Kerala University Assistant Grade 2 Examination Previous Paper

Kerala
Kerala PSC
Kerala University Assistant Grade 2 Examination
Kerala University Assistant Grade 2 Examination Details Date of Posting: 08-08-2018

Kerala PSC Previous Question Paper for University Assistant Grade II

KERALA UNIVERSITY ASSISTANT GRADE II 2005 Old Question Paper

1. B.R. Ambedkar was elected to the Constitutent Assembly from:
(a) West Bengal (b) The then Bombay Presidency
(c) The then Madhya Bharat (d) Punjab

2. Gupta dynasty was famous for:
(a) Art and Architecture (b) Imperalism
(c) Patronage of literary work (d) Revenue and land reforms

3. The main religious practice of the Vedic Age was:
(a) Cow worship (b) Temple construction
(c) Performance of yagna (d) Pilgrimage

4. The Directive Principles of the Indian constitution aim at:
(a) Ensuring strengthening of the country’s independence.
(b) Ensuring individual liberty.
(c) Providing a social and economic base for genuine democracy in the country.
(d) The achievement of all these objectives.

5. Which of the following is a mixed fertiliser?
(a) CAM (b) Ammonium Sulphate
(c) Urea (d) NPK

6. World Environment Day is observed on:
(a) 5, June (b) 5, May (c) 5, July (d) 10, June

7. Name the computer worm that hit the world computers on May 1, 2004.
(a) Sesser (b) Repot (c) Alissa (d) Waling

8. In which William Wordsworth’s poem does the much quoted phrase, ‘‘The child is the father of the man’’ appear?
(a) The Daffodils (b) The Rainbow
(c) The Skylark (d) The Solitary Reaper

9. Name the world’s first dedicated education satellite launched by India.
(a) Eduinsat (b) Eduvsinsat (c) Edusat (d) EduSAC

10. Name the country which will host the World Football Championship in 2010.
(a) Australia (b) South Africa (c) Brazil (d) New Zealand

11. According to the NRS – 2005, only business paper in the list of 10 highest read English Newspapers is:
(a) Hindu Business Line (b) The Economic Times
(c) Financial Express (d) Business Standard

12. ATM stands for:
(a) Automatic Teller Machine (b) Any Time Machine
(c) Automated Teller Machine (d) None of the above

13. Name of the Indian Brand which has been declared the Best Brand of Telecommunication in World Communication
Award 2004.
(a) VSNL (b) Airtel (c) Hutch (d) Idea

14. In which year the speed post was launched?
(a) 1985 (b) 1986 (c) 1976 (d) 1975

15. How many services presently come under the ambit of service tax?
(a) 75 (b) 74 (c) 71 (d) 72

16. ‘Rozgar Badhao’ is the slogan launched by which Prime Minister?
(a) Manmohan Singh (b) Rajiv Gandhi
(c) Indira Gandhi (d) Atal Behari Vajpayee

17. Name the author of the book ‘‘Governance and the Scelerosis that has set in’’.
(a) Sharad Pawar (b) Gopal K. Gandhi
(c) Kapil Sibal (d) Arun Shourie

18. What is the eighth term of the sequence 1, 4, 9, 16, 25, ………..?
(a) 8 (b) 64 (c) 128 (d) 200

19. If x is a positive number, which of the following fractions has the greatest value?
(a) x/x (b) (x+1)/ x (c) x /(x+1) (d) (x+2) / (x+3)

20. Naval Academy is located at:
(a) Cochin (b) Mumbai (c) Chennai (d) Kolkata

21. Which country won the silver medal for Hockey in Athens Olympic 2004?
(a) Australia (b) Pakistan
(c) The Netherlands (d) Germany

22. ‘Centrino’ is related to:
(a) Mobile technology (b) Photography
(c) Biotechnology (d) None of the above

23. ‘Cartosat’ is related to:
(a) Cartoon (b) Mapping
(c) Transportation (d) None of the above

24. Sania Mirza is an Indian star in the field of:
(a) Badminton (b) Tennis
(c) Table Tennis (d) None of the above

25. One MB in computer memory is:
(a) 100 KB (b) 1024 KB (c) 1000 KB(d) None of the above

26. To be extremely interesting:
(a) Captivate (b) Capture
(c) Cantankerous (d) Dazzling

27. To lead a simple life:
(a) Sparse (b) Spartan (c) Scurrilous (d) Spawn

28. To make one feel less tired:
(a) Retire (b) Exhaust (c) Suffer (d) Refresh

29. To feel very happy:
(a) Content (b) Euphoria
(c) Satisfaction (d) Morose

30. To please one by – praising:
(a) Reputation (b) Fawn (c) Redeem (d) Glorious

Questions : 31 to 35 have four words each. Three of the words can be grouped together on the basis of commonality.
One word does not belong to the group, Find out that word.
31. (a) P.T. Usha (b) Anju George
(c) O.V. Vijayan (d) Shiny Wilson

