RRB ALP Exam Previous Questions and Answers

Anywhere in India
Railway Recruitment Board (RRB)
RRB ALP Exam
RRB ALP Exam Details Date of Posting: 01-08-2018

RRB ALP (Railway Loco Pilot) Exam Papers - ALP Exam Previous Question Papers


1. Where is the Punjab Lalit Kala Academy located ? 

(A) Muktasar 

(B) Ludhiana 

(C) Patiala 

(D) Chandigarh 

Ans : (D)


2. What does happens when water is condensed into ice ? 

(A) Heat is absorbed 

B) Heat is released 

(C) Quantity of heat remains unchanged 

(D) None of these 

Ans : (A)


3. Which of the following gases is not a noble gas ? 

(A) Zenon 

(B) Argon 

(C) Helium 

(D) Chlorine 

Ans : (D)


4. Which of the following diffuses most quickly ? 

(A) Solid 

(B) Gas 

(C) Liquid 

(D) None of these 

Ans : (B)


5. Which temperature in Celsius scale is equal to 300 K ? 

(A) 30°C 

(B) 27°C 

(C) 300°C 

(D) None of these 

Ans : (B)


6. First Youth Olympic games will be held in— 

(A) Japan 

(B) China 

(C) North Korea 

(D) Singapore 

Ans : (D)


7. Where was the capital of Pandya dynasty situated ? 

(A) Mysore 

(B) Kanchipuram 

(C) Madurai 

(D) Delhi 

Ans : (C)


8. Tripitik is the scripture of— 

(A) Jain religion 

(B) Hindu religion 

(C) Buddhishtha religion 

(D) Muslim religion 

Ans : (C)


9. Who is the author of ‘Adhe-Adhure’ ? 

(A) Mohan Rakesh 

(B) Prem Chand 

(C) Nirala 

(D) Pant 

Ans : (A)


10. Which of the following Constitutional Amendments has included fundamental duties into the Constitution ? 

(A) 42nd 

(B) 43rd 

(C) 44th 

(D) 39th 

Ans : (A)


11. Where is the Central Food Technology Research Institute situated ? 

(A) Delhi 

(B) Anand 

(C) Ahmedabad 

(D) Mysore 

Ans : (D)


12. Which of the following is common in both, Buddhism and Jainism ? 

(A) Nonviolence 

(B) Violence 

(C) Triratna 

(D) Truth 

Ans : (A)


13. Light-year measures which of the following ? 

(A) Intensity of light 

(B) Mass 

(C) Time 

(D) Distance 

Ans : (D)


14. Which of the following gases is used for ripening the fruits ? 

(A) Methane 

(B) Ethane 

(C) Ethylene 

(D) Acetylene 

Ans : (C)


15. Who among the following was involved in Alipore bomb case ? 

(A) Aravind Ghosh 

(B) P. C. Banerjee 

(C) Bipin Chandra Paul 

(D) Chandrashekhar Azad 

Ans : (A)


16. Sikh Guru Arjundev was contemporary to which of the following rulers ? 

(A) Humayun 

(B) Akbar 

(C) Shahjahan 

(D) Jahangir 

Ans : (D)


17. Besides hydrogen, which of the following elements is common in organic compounds ? 

(A) Phosphorus 

(B) Sulphur 

(C) Nitrogen 

(D) Carbon 

Ans : (D)


Directions—(Q. 18–21) Find the correct meanings of the words given below :

18. EWE 

(A) Calf 

(B) Female sheep 

(C) Deer 

(D) None of these 

Ans : (B)


19. Buffalo 

(A) Calf 

(B) Baby box 

(C) Baby bison 

(D) Baby cow 

Ans : (C)


20. Veneration— 

(A) Esteem 

(B) High respect 

(C) Devotion 

(D) Worship 

Ans : (B)


21. Vicious— 

(A) Remorseless 

(B) Ferocious 

(C) Kind 

(D) Wicked 

Ans : (D)


Directions—(Q. 22–25) Choose the word / phrase which is nearest in meaning to the words in question :

22. Bizarre 

(A) Colourful 

(B) Odd 

(C) Insipid 

(D) Smart 

Ans : (B)


23. Innuendo (insinuation, implication, hint, suggestion, intimation, overtone, undertone, whisper, allusion, nuance)

(A) Narration 

(B) Insinuation 

(C) Insist 

(D) Insutale 

Ans : (B)


24. Salutary (beneficial, good, good for one, advantageous, profitable, productive, helpful, useful, of use, of service)

(A) Welcome 

(B) Discharge 

(C) Promoting 

(D) Remove 

Ans : (C)


25. Fictile (made of earth or clay by a potter)

(A) Fiction 

(B) Moulded 

(C) Fictitious 

(D) Smooth 

Ans : (B)


26. Solid Carbon dioxide is termed as— 

(A) Soft ice 

(B) Dry ice 

(C) White ice 

(D) None of these 

Ans : (B)


27. 1 kg of a liquid is converted into its vapour at its boiling point. The heat absorbed in the process is called— 

(A) Latent heat of vaporisation 

(B) Latent heat of fusion 

(C) Latent heat of sublimation 

(D) None of these 

Ans : (A)


28. Whether all the universities in the country should start online admission at all levels with immediate effect ? 

(i) No, since all the students may not have access to the internet easily. 

(ii) Yes, it may liberate the students and their parents from the long-standing problems of knocking at the doors of different colleges and standing in queue. 

(A) Only argument (i) is correct 

(B) Only argument (ii) is correct 

(C) Neither argument (i) nor argument (ii) is correct 

(D) Both the arguments, (i) and (ii), are correct 

Ans : (D)


29. The product ‘Fair and Lovely’ is related to— 

(A) WIPRO 

(B) I.T.C. 

