Kerala PSC Village Extension Officer Previous Question Paper 2005

Kerala
Kerala PSC
Kerala PSC Village Extension Officer Examination 2005
Kerala PSC Village Extension Officer Examination 2005 Details Date of Posting: 14-03-2018

Kerala PSC Village Extension Officer Examination Held on 2005, VILLAGE EXTENSION OFFICER 2005

1. Bharathappuzha originates from:
(a) Anamala (b) Nilgiri Hils (c) Banasura Hills (d) Brahmagiri

2. Which is the largest district in Kerala State?
(a) Malappuram (b) Thrissur (c) Idukki (d) Palakkad

3. Who is the Vice- Chairman of State Planning Board?
(a) Oommen Chandy (b) Vakom Purushothaman
(c) V.K. Ramachandran (d) C.V. Padmarajan

4. Who was the first Chief Minister of Kerala?
(a) Pattam Thanupillai (b) E.M. Sankaran Namboodiripad
(c) R. Shankar (d) C. Achutha Menon

5. Name the election commissioner of Kerala.
(a) N. Mohandas (b) P.J. Thomas (c) M.S. Joseph (d) K. Mohandas

6. Which is the largest shipyard in India?
(a) Mumbai (b) Kochi (c) Marmagoa (d) Calcutta

7. Anju George is famous in ……. athletic event.
(a) High jump (b) Shot put (c) Long Jump (d) 100 metres race

8. Who is the Chairman of I.S.R.O.?
(a) Kasthuri Rangan (b) G. Madhavan Nair
(c) Gangadharan Nair (d) K.A. Nair

9. The chemical name of bleaching powder is:
(a) Calcium oxide (b) Sodium hydrogen carbonate
(c) Sodium bicarbonate (d) Calcium oxychloride

10. The twinkling of star is due to:
(a) reflection (b) dispersion (c) absorption (d) refraction

11. Global warming is caused by:
(a) Increased level of nitric oxide (b) Decreasing oxygen
(c) Increased level of carbon dioxide (d) Increased level of hydrogen sulphide

12. Dr. S. Chandra Sekhar received Nobel prize in:
(a) Chemistry (b) Physics (c) Mathematics (d) Medicine

13. ………………mirror is used in motor vehicles are rear view mirror.
(a) Convex (b) Concave (c) Plane (d) Plano Convex

14. The human eye forms the image of an object at its:
(a) Cornea (b) Iris (c) Pupil (d) Retina

15. The law which gives a relation between electric potential difference and electric current is called:
(a) Faraday’s law (b) Newton’s law (c) Ohm’s law (d) Oersted’s law

16. A nuclear reactor works on the principle of nuclear:
(a) fusion (b) explosion (c) fission (d) assimilation

17. The planet closest to the sun is:
(a) Saturn (b) Jupiter (c) Pluto (d) Mercury

18. Which is the most abundant metal in the Earth’s crust?
(a) Aluminium (b) Iron (c) Magnesium (d) Copper

19. Which day is celebrated as the Earth day?
(a) April 22 (b) May 22 (c) April 21 (d) April 13

20. Who invented Penicillin?
(a) Madam Curie (b) Ian Fleming
(c) A.J. Cronin (d) Alexander Fleming

21. Yesterday I saw…………. European riding on ……….. elephant.
(a) the; an (b) a; an (c) an; an (d) a; the

22. ……………problem facing us is …………. universal one.
(a) The ; an (b) A; an (c) The ; a (d) A; the

23. ………………… Andamans are a group of Islands in………….. Bay Bengal.
(a) The; the (b) The ; a (c) An; the (d) The ; an

24. ………….. brave soldier lost ……….. arm in the rescue operation.
(a) The;a (b) The; an (c) A;a (d) A; the