32. (a) Paris (b) London (d) Moscow (d) Toronto

33. (a) Baharain (b) Saudi Arabia (c) U.A.E. (d) West Indies

34. (a) Mars (b) Saturn (c) North Star (d) Jupiter

35. (a) Kumarakom (b) Kovalam (c) Maldives (d) Thekkady
Choose the correct answer from the alternatives given to fill in the blank space.

36. 1, 7, 14; 5, 12, 20…………….
(a) 9,15, 22 (b) 8, 15, 23 (c) 9, 17, 26 (d) 9, 21, 30

37. ACEG, BDFH,……………
(a) CEGI (b) CFHI (c) DFHJ (d) EFGH

38. The rules required that who had held office for two consecutive years was not ………….. for re-election.
(a) admissible (b) permissible (c) eligible (d) accessible

39. Unhygienic surroundings……………. health problems.
(a) give rise to (b) bring into being (c) call for (d) set in

40. All our efforts to persuade grandfather to come and stay with us were of no……….
(a) effect (b) avail (c) result (d) purpose

41. The motion was …………… by seven votes to two, with one abstention.
(a) allowed (b) proposed (c) voted (d) carried

42. Population increase …………. with depletion of foreign reserves has led to greater hardships
(a) joined (b) mixed (c) added (d) coupled

Read the following passage carefully and select the right answer from among the given alternatives:
We in India have our own special problems. No one can deny that some of them are of a seriuos nature and must
be attacked with vigour and determination. Our national objectives have been defined clearly. We aim at providing
every citizen with the basic necessities and complete freedom to lead a life of his or her own choice. We aim to
create a democratic society, strong and free, in which every citizen, irrespective of his religious beliefs, will occupy
an equal and honoured place, and be given full equal opportunities for growth and service. We aim at ending
untouchability and doing away with the present inequalities of status and wealth. We are opposed to the
concentration of wealth in a few hands.

43. This passage could most probably be a part of:
(a) The Indian Constitution (b) A book on political science
(c) A speech (d) A personal letter

44. Accoridng to the author, our natinoal obejctive is to:
(a) Create equal opportunities for all.
(b) End economic exploitation in the country.
(c) Promote individual freedom and prosperity.
(d) Promote democracy, socialism and secularism.

45. Pick out the wrong statement:
(a) The problems of Indians are like anyone else’s.
(b) Some of our problems can be handled only by strong people.
(c) Our goal is to build an India free from economic exploitation.
(d) There is no uncertainty about our national objectives.

46. The italicised word vigour means:
(a) force (b) enthusiasm
(c) physical health (d) Forcefulness of language

Select the sentence or part of a sentence which is grammatically correct from the given alternatives. Identify the right
answer among the four given choices.

47. (a) If the doctor had come in time, the patient will not die.
(b) If the doctor had come in time, the patient would not die.
(c) If the doctor had come in time, the patient would not have died.
(d) If the doctor had come in time, the patient would have died.

48. (a) Would you mind to help me in my difficulties?
(b) Would you mind help me in my difficulties?
(c) Would you mind helping in my difficulties?
(d) Would you mind will help in my difficulties?

49. (a) I made him retyping the letter.
(b) I made him to retype the letter.
(c) I made him retyped the letter.
(d) I made him retype the letter.

Choose the correct word from the alternatives to fill in the blank space.
50. Hundred miles ……….. not a great distance.
(a) is (b) are (c) can (d) will

51. I have not seen my brother …………. six months.
(a) since (b) for (c) in (d) from

52. The four brothers quarrelled………….. themselves.
(a) with (b) between (c) for (d) among

53. He is an engineer working …………. Palghat.
(a) at (b) in (c) around (d) on

54. All colleges will reopen…………… tomorrow.
(a) on (b) at (c) since (d) from

55. I shall come …………. Easter.
(a) for (b) at (c) on (d) during

56. If the area of a triangle with base x is equal to the area of the square with side x,
then the altitude of the triangle is ,
(a)
2
x
(b) x (c) 2x (d) 3x

