×10 mm

(b) 20×20 mm

(c) 15×15 mm

(d) 5×5 mm


5. Sudden voluntary repetitive movement of voluntary muscles

(a) Chorea

(b) Tremor

(c) Tetany

(d) Tic


6. The incidence of Leprosy in India is:

(a) 30%

(b) 10%

(c) 20%

(d) 50%


7. Which of the following lesions refer to Pulmonary Tuberculosis?

(a) Simia’s focus

(b) Ghon’s focus

(c) Roth’s spots

(d) All the above


8. The chemical agent used for testing albumin in urine:

(a) Acetic Acid

(b) Iodine

(c) Sulphur Powder

(d) None of the above


9. All are the oncogenic viruses except:

(a) Reo Virus

(b) Human Papiloma Virus

(c) Retro Virus

(d) None of the above


10. The incubation period of Filariasis?

(a) 1-2 Months

(b) 1-2 Years

(c) 5-10 Months

(d) 1-2 Weeks


11. Anterior fantanelle is also called:

(a) Vertex

(b) Lambda

(c) Glabella

(d) Bregma


12. Glycogen Synthesis is increased by:

(a) Insulin

(b) Epinephrine

(c) GH

(d) Cortisone


13. An ototoxic drug is:

(a) Digoxin

(b) Aspirin

(c) Dapsone

(d) none of the above


14. Which toxin of streptococcus causes Chemolysis?

(a) Streptolysin

(b) Hyaluranidose

(c) Streptolysins

(d) none of the above


15. Proponent of germ theory of disease:

(a) Robert Hook

(b) Charles Darwin

(c) Robert Brown

(d) Louis Pasteur


16. Classical Pathway activation requires which ion?

(a) Magnesium

(b) Zinc

(c) Calcium

(d) None of the above


17. Back rest is a mechanical device used to the patients?

(a) Heart

(b) Fracture

(c) Arthritis

(d) Head injury


18. Schizophrenia like psychosis hallucinations can occur with abuse of:

(a) Cocaine

(b) Amphetamines

(c) Morphine

(d) Cannabis


19. Which silvery appearances trace element used in thermometer?

(a) Cobalt

(b) Iodine

(c) Mercury

(d) Zinc


20. Communist international may be classified as institution in classes:

(a) Social

(b) Cultural

(c) Economic

(d) Political


21. At birth the stool of infants is called:

(a) Meconium

(b) Stool

(c) Faeces

(d) None of the above


22. Smallest DNA virus is:

(a) Adeino virus

(b) Parvo virus

(c) Pox virus

(d) Herpes virus


23. Which is the best method of sterilization for glass syringes?

(a) Boiling

(b) Inicineration

(c) Autoclaving

(d) None of the above


24. Bollinges bodies are seen in:

(a) Chicken pox

(b) Cow pox

(c) Small pox

(d) Fowl pox


25. The most comfortable position of patient with cardiac problems:

(a) Cardiac

(b) Anatomic

(c) Semi fowler’s

(d) Lateral recumbent


26. Generation time of tuberculosis bacillus is:

(a) 20 Days

(b) 48 hours

(c) 4 weeks

(d) 20 minutes


27. Which is the main cause of incontinence of urine?

(a) Old age

(b) Enlarged prostate

(c) Sphincter damage

(d) None of the above


28. The denominator for the breech presentation is:

(a) Coccyx

(b) Femur

(c) Lumbar

(d) Sacrum


29. The method of application of the drug ointment is called?

(a) Inunction

(b) Inhalation

(c) Oral

(d) None of the above


30. Which of the following is a fiber in diet?

(a) Pectin

(b) Gum

(c) Hemicelluloses

(d) All the above


31. The first person to use the term ‘anatome’?

(a) Hippocrates

(b) Galen