25. He is ……….. honour to this profession.
(a) an (b) a (c) the (d) none of these

26. Do not look ……… gift horse in ………… mouth.
(a) a;a (b) a;the (c) the;an (d) The; the

27. The public are cautioned ……….. pickpockets.
(a) at (b) against (c) of (d) off

28. The work was done ……………… haste.
(a) in (b) at (c) on (d) for

29. He spoke …………… me ……… Urdu.
(a) to;in (b) by;in (c) to;with (d) at : in

30. I have known him ……….. a long time.
(a) since (b) for (c) by (d) to

31. The police is entrusted ………….. the enforcement of law and order.
(a) for (b) to (c) with (d) at

32. Do not cry ……….. split milk.
(a) over (b) at (c) by (d) for

33. The earth ……………. round the sun.
(a) moves (b) moved (c) move (d) moving

34. He thanked me for what I …………….
(a) have done (b) had done
(c) have been doing (d) had been doing

35. I ……………. something burning.
(a) smells (b) am smelling
(c) have been smelling (d) smell

36. I ……… you one of these days, I expect.
(a) will be seeing (b) am seeing (c) will see (d) see

37. You like him,…………….?
(a) do you (b) don’t you (c) didn’t you (d) aren’t you

38. You are free,……….?
(a) are you (b) don’t you (c) aren’t you (d) won’t you

39. Choose the correct meaning of ‘exonerate’.
(a) to convict (b) to convince
(c) to punish (d) to clear of any wrong doing

40. Choose the correct form of indirect speech of the following:
He said, “Alas ! I am undone’’.
(a) He said sadly that he was undone.
(b) He said sadly that I am undone.
(c) He exclaimed sadly that he is undone.
(d) He exclaimed sadly that he was undone.

41. If CNF = DOG then ODS =
(a) PET (b) HAT (c) GOD (d) CAT

42. Complete the series:
5,10,30, ……………….
(a) 40 (b) 50 (c) 120 (d) 90

43. If 5 × 4 = 10, 7 × 6 = 21, 9 × 8 = 36 then 11 × 2 = ……….
(a) 55 (b) 11 (c) 12 (d) 22

44. + means ×; × means ÷; ÷ means –; then 8 +3 × 2 ÷6 = ………..
(a) 9 (b) 6 (c) 8 (d) 16

45. Write down the pair which is different from the others.
(a) Glass and water (b) Cup and saucer (c) Rich and poor (d) Rifle and boynet

46. Statement : Water boils at 1000C. This liquid boils at 1000C.
Conclusion: Therefore this liquid is water.
(a) Conclusion is definitely true. (b) Conclusion is probably true.
(c) Conclusion is probably false. (d) Conclusion is definitely false.

47. Painter : Brush : : Farmer:
(a) Land (b) Farm (c) Hoe (d) Fertilizer

48. Find the odd one out in the series:
4, 9, 25, 36, 121, 169
(a) 121 (b) 9 (c) 25 (d) 36

49. Find the missing number in the series:
2, 6, 10, 3, 9, 13, 4, 12, ….
(a) 16 (b) 15 (c) 36 (d) 5

50. Negligent: Requirement
(a) Easy : Hard (b) Careful : Position
(c) Cautions : Injury (d) Remiss : Duty

51. Celebrate : Marriage : :
(a) Lament : Bereavement (b) Announce : Birthday
(c) Report : Injury (d) Face : Penalty

52. Find the odd one out:
(a) DCBA (b) HGFE (c) MRVX (d) TSRQ

53. If the difference between four times and eight times of a number is 36, then the
number is;
(a) 3 (b 18 (c) 9 (d) 144

54. What letter is missing?
ADAM , MARY, YOLI, ….. VOR
(a) X (b) W (c) N (d) I

55. If you start from a point X and walk 4 kms towards the East then turn left and walk
3kms towards the North then turned left again and walk 2 kms. Which direction
are you going in?
(a) West (b) North (c) East (d) North-West

56. If x + y = 3 and 2x + 5y = 12 then x = ……… and y = …………..
(a) x = 2; y = 1 (b) x = 1; y = 2 (c) x = 0 ; y = 3 (d) x = 2; y = 3

57. Find the roots of x2 – 6x + 5 = 0
(a) x = 1 and 5 (b) x = 1 and -5 (c) x =1 and -5 (d) x = -1 and 5

58. …..
2
1
2
1
2
1
2
1 1 2 3 4 + + + + + to infinite terms = …………..
(a) 1 (b) 100 (c) Infinity (d) 2