57. After travelling 27km, Rajan found that 5
2
of his journey was still left. The length
of the whole journey is:
(a) 135 (b) 45 (c) 18 (d) 27

58. How many bricks each measuring 25 cm × 11.25 cm × 6cm will be needed to build
a 8 metre long, 6 metre height and 22.5 cm thick wall?
(a) 5600 (b) 6000 (c) 6400 (d) 7200

59. A train 140 m long running at 60km/hr. The time taken to pass a tunnel of length
260m long is :
(a) 24 seconds (b) 25 seconds (c) 28 seconds(d) 30 seconds

60. A mother is 22 years older than her son. If after 3 years the mother’s age will b
three times that of her son, the son’s age at present will be:
(a) 8 (b) 9 (c) 10 (d) 11

61. The values of x and y if x – y = 9; 3x + 2y = 2 are respectively,
(a) 3, -6 (b) -5, 4 (c) 4, -5 (d) 5,-4

62. What will be the next number in the following series of numbers 2, 5, 7, 12, 19….?
(a) 26 (b) 31 (c) 38 (d) 24

63. What will be the next number in the following series of numbers 13, 16, 22, 31, …?
(a) 43 (b) 40 (c) 58 (d) 46

64. A merchant sold a radio of cost Rs. 70 at the price of Rs. 98. The profit is:
(a) 28% (b) 28½% (c) %
5
19 3 (d) 40%

65. If p = 8, q = 3 and r = -2, then the value of pq 4pr
2pq 7qr
+

is:
(a)
4
−9
(b) 20
−3
(c)
14
15
(d)
14
1

66. If the circumference and the area of a circle are numerically equal then the numerical
value of the diameter is:
(a) 1 (b) 2 (c) 4 (d) 16

67. x y z
1 − 1 = 1 , then z equals to:
(a) y x
xy
− (b) xy
x − y
(c) xy
y − x
(d) y x
x y


68. The difference of two numbers is 26 and one number is thrice the other, one of the
number is:
(a) 24 (b) 26 (c) 13 (d) 28
69. There are 50 boys in a class whose average age is 12 years. There are 40 boys in
another class whose average age is 15 years. The average age of both the classes
taken together is:
(a) 13 years 3 months (b) 13 years 4 months
(c) 13 years (d) 13 years 9 months

70. The price of an article is increased by 25%, the increase is Rs. 10, then the new
price is:
(a) Rs. 30 (b) Rs. 40 (c) Rs. 50 (d) Rs. 60

71. Three times a number increased by 8 is as twice the number increased by 15. The
number is:
(a) 23 (b) 17 (c) 8 (d) 7

72. The total surface area of a cube is 726 cm2, the volume of the cube is:
(a) 1331cm3 (b) 121 cm3 (c) 14641 cm3 (d) 11cm3

73. One angle of a rhombus is 580. The other angles are:
(a) 2440, 580, 2440 (b) 1220, 580, 1220 (c) 320,580,320 (d) 640,580,640

74. From a stick of length 6p2 + 4p + 2, two pieces each of length 3p2 + 2 are cut off.
The length of the remaining part of the stick is:
(a) 4p (b) 4p+2 (c) 3p2 + 4p (d) 4p – 2

75. In a class, there are 45 children, 20 of those have offered Science but not History
where as 30 have offered Science. The number of students who have offered
History but not Science is:
(a) 15 (b) 25 (c) 10 (d) 5

76. Two numbers are in the ratio 4 : 5. If ‘8’ is added to the numbers they forms the
ratio 6 : 7. The numbers are:
(a) 8 and 10 (b) 12 and 15 (c) 16 and 20 (d) 18 and 21

77. 27 + 27 + 27 + 27 is equal to:
(a) 29 (b) 167 (c) 228 (d) 87

79. 60 is 2% of:
(a) 30,000 (b) 1,20,000 (c) 300 (d) 1,200

80. Which must be added to y
x
to make it x
y
?
(a) xy
y2 − x2
(b) y2 x2
y x


(c) xy
x2 − y2
(d) y2x2
x − y

81. What is the abbreviation of CPU in a computer?
(a) Central Project Unit (b) Communication Project Unit
(c) Central Processing Unit
(d) Communication Processing Unit

82. What keyboard command is used to copy and paste a word?
(a) Ctrl + C & Ctrl + P (b) Ctrl + C & Ctrl + V
(c) Ctrl + X & Ctrl + V (d) Ctrl + V & Ctrl +C