(C) P & G 

(D) H.U.L. 

Ans : (D)


30. Should the Government make it compulsory for the private medical colleges to join the entrance test conducted by the Government ? 

(i) No, private institutions should be empowered, so that they may decide their own admission strategy and improve their work-management. 

(ii) Yes, all medical institutions, whether these are private or government’s, should adopt the same entrance standard. 

(A) Only argument (i) is correct 

(B) Only argument (ii) is correct 

(C) Either argument (i) is correct or argument (ii) is correct 

(D) Neither argument (i) is correct nor argument (ii) is correct 

Ans : (B)


31. In case the President of India decides to resign, he will address his letter of resignation to—

(A) Prime Minister

(B) Chief Justice

(C) Speaker of Lok Sabha

(D) Vice-President

Ans : (D)


32. The metal extracted from Bauxite is—

(A) Silver

(B) Copper

(C) Manganese

(D) Aluminium

Ans : (D)


33. The Cyclone represents a state of atmosphere in which—

(A) Low pressure in the center and high pressure around

(B) There is high pressure in the center and low pressure around

(C) There is low pressure all around

(D) None of these

Ans : (A)


34. The ‘Ocean of Storms’ is the name given to—

(A) Atlantic Ocean

(B) Pacific Ocean

(C) A waterless area on moon surface

(D) None of these

Ans : (C)


35. The capital of Pallavas was—(A) Arcot

(B) Kanchi

(C) Malkhed

(D) Banavasi

Ans : (B)-(Tamil country was divided between the Pallavas in the north with Kanchipuram as their capital, and Pandyas in the south with Madurai as their capital.)


36. Which Indian state was ranked as the No. 2 tourist destination in the world by LONELY PLANET?(Lonely Planet is the largest travel guide book publisher in the world. The company is owned by American billionaire Brad Kelley's)

(A) Himachal Pradesh

(B) Tamil Nadu

(C) Kerala

(D) Uttarakhand

Ans : (C)


37. How much water is contained in our body by mass ?

(A) 65%

(B) 70%

(C) 60%

(D) None of these

Ans : (B)


38. What determines the sex of a child ?

(A) Chromosomes of the father

(B) Chromosomes of the mother

(C) RH factor of the parents

(D) Blood group of the father

Ans : (A)


39. The two civilizations which helped in the formation of Gandhara School of Art are—

(A) Indian and Roman

(B) Indian and Egyptian

(C) Greek and Roman

(D) Indian and Greek

Ans : (D)

:-The Gandhara School of Art is also recognized as the Greco-Buddhist School of Art because Greek techniques of Art were applied to Buddhist subjects.


40.  ‘Thinkpad’ is a laptop associated with which among the following companies?

(A) HP

(B) TCS

(C) Infosys

(D) IBM

Ans : (D)

ThinkPad is a line of laptop computers and tablets developed by Lenovo. The series was designed, developed, and sold by IBM until Lenovo acquired the division and brand in 2005


41. The first summit of SAARC was held at—

(A) Kathmandu

(B) Colombo

(C) New Delhi

(D) Dhaka

Ans : (D)

The first summit was held in Dhaka, Bangladesh on 6–8 December 1985 

The second summit was held in November 16–17 Bengaluru, India in 1986.

The third summit was held in Kathmandu, Nepal from 2–4 November 1987

The fourth summit was held in Islamabad, Pakistan on 29–31 December 1988 

The fifth summit was held in Malé, Maldives on 21–23 November 1990 

The sixth summit was held in Colombo, Sri Lanka on 21 December 1991

the seventh summit was held in Dhaka, on 10–11 April 1993

The eighth summit was held in New Delhi, on 2–4 May 1995

The ninth summit was held in Male, on 12–14 May 1997


42. The wire of flash bulb is made of—

(A) Copper

(B) Barium

(C) Magnesium

(D) Silver

Ans : (C)


43. The curves showing the volume pressure behaviour of gases plotted at different fixed temperatures are called—

(A) Isochors

(B) Isothermals

(C) V.T.P. Curves

(D) Isocurves

Ans : (B)


44. Project Tiger was launched in—

(A) 1973

(B) 1976

(C) 1978

(D) 1983

Ans : (A)

It envisaged the setting up of tiger reserves to help in maintaining the population of tigers.

Directions—(Q. 45 and 46) Attempt the question to the best of your judgement.


45. How many letters in the word TRYST have as many letters between them as in the alpha bet ?

(A) None

(B) 2

(C) 3

(D) 4

Ans : (B)

46. From the alternatives, select the set which is most like the given set. Given set (23, 29, 31)—

(A) (17, 21, 29)

(B) (31, 37, 49)

(C) (13, 15, 23)

(D) (41, 43, 47)

Ans : (D)

Directions—What should come in place of question mark (?) in the following number series ?

47. 13 13 65 585 7605 129285 …?…

(A) 2456415

(B) 2235675

(C) 2980565

(D) 2714985

Ans : (D)

48. If ‘VEHEMENT’ is written as ‘VEHETNEM’ then in that code how will you code ‘MOURNFUL’ ?

(A) MOURLUFN

(B) MOUNULFR

(C) OURMNFUL

(D) URNFULMO

Ans : (A)

49. MOLLIFY is to APPEASE as APPURTENANCE is to ?(an accessory or other item associated with a particular activity or style of living)

(A) Gratify

(B) Avarice

(C) Accessory

(D) Amend

Ans : (C)

50. Praduman is older than Janaki; Shreshtha is older than Chhama; Ravindra is not as old as Shreshtha but is older than Janaki. Chhama is not as old as Janaki. Who is the youngest ?

(A) Praduman     

(B) Janaki

(C) Shreshtha

(D) Chhama