59. What is the sixty percent of 60 percent of 100?
(a) 60 (b) 36 (c) 360 (d) 36000

60. The population of a town increased arithmetically from one lakh to 1.5 lakh during
a decade. Find the percentage of increase in population per year.
(a) 50% (b) 5% (c) 100% (d) 33%

61. ………
9
2
6
1
3
1 + − =
(a) 18
5
(b) 9
1
(c) 18
4
(d) 18
13

62. 6
7 5
4
3 1
2
2 1 + + =?
(a)
12
13 5 (b)
12
13 7 (c)
12
23 7 (d)
12
13 1

63. Sum of sixty natural numbers from 1 onwards:
(a) 3600 (b) 1800 (c) 1820 (d) 1830

64. 2 × 3 + 5 – 4 ÷ 2 + 6 × 7 + 82 = ……………
(a) 115 (b) 148 (c) 120 (d) 134

65. A train …………. metres long passes a platform of length 20 metres in 18 seconds at a speed of 64 km per hour. Find
the length of the train.
(a) 300 (b) 320 (c) 360 (d) 380

66. =
× + × + ×
× × − × ×
1.5 1.5 1.5 1.6 1.6 1.6
1.6 1.6 1.6 1.5 1.5 1.5
?
(a) 0.01 (b) 10 (c) 2.40 (d) 0.1

67. A car travels at a speed of 60 km per hour from Ernakulam to Trivandrum and
returns at a speed of 40 km per hour. Find the average speed.
(a) 50 (b) 55 (c) 48 (d) 40

68. If the radius of a sphere is 3cm, then its volume is ……………….cm3.
(c) 4π (b) 27π (c) 36π (d) 108π

69. If thirty observation have an average of 20 and 20 observations have a mean of 30
then what is the average of all observations?
(a) 25 (b) 60 (c) 50 (d) 24

70. A father is twice old as his son. Twenty years ago he was 6 times of his son’s age
at that time. Find the current age of the father?
(a) 100 (b) 25 (c) 50 (d) 80

71. Who is the President of the World Bank?
(a) John Balton (b) Jack Straw
(c) Paul Wolfowitz (d) Porter J. Goss

72. Which is the tenth plan period?
(a) 2000 – 2005 (b) 2002 – 2007 (c) 1997 -2002 (d) 2003-2008

73. Who wrote the autobiography “ : 1927 – 1977 ?
(a) B.B. Tandon (b) George Ratzinger
(c) T.N. Seshan (d) Joseph Ratzinger

74. Name the chief of Air Staff of India:
(a) S.P. Tyagi (b) S.Y. Savur (c) Arun Prakash (d) Krishna Rao

75. Who received Jnanpith Award for 2002?
(a) Dr. Kasthuri Rangan (b) Prof. U.R. Anantha Aistede
(c) D. Jayakanthan (d) Mahadeviyama

76. Who is the Israeli Vice- Prime Minister?
(a) Jean – Bertrand Aistede (b) Shimon Peres
(c) Ariel Sharon (d) Moshe Katzav

77. Name the Minister for external affairs of Indian Union.
(a) P.M. Sayed (b) K. NatwarSingh
(c) T.R. Balu (d) Oscar Fernandez

78. Name the person who received Dan David prize given by Tel Aviv University.
(a) Dr. C.R.R. Rao (b) Dr. S. Chandrasekhar
(c) Dr. C.N. Rao (d) Prof. Amartyasen

79. “Spirit Rover” refers?
(a) Spacecraft to Mercury (b) Spacecraft to Mars
(c) A missile of Indian Navy (d) A fighter air craft

80. Who is the Chair person of Censor Board?
(a) Sunil Dutt (b) Shabna Azmi
(c) Sharmila Tagore (d) Anupam Kheir

81. Which one of the following is a Kharif crop?
(a) Wheat (b) Barley
(c) Gram (d) Jute

82. Name the river which is known as ‘river of sorrow’.
(a) River Nile (b) River Ganges
(c) River Damodar (d) River Bramaputra

83. Name the state which has the largest production of rice.
(a) Kerala (b) Andhra Pradesh (c) West Bengal (d) Punjab

84. Which is the highest gravity dam in the world?
(a) Idukki arch dam (b) Hirakud dam
(c) The Bhakra dam (d) Nagarjuna Sagar