83. How do we create a new document in MS-Word from the menu bar?
(a) File + New (b) File + Open (c) File + Save (d) None

84. What is the total capacity of a floppy drive?
(a) 1.41 MB (b) 1.42 MB (c) 1.43 MB (d) 1.44 MB

85. What is the purpose of the e-mail?
(a) Sending and receiving messages (b) Searching for letter
(c) Viewing letters (d) None

86. FTP is for:
(a) Deleting a file (b) Renaming a file (c) Viewing a file
(d) Transferring files from one system to another system

87. What command is used to save a file from the menu bar?
(a) File + Print (b) File + Close (c) File + Save (d) File + Exit

88. What is the command to create a directory in DOS?
(a) cd directory name (b) md directory name (c) crdir directory name
(d) makedir directory name

89. What is the address given to a computer connected to a network called?
(a) System Address (b) Process ID (c) SYSID (d) IP Address

90. Cursor is a :
(a) Thin blinking line (b) Pixel (c) Pointing device
(d) None

91. Which device is used as the standard pointing device in a Graphical User Environment?
(a) Keyboard (b) Mouse (c) Joystick (d) Track ball

92. Which of the following devices have a limitation that we can only information to it but cannot erase or modify it?
(a) CDROM (b) Hard Disk (c) Tape Drive (d) Floppy Disk

93. Which technology is used in compact disks?
(a) Mechanical (b) Laser (c) Electrical
(d) Electro Magnetic

94. Which of the following storage devices can store maximum amount of data?
(a) Floppy Disk (b) Hard Disk
(c) Compact Disk (d) Magnetic Disk

95. Excel files have a default extension of:
(a) XLS (b) DOS (c) DOC (d) PPT

Answers
1. (a) 2. (c) 3. (c) 4. (c) 5. (d) 6. (a)
7. (a) 8. (b) 9. (c) 10. (b) 11. (b)
12. a, c F∂nh icn-bp-Ø-c-ß-fm-Wv.
13. (b) 14. (b) 15.icn-bp-Øcw (80) 16. (a) 17. (d) 18. (b)
19. (b)
20. X∂n-cn-°p-∂-h-bn¬ icn-bp-Ø-c-an-√. icn-bp-Øcw: tKmh (sF.-F≥.-F-kv. aWvtUm-hn)
21. (c) 22. (a) 23. (b) 24. (b) 25. (b) 26. (a)
27. (b) 28. (d) 29. (b) 30. (b) 31. (c) 32. (d)
33. (d) 34. (c) 35. (d) 36. (c) 37. (a) 38. (b)
39. (a) 40. (b) 41. (d) 42. (d) 43. (c) 44. (c)
45. (a) 46. (a) 47. (c) 48. (c) 49. (d) 50. (a)
51. (b) 52. (a) 53. (a) 54. (d) 55. (c)
56. (c)
2
2
base altitude 1
2
1 × = xh = x
x
x
h x 2 2
2
=
×
=
57. (b)
bm{X-bpsS Zqcw × 27km.
5
1 2 = ⎟⎠

⎜⎝
⎛ −
bm{X-bpsS Zqcw 27
5
× 3 =
bm{X-bpsS Zqcw = 45km
3
27 5 =
×
58. (c)
\of-Øn¬ th≠ CjvSnI = 32
25cm
800cm = FÆw.
Db-c-Øn¬ th≠ CjvSnI = 100
6
600 = FÆw.
BsI CjvSnI = 32 × 2× 100= 6400 FÆw
59. (a)
s{Sbn-\ns‚ \ofw + SW-ens‚ \ofw = 140 + 260 = 400m
m/s
3
m/s 50
18
60km/hr 60 5 =
×
= , 50 ao‰¿ HmSm≥ 1 sk°‚ v
400 ao‰¿ HmSm≥ th≠ kabw = 24sec
50
400 3 =
×
60. (a)
AΩ-bpsS hb v ‘m’, aIs‚ hb- v, ‘s’
m = s + 22
aq∂p-sIm√w Ign-™m¬
m + 3 = 3 (s +3)
3 (s + 3) = s + 22 + 3
3s + 9 = s + 25
2s = 25 – 9 = 16, s = 8
DØcw (a)
61. (c)
x – y = 9 ––––– (1)
3x + 2y = 2 ––– (2)
(1) × (2) ⇒ 2x – 2y = 18 –––– (3)
(2) + (3) ⇒ 5x = 20
x = 4
y = x – 9 = 4 – 9 = –5
62. 2 + 5 = 7, 5 + 7 = 12, 7 + 12 = 19, 12 + 19 = 31 sXm´v CS-Øp≈ kwJy-bp-ambn Iq´p-I.
DØcw (b)
63. 13 + 3 = 16, 16 + 6 = 22, 2 + 9 = 31, 31 + 12 = 43 XpS¿®-bmbn 3, 6, 9, 12 Ch Iq´p-I.
64. (d)
em`-i-X-am\w= (hn-‰-hne ˛ hmßn-b-hn-e)
× 100
hmßn-b-hne
= 100 40%
70
100 28
70
(98 70) × = × =