(c) Aristotle

(d) Louis Pasture


32. Recommended daily allowance of Vitamin B12 is:

(a) 2 mg

(b) 10 mg

(c) 5 mg

(d) 1 mg


33. Prevalence rate of psychosis in general population is:

(a) 2%

(b) 3%

(c) 5%

(d) 1%


34. The constituents of normal urine are:

(a) 96% water

(b) 2% urea

(c) 2% uric acid etc

(d) All the above


35. Foetal kidneys starts functioning from:

(a) 12 Weeks

(b) 10 Weeks

(c) 20 Weeks

(d) 16 Weeks


36. The longest and strongest bone of human body:

(a) hip bone

(b) Femur

(c) Patalla

(d) Tibia


37. Who is known for promoting human treatment of mentally ill?

(a) Fred

(b) Moniz

(c) Pinel

(d) Mesmer


38. There are …………… pairs of ribs in the body.

(a) 13

(b) 10

(c) 11

(d) 12


39. The drug of choice for cardiac pain relief is:

(a) Code line

(b) Morphine

(c) Demerol

(d) Dialudial


40. The fracture at the lower end of radius is known as:

(a) Simple fracture

(b) Colle’s fracture

(c) Open fracture

(d) None of the above


41. Recommended daily dose of niacin is …………. Mg/1000 k cal.

(a) 4.4

(b) 5.5

(c) 6.6

(d) 7.7


42. Normal PH of blood is:

(a) 4.4

(b) 5.4

(c) 6.4

(d) 7.4


43. Delusions of guilt are more common in:

(a) Depression

(b) Mania

(c) Schizophrenia

(d) Paranoid


44. Patient suffering from asthma should be given the position:

(a) Anatomic

(b) Sitting

(c) Cardiac

(d) Semi fowlers


45. Fallopian tube lined by which epithelium?

(a) Stratified

(b) Germinal

(c) Ciliated

(d) Columnas


46. TDS means medicine to be given to patient ………… times a day?

(a) One

(b) Two

(c) Four

(d) Three


47. Red blood cells are enlarged in infection with:

(a) P.vivax

(b) P.malaria

(c) P.ovale

(d) P.falcoparam


48. One ounce is equal to …………… cc?

(a) 20

(b) 30

(c) 10

(d) 15


49. The founder of Modern Nursing is:

(a) Mother Teresa

(b) Madam Curie

(c) Pasteur

(d) Florence Nightingale


50. The first dose DPT vaccine is to be given to the child in:

(a) 6 weeks

(b) 4 weeks

(c) 8 weeks

(d) 10 weeks


51. Unclean mouth leads to infection of:

(a) Thyroid

(b) Parotid

(c) Sweat

(d) Sebaceous


52. Iron requirement for a lactating mother is:

(a) 32mg

(b) 35mg

(c) 30 mg

(d) 38mg


53. The height of enema can from patient bed should be:

(a) 15 cm

(b) 25 cm

(c) 35 cm

(d) 45 cm


54. Breast feeding is always contraindicated with:

(a) Inverted nipples

(b) Mastitis

(c) Pregnancy

(d) None of the above


55. The freezing point of water is:

(a) 10c

(b) 00c

(c) 20c

(d) 30c


56. The name given to endometrium during pregnancy?

(a) Myometrium

(b) Corpus luteum

(c) Decidua

(d) Corpus albicans


57. Lotions used to remove bad smell are called?

(a) Antiseptic

(b) Insecticide

(c) Larvicide

(d) Deoderant


58. The fundus of uterus may be palpated abdominally in:

(a) 12 weeks

(b) 15 weeks

(c) 8 weeks

(d) 10 weeks


59. To remove blood stains wash the cloths in:

(a) Hot water

(b) Cold water

(c) Rain water

(d) Hard water


60. Craving for unnatural substances are termed as:

(a) Nigra

(b) Ptyalism

(c) Piea

(d) None of the above


61. ……………ml is equivalent to one ounce:

(a) 15

(b) 20

(c) 25

(d) 30


62. Morning sickness will probably disappear at the end of:

(a) 3 Months

(b) 5 Months

(c) 4 Months

(d) 2 Months


63. The scientific study of the anatomy and physiology of teeth?

(a) Oncology

(b) Odontology

(c) Ophthalmology

(d) None of the above


64. The pituitary hormones that stimulates the secretion of breast milk?

(a) Oestrogen

(b) Oxytocin

(c) Prolactin

(d) Ptyalin


65. The branch of biology deals with the study of inheritance?

(a) Generic

(b) Genesis

(c) Genome

(d) Genetics


66. The smallest bone in human body?

(a) Malleus

(b) Incus

(c) Stapes

(d) Saccule


67. Deficiency of protein causes?

(a) Pellagra

(b) Kwashiorkor

(c) Goiter

(d) Anemia


68. What is the literacy rate of Kerala according Census 2011?

(a) 93.91%

(b) 96.02%

(c) 91.98%

(d) 89.77%


69. The changes in the genetic material is defined as:

(a) Myelination

(b) Mutism

(c) Genome

(d) Mutation


70. Union Minister for Health and Family Welfare?

(a) A.K Antony

(b) P. Chidambaram

(c) Ghulam Nabi Azad

(d) None of the above


71. Which of the following is the best source of Vitamin A?

(a) Apple

(b) Carrot

(c) Honey

(d) Peanuts


72. In Leukemia:

(a) WBC increases

(b) RBC decreases

(c) WBC decreases

(d) None of the above


73. Who coined the term Vitamin?

(a) Calvin

(b) A.G Tansly

(c) Robert Koch

(d) Funk


74. In blood largest corpuscles are:

(a) RBC

(b) Lymphocytes

(c) Monocytes

(d) Neutrophils


75. Dr. M.S Swaminathan belongs to which district of Kerala?

(a) Kottayam

(b) Alappuzha

(c) Kollam

(d) Ernakulam


76. The disease Pneumonia in humans infects which part of lungs?

(a) Alveoli

(b) Pleura

(c) Lower Lobe

(d) Upper Lobe


77. The branch of medicine that study of blood?

(a) Oncology

(b) Physiology

(c) Zoology

(d) Haemotology


78. A person of blood group AB can give blood to:

(a) Group AB

(b) Group A, B, O

(c) Only AB

(d) All the above


79. Presence of hemoglobin in blood is measured by:

(a) Lactometer

(b) Shali’s Haemo meter

(c) Barometer

(d) None of the above


80. A classical typhoid case in medicine is related with:

(a) Typhoid Mary

(b) Madam Curie

(c) Florence Nightingale

(d) None of the above


81. Who discovered the blood circulation system of human body?

(a) Alexander Fleming

(b) Hansen

(c) Edward Jenner

(d) William Harvey


82. The organ of human body that is not attacked by Cancer?

(a) Liver

(b) Lungs

(c) Heart

(d) Spleen


83. Which Vitamin in excess that stored in Liver?

(a) Vitamin C

(b) Vitamin A

(c) Vitamin K

(d) Vitamin E


84. An antithrombin factor to prevent clotting in human body?

(a) Heparin

(b) Insulin

(c) Hepotin

(d) None of the above


85. The largest part of weight gain during pregnancy is due to:

(a) Fluid retention

(b) Fetus

(c) Fluid alterations

(d) None of the above


86. The Indian Nursing Council was constituted in the Year:

(a) 1948

(b) 1943

(c) 1949

(d) 1946


87. Socratic method of group teaching is:

(a) Lecture

(b) Films

(c) Chart

(d) Workshop


88. Most popular method of health education is:

(a) Lecture

(b) Symposium

(c) Films

(d) Group discussion


89. During the first 7 months, an antenatal mother should visit clinic?

(a) Once in 3 month

(b) Once in month

(c) Twice in month

(d) None of the above


90. Which of the following gases is known as laughing gas?

(a) Nitrogen

(b) Nitrogen dioxide

(c) Nitrous oxide

(d) None of the above


91. The acid present in lemons and oranges is:

(a) Acetic Acid

(b) Hydrochloric Acid

(c) Oxalic Acid

(d) Citric Acid


92. The metal present in hemoglobin is:

(a) Iron

(b) Magnesium

(c) Copper

(d) Zinc


93. The first heart transplant was done by:

(a) Alexander Fleming

(b) Christian Bernard

(c) P. Venugopal

(d) None of the above


94. World Red Cross Day celebrated on:

(a) March 20

(b) April 7

(c) May 8

(d) May 31


95. The last census of India was conducted in the year:

(a) 1981

(b) 1991

(c) 2001

(d) 2011


96. Who invented the first vaccine?

(a) William Harvey

(b) Edward Jenner

(c) Robert Koch

(d) None of the above


97. The first district in India which achieved full literacy is:

(a) Satna

(b) Ernakulam

(c) Chennai

(d) Selam


98. The National Institute of Virology located at:

(a) Hyderabad

(b) Chennai

(c) Pune

(d) New Delhi


99. Small Pox vaccine was discovered by:

(a) Louis Pasteur

(b) Robert Koch

(c) Ronald Ross

(d) Edward Jenner


100. Nephrology is the study of:

(a) Kidneys

(b) Lungs

(c) Pancreas

(d) Heart


ANSWER KEY

1. b

2. c

3. d

4. a

5. b

6. c

7. d

8. a

9. b

10. c

11. d

12. a

13. b

14. c

15. d

16. a

17. a

18. b

19. c

20. d

21. a

22. b

23. c

24. d

25. a

26. b

27. c

28. d

29. a

30. d

31. c

32. d

33. c

34. d

35. a

36. b

37. c

38. d

39. a

40. b

41. c

42. d

43. a

44. b

45. c

46. d

47. a

48. b

49. d

50. a

51. b

52. c

53. d

54. a

55. b

56. c

57. d

58. a

59. b

60. c

61. d

62. a

63. b

64. c

65. d

66. c

67. b

68. a

69. d

70. c

71. b

72. a

73. d

74. c

75. b

76. a

77. d

78. c

79. b

80. a

81. d

82. c

83. b

84. a

85. b

86. c

87. d

88. a

89. b

90. c

91. d

92. a

93. b

94. c

95. d

96. b

97. b

98. c

99. d

100. a