85. Name the layer which makes radio communication possible on the earth.
(a) Ionosphere (b) Stratosphere (c) Troposphere (d) Lithosphere

86. Who appoints Chief Justice of India?
(a) The Prime Minister (b) The Cabinet
(c) The Speaker (d) The President

87. Which one of the following is not a fundamental right in the Constitution?
(a) Right to work (b) Right to equality
(c) Right to freedom (d) Right to freedom of religion

88. Which is not a source of direct tax?
(a) Sales tax (b) Income tax (c) Wealth tax (d) Gift tax

89. Sanchi Stupa is in …………….. State.
(a) Uttar Pradesh (b) Chattisgarh
(c) Madhya Pradesh (d) Orissa

90. ‘Baolis’ are found in ……………… State.
(a) Orissa (b) Punjab (c) Uttar Pradesh (d) Rajasthan

91. Who wrote the ‘Ashtadhyayi’?
(a) Kalidasa (b) Panini (c) Kambar (d) Jayadeva

92. During whose reign Gandhara School of art developed?
(a) Gangadhara’s (b) Gupta’s (c) Akbar’s (d) Kanishka’s

93. Whose period is known as the Golden age of the Indian History?
(a) Nehru’sw period (b) Period of Chandragupta I
(c) Akbar’s period (d) Period of Chandragupta Vikramaditya

94. Name the capital of Pallavas.
(a) Kanchipuram (b) Thanjavur
(c) Mahabalipuram (d) Madurai

95. Gandhiji started Civil Disobedience Movement in:
(a) January 1930 (b) January 1928 (c) March 1930 (d) March 1934

96. Quit India movement started in which year?
(a) 1940 (b) 1942 (c) 1943 (d) 1944

97. Name the first President of India.
(a) Dr. Zakir Hussain (b) Dr. S. Radhakrishnan
(c) C. Rajagopalachari (d) Dr. Rajendra Prasad

98. Who received J.C. Daniel Award – 2004?
(a) Kanayi Kunjuraman (b) Mohanlal
(c) Madhu (d) Sivaji Ganesan

99. Who is the Chief Justice of Kerala High Court?
(a) Rajeev Gupta (b) Rajeev Singh (c) Balakrishnan (d) Mohan Kumar

100. Name the district in Kerala with largest percentage of urban population.
(a) Kozhikode (b) Ernakulam (c) Trivandrum (d) Kannur

Answers
1. (a) 2. (d) 3. No correct answer 4. (b)
5.No correct answer 6. (a) 7. (c) 8. (b) 9. (d)
10. (d) 11. (c) 12. (b) 13. (a) 14. (d) 15. (c)
16. (c) 17. (c) 18. (a) 19. (a) 20. (d) 21. (b)
22. (c) 23. (a) 24. (b) 25. (a) 26. (b) 27. (c)
28. (a) 29. (a) 30. (b) 31. (c) 32. (a) 33. (a)
34. (b) 35. (d) 36. (a) 37. (b) 38. (c) 39. (d)
40. (a) 41. (a) 42. (c) 43. (b) 44. (b) 45. (c)
46. (b) 47. (c) 48. (d) 49. (a) 50. (a) 51. (a)
52. (c) 53. (c) 54. (d) 55. (a) 56. (b) 57. (a)
58. (d) 59. (b) 60. (b) 61. (a) 62. (b) 63. (d)
64. (a) 65. (a) 66. (d) 67. (c) 68. (c) 69. (d)
70. (c) 71. (c) 72. (b) 73 (d) 74. (a) 75. (c)
76. No Correct answer 77. Correct Answer : Prime Minister
78. (a) 79. (b) 80. (c) 81. (d) 82. (c) 83. (c)
84. (c) 85. (a) 86. (d) 87. (a) 88. (a) 89. (c)
90. (b) 91. (b) 92. (d) 93. (d) 94. (a) 95. (c)
96. (b) 97. (d) 98. (c) 99. (Correct Answer : V.K. Bali)
100. (d)

Click Here to Download PDF version of Kerala PSC Village Extension Officer Previous Question Paper 2005