65. (a)
8 3 4 8 ( 2)
2 8 3 7 3 ( 2)
pq 4pq
2pq qr
× + × × −
× × − × × −
=
+

4
9
40
99
24 64
48 42 −
=

=

+
=
66. (c)
]cn[n 2πr, hnkvXo¿Ww πr2
2πr = πr2
∴ 2r = r2, r = 2, d = 2r = 4
67. (a)
xy
y x
z x y

1 = 1 − 1 =
y x
xy

z =
68. (c)
a – b = 26………………. (1)
a = 3b …………………… (2)
(1) ¬ (2) tN¿°pI ⇒ 3b – b = 26,
2b = 26, b = 13
69. (b) 50 t]cpsS hb- ns‚ XpI = 12 × 50 = 600
40 t]cpsS hb- ns‚ XpI = 15 × 40 = 600
Cu 90 t]cpsS hb- ns‚ XpI = 1280
icm-icn = 3
13 1
90
1280 =
= 13 h¿jw 4 amkw.
70. (c) apS°p apX¬ 10
100
× 25 =
apS-°p-ap-X¬ = 40
25
10 100 =
×
hmßn-b- hne = 40 + 10 = 50 cq]
71. (d) 3a + 8 = 2a + 15
3a – 2a = 15 – 8 = 7
72. (a) Iyq_ns‚ 6 apJ-ß-fpsS hn-kvXo¿Æw = 6a2
6 × a2 = 726 cm2
121, a 11
6
a 2 = 726 = =
a3 = 113 = 1331 cm3
73. (b) tdmw_- ns‚ FXn¿ tImWp-Iƒ Xpeyw.
kao] tImWp-I-fpsS XpI 1800.
58, 1800 – 580, 1800 – 580 tImWp-Iƒ AXm-b-Xv.
580, 1220, 1220
x
x
74. (d)
6p2 + 4p + 2 – 2 (3p2 + 2) = 6p2 + 4p + 2 – 6p2 – 4 = 4p – 2
75. (a)
45 t]cn¬ 20 t]¿ imkv{Xw FSp-Øp. Ncn{Xw FSp-Øn-√. 30 t]¿ imkv{Xw FSpØp.
AXm-bXv 45 – 30 = 15 t]¿ imkv{Xw FSp-Øn-√.
Ch¿ Ncn{Xw FSp-Øn-cn-°mw. (tNm-Zy-Øn\p hy‡X t]mcm. imkv{X-sa-Sp-°mØ-
h¿ F√mw Ncn-{X-sa-SptØm F∂v hy‡-a-√)
76. (c)
kwJy-Iƒ 4x, 5x F∂p Icp-Xp-I.
28 56 30 48
,
7
6
5 8
4 8
+ = +
=
+
+
x x
x
x
30x – 28x = 56 – 48
2x = 8, x = 4
4x = 16, 5x = 20
77. (a)
27 + 27 + 27 + 27 = 27(1+1+1+1) = 22 × 27 = 29
78. (˛) tNmZyw hy‡-a√
79. (icn-bp-Ø-c-an-√) 60
100
a 2 =
×
3000
2
60 100 =
×
a =
80. (a) xy
y x
y
x
x
y 2 − 2
− =
81. (a) Central Processing Unit.
82. (b) Ctrl + C & Ctrl + V.
83. (a) File + New
84. (d) 1.44MB.
85. (a) Sending and receiving messages
86. (d) 87. (c) 88. (b) 89. (d) 90. (a) 91. (b)
92. (a) 93. (b) 94. (b) 95. (a)

Click Here to Download PDF Version of Kerala University Assistant Grade 2 Examination 2005 Previous Question